Follow us

Αρώματα εποχής στο τραπέζι με μία τάρτα με πράσα και Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για «μαγειρέματα», είτε για να ευχαριστηθούμε περισσότερο το οικογενειακό τραπέζι ή για να φιλοξενήσουμε φίλους στο σαλόνι, το μπαλκόνι ή την αυλή μας.

Αρώματα εποχής στο τραπέζι με μία τάρτα με πράσα και Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για «μαγειρέματα», είτε για να ευχαριστηθούμε περισσότερο το οικογενειακό τραπέζι ή για να φιλοξενήσουμε φίλους στο σαλόνι, το μπαλκόνι ή την αυλή μας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να απολαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι τη διαδικασία του μαγειρέματος, ως ένα μέσο για να αξιοποιήσουμε τη φαντασία μας, να δοκιμάσουμε καινούργιες γεύσεις και τεχνικές και να εκφραστούμε, κάνοντας μια καθημερινή διαδικασία κομμάτι της προσωπικότητάς μας. Μαζί με μας, θα χαρούν εξίσου και οι δικοί μας άνθρωποι που θα μοιραστούν αυτή την εμπειρία, είτε μαγειρεύοντας στο πλάι μας ή δοκιμάζοντας τις σπεσιαλιτέ μας. Αυτή την αρχή ακολουθούν και τα ΓΙΩΤΗΣ Μαγειρέματα, σύμμαχος στο τραπέζι αλλά και την καθημερινότητά μας και φτιαγμένα με στόχο να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε μία γευστική, ποιοτική και ταυτόχρονα οικονομική διατροφή.

Πώς μπορούμε όμως να τα χρησιμοποιήσουμε δημιουργικά στην κουζίνα μας; Μια λαχταριστή τάρτα σαν “πρώτο πιάτο” θα δώσει πρωτοτυπία στο τραπέζι και είναι καλοδεχούμενη απ’ όλους. Είναι εξ ίσου κατάλληλη μόνη της για ένα απογευματινό σνακ ή σαν ελαφρύ γεύμα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Γίνεται εύκολα ακόμα και με έτοιμη ζύμη για τάρτες ή σφολιάτα, αλλά με μια σπιτική -πολύ εύκολη- ζύμη μπριζέ θα πάρετε συγχαρητήρια! Όσο για τη γέμιση, διαλέξτε απλά το βασικό σας υλικό και αναμείξτε το με Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, που θα της χαρίσει την απαραίτητη πλούσια, κρεμώδη υφή και νόστιμη γεύση και θα ολοκληρώσει χωρίς κόπο την τάρτα σας. Συνδυάζεται με όλα τα υλικά, είτε είναι σκέτα λαχανικά ή μανιτάρια είτε σε συνδυασμό με ψιλοκομμένο κοτόπουλο, μπέικον, τυριά. Στην τάρτα που προτείνουμε, η γλύκα των σοταρισμένων πράσων δένει υπέροχα με την πλούσια Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ και το λίγο σκορδάκι δίνει την απαραίτητη τσαχπινιά. Είναι μια τάρτα κλασική για όλες τις εποχές και για όλα τα γούστα. Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση κομματάκια ξεροψημένο μπέικον, που θα την κάνουν ακόμα πιο νόστιμη.

Υλικά για τη ζύμη της τάρτας

250 γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
150 γρ. βούτυρο φρέσκο
3 κ.σ. νερό
ελάχιστο αλάτι

Υλικά για τη γέμιση της τάρτας

2 φάκελοι Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
1 λ. γάλα πλήρες
600 γρ. πράσα, καθαρισμένα
1 μέτριο κρεμμύδι σε ροδέλες
2 σκ. σκόρδου σε φετάκια
30 γρ. βούτυρο
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 φλ.τσ. τριμμένο κεφαλοτύρι
αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

Φτιάχνουμε τη ζύμη: κοσκινίζουμε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ με το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο κρύο σε κομματάκια. Τρίβουμε δουλεύοντας γρήγορα με τα δάχτυλα βούτυρο και Φαρίνα μέχρι όλο το μείγμα να γίνει λεπτά ψίχουλα. Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το νερό δουλεύοντας τη ζύμη μέχρι να αποκτήσει μια ομοιογένεια, χωρίς να επιμένουμε πολύ. Σχηματίζουμε μια μπάλα, την πλαταίνουμε ελαφρά, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα το λιγότερο. Θα την βγάλουμε 15’ πριν τη χρήση.

Κόβουμε τα πράσα (το λευκό μέρος) σε λεπτά φετάκια και το κρεμμύδι σε ροδέλες. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και μαραίνουμε το κρεμμύδι και τα πράσα ανακατεύοντας συχνά επί 20΄ ή όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν τελείως. Ενδιαμέσως, προσθέτουμε το σκόρδο. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και κρατάμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ προσθέτοντας το γάλα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200οC. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για τάρτες σχετικά βαθιά. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο που να καλύπτει τη φόρμα και να εξέχει ελαφρά. Την απλώνουμε στη φόρμα πιέζοντας να εφαρμόσει καλά στα πλάγια και ισιώνουμε το τελείωμα με ένα μαχαίρι. Κάνουμε τρύπες με πιρούνι σε πολλά σημεία του πάτου και των πλαϊνών και ψήνουμε την άδεια τάρτα για 10’. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180οC.

Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα των πράσων στη φόρμα και ρίχνουμε από πάνω την μπεσαμέλ μέχρι να καλύψει όλο το ύψος της τάρτας (μπορεί να περισσέψει λίγη). Πασπαλίζουμε στην επιφάνεια το τυρί και ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Σερβίρεται χλιαρή ή κρύα.

Γλυκές και αλμυρές συνταγές από τη ΓΙΩΤΗΣ για νόστιμο καλοκαίρι

Αν σας άνοιξε η όρεξη για εύκολα και νόστιμα γεύματα με τα υλικά της εποχής, η ΓΙΩΤΗΣ σας προτείνει μερικές ακόμα ξεχωριστές συνταγές για να υποδεχθείτε το καλοκαίρι:

Αρώματα εποχής στο τραπέζι με μία τάρτα με πράσα και Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ

Κουπ βερίκοκο

Tούρτα brownie με φουντούκια, κρέμα πραλίνας και ζελέ κεράσι

Παγωτό καϊμάκι με κανταΐφι, καρύδα και ξηρούς καρπούς

Τούρτα παγωτό banoffee

Τούρτα παγωτό Φράουλα με γλάσο λευκής σοκολάτας

Ογκρατέν με καλοκαιρινά λαχανικά και μπεσαμέλ

Κρέπες με τόνο και καλαμπόκι

Παπουτσάκια με Πουρέ πατάτας με Μανιτάρια και Τρούφα

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…

Η Καθαρά Δευτέρα και τα φαγητά της

Συυνταγές που προτείνουμε στο πνεύμα της Καθαράς Δευτέρας, "ένα κι ένα" για ουζάκι και τσίπουρο!