ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Οι καλύτερες συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι

Η Λαμπρή δεν είναι συνώνυμη του οβελία. Μένει ν' ανακαλύψουμε και άλλα υπέροχα πασχαλιάτικα φαγητά. Αν, λοιπόν, έχετε προγραμματίσει να σουβλίσετε αρνί, καλό κουράγιο και καλοφάγωτο, αλλά...

Οι καλύτερες συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι

...Από την άλλη, η ελληνική κουζίνα έχει απίστευτο πλούτο συνταγών με το κατ' εξοχήν ελληνικό κρέας, το αρνί και το κατσικάκι. Θα ήταν μιά καλή ιδέα, αν βρεθείτε στην επαρχία -και κυρίως σε νησιά- να τις δοκιμάσετε. Στις παραδοσιακές πασχαλιάτικες συνταγές, βλέπουμε να συνδυάζεται σοφά το κρέας με τα τοπικά και εποχικά προϊόντα (φρέσκα τυριά, ανοιξιάτικα χόρτα και μυρωδικά), ενώ αξιοποιείται και το παραμικρό εντόσθιο σε φαγητά μοναδικής νοστιμιάς, όπως το κοκορέτσι, οι διάφορες μαγειρίτσες, τα γαρδουμπάκια κι ένα σωρό άλλα, λιγότερο γνωστά.

Οι καλύτερες συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι

Το απλό αρνάκι στις κληματόβεργες, που αναδεικνύει τη νοστιμιά του κρέατος. Το πασχαλιάτικο πατούδο της Νάξου, γεμιστό με τα συκωτάκια, σέσκουλα, ρύζι, μυρωδικά. Ο λαμπριάτης της Άνδρου, κατσικάκι γεμιστό με τα τοπικά τυριά, συκωτάκια, αβγά, δυόσμο, μάραθα. Το μαστέλο της Σίφνου, μαριναρισμένο σε κρασί, που σιγοψήνεται μετά, με τις πατάτες του, μέσα στο πήλινο μαστέλο. Τα αντίστοιχα γεμιστά αρνιά ή κατσικάκια, που συναντάμε στα Δωδεκάνησα, με αρώματα μπαχαρικών (κανελογαρύφαλλα) και συχνά κουκουνάρι και σταφίδες. Τα ζακυνθινά, τα μακεδονίτικα, τα κρητικά. Τα διάφορα φρικασέ -αβγοκομένα ή όχι-, με αγκινάρες, με άγρια χόρτα, με σκέτα κρεμμυδάκια και μυρωδικά, γεύσεις λεπτές που θα έδιναν έμπνευση σε διάσημους σεφ.

Αρνάκι μαστέλο

Η κατσαρόλα και το πολύωρο μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, μπορεί να κάνει λουκούμι ακόμα και σκληρά κρέατα όπως η γίδα, το πρόβατο, το κριάρι ή ο τράγος, ενώ τα αρωματικά χόρτα, τα μπαχαρικά, το λεμόνι, τα βότανα, αφαιρούν τη χαρακτηριστική μυρωδιά των αμνοεριφίων -για όσους έχουν ευαίσθητη μύτη. Μαζί με πατάτες, ρύζι, χόρτα, μακαρόνια, ρύζι, πλιγούρι, τραχανά, το κατσικάκι ή το αρνάκι στην κατσαρόλα δίνει νοστιμότατα φαγητά για μεγάλες παρέες και οικογένειες με όλη τη γευστική «ευγένεια», που χαρίζουν τα αρτύματα στο φαγητό.

Ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι τα συνοδευτικά του πασχαλινού τραπεζιού, το είδος των ορεκτικών και ο τρόπος μαγειρέματος του κρέατος παίζουν σοβαρό ρόλο για πιο υγιεινή απόλαυση: τα ωμά λαχανικά -μεγάλες πράσινες σαλάτες με μαρούλι κρεμμύδι, αρωματικά χόρτα όπως άνηθο και μαϊντανό, λεμόνι και ξίδι, επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μειώνουν την απορρόφηση του λίπους, ενώ τα πρώτα πιάτα με βάση τα λαχανικά είναι άκρως κατάλληλα για ένα λαμπρό πασχαλινό γεύμα, πιο φιλικό στον οργανισμό μας.

Updated: 19/04/22
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 10/4/2017

Επίσης...

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…

Η Καθαρά Δευτέρα και τα φαγητά της

Συυνταγές που προτείνουμε στο πνεύμα της Καθαράς Δευτέρας, «ένα κι ένα» για ουζάκι και τσίπουρο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Θρακιώτικες γαρδούμπες

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη κουζίνα» το μάτι μας έπεσε στις "θρακιώτικες γαρδούμπες", ως μια καλή πρόταση για ορεκτικό στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και όλης της Aποκριάς.

Το αποκριάτικο παιδικό πάρτι θέλει τον τρόπο του…

Οργανώνουμε μαζί βήμα-βήμα ένα παιδικό πάρτι σε αποκριάτικο ύφος: ο στολισμός, ο μπουφές, τα ροφήματα, τα γλυκά, οι δραστηριότητες…

Tapas party !

Τα μικρά πιατάκια των tapas μπορεί να έχουν από πικάντικα ορεκτικά -που θυμίζουν ελληνικούς μεζέδες- μέχρι μαγειρευτά, σαλτσάτα φαγητά, μικρά κεμπάπ, τηγανιτά θαλασσινά ή σαλάτες σαν τη ρωσική. Ώρα για πάρτυ αλά ισπανικά!

Βενετσιάνικο παστίτσιο Κυθήρων

Πρόκειται για παστίτσιο που ψήνεται μέσα σε ζύμη και συνηθίζεται τις Απόκριες.