Follow us

Τυρόπιτα με διάφορα τυριά και γιαούρτι

Τυρόπιτα με διάφορα τυριά και γιαούρτι

Υλικά

Υλικά

Για τη γέμιση

300 γρ.  φέτα

200 γρ. κασέρι

200 γρ. πικάντικη γραβιέρα

200 γρ. πρόβειο γιαούρτι με πλήρη λιπαρά

1 φλ. γάλα με πλήρη λιπαρά

6 κρόκοι αβγών

1 φλ. σουσάμι 

1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένος αν θέλουμε

½  -¾ φλ. ελαιόλαδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 έτοιμα φύλλα  κουρού ή φύλλο που θα ανοίξουμε μόνοι μας:

Για το φύλλο

4 φλ. αλεύρι

1 κ.γ. αλάτι

100 ml βούτυρο λιωμένο 

3 κ.σ. ούζο

Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο έτοιμο φύλλο το αφήνουμε να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Αν φτιάξουμε δικό μας φύλλο ετοιμάζουμε τη ζύμη: κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε βαριά λεκάνη, ανοίγουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε περίπου 1 φλ.

νερό χλιαρό ανακατεμένο με το ελαιόλαδο και το ξύδι.

Ζυμώνουμε γύρω στα 10 λεπτά φέρνοντας το αλεύρι από έξω προς τα μέσα μέχρι να έχουμε μια αρκετά σφιχτή ζύμη.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες, τη μια μεγαλύτερη από την άλλη και τις αφήνουμε σκεπασμένες με πετσέτα να ξεκουραστούν για μισή ώρα τουλάχιστον.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: τρίβουμε στη χοντρή μεριά του τρίφτη το κασέρι και τη γραβιέρα.

Σε μπολ, θρυμματίζουμε τη φέτα με τα δάχτυλα και ρίχνουμε τη γραβιέρα και το κασέρι, το γιαούρτι, τους κρόκους χτυπημένους, το γάλα, τον άνηθο αν χρησιμοποιήσουμε, λίγο αλάτι (προσεκτικά γιατί τα τυριά είναι αλμυρά) και μπόλικο πιπέρι.

Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αν χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο κουρού, το ανοίγουμε ελαφρά με τον πλάστη επάνω σε αλευρωμένη με κορνφλάουρ επιφάνεια.

Αν χρησιμοποιούμε δικό μας φύλλο ανοίγουμε τη ζύμη σε δύο φύλλα, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί διαμέτρου 34 - 36 εκ., στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο αφήνοντας να κρέμεται έξω από το ταψί και απλώνουμε τη γέμιση.

Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και γυρίζουμε και τα δύο φύλλα προς τα μέσα φτιάχνοντας ένα κορδόνι.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με σουσάμι.

Χαράζουμε την πίτα βαθιά (προσέχουμε να μην κόψουμε το φύλλο της βάσης) και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να μείνει η πίτα 15 λεπτά πριν την κόψουμε.

Α.Τ.

Επίσης...

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.

Πίτα Πολίτικη

Η συνταγή για πολίτικη πίτα.

Η Στριφτή Τυρόπιτα

Ξεχωρίζει για την εμφάνισή της, που όμως επηρεάζει και τη γεύση της: στριφτά λεπτά ρολάκια, που κάνουν την πιο τραγανή πίτα.