Follow us

How far would you go for real food?

Η Ισαβέλλα Ζαμπετάκη ξετυλίγει τον μίτο εκλεκτών προϊόντων της ελληνικής γης μ’ ένα γοητευτικό storytelling για μια βιωματική εμπειρία γεύσης.

How far would you go for real food?

Η γνώση για το "αληθινό" φαγητό, η τροφή που σου δίνει η γη ατόφια ή με τη σωστή, αρχέγονη σχεδόν διαχείριση, είναι το θέμα με το οποίο αποφάσισε να καταπιαστεί η δημοσιογράφος Ισαβέλλα Ζαμπετάκη ιδρύοντας την εταιρεία Herbs in her pockets. Απλά μα πολύτιμα τρόφιμα, όπως είναι τα σπάνια, θεραπευτικά βότανα της κρητικής γης, το πολυδύναμο χαρούπι, ένα τυρί που πήζει μπροστά σου ο βοσκός από φρέσκο γάλα, δυο εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με υψηλές πολυφαινόλες, μας διηγούνται την ιστορία τους γύρω από ένα τραπέζι, μέσα από τα λόγια της Ισαβέλλας.

How far would you go for real food?

Η ιδέα μας άρεσε: όλα τα καλούδια στολισμένα στο τραπέζι μαζί με υφαντά πουγκιά για βότανα φτιαγμένα στον αργαλειό στον Ζαρό, κεραμικά πιάτα από τις Μαργαρίτες Ρεθύμνου και φυσικά, για επιστέγασμα, λίγη ρακή. Ένα τραπέζι που υμνεί την απλότητα, το μέτρο και την αξεπέραστη ποιότητα και γεύση του ελληνικού terroir.

Η διήγηση παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τα αρώματα και τις γεύσεις, καθώς μπροστά μας τα σπάνια βότανα γίνονται αφέψημα, τα ελαιόλαδα δοκιμάζονται και συνταιριάζουν με το τυρί ή με την ντομάτα εκφράζοντας το γούστο του καθενός, τα παξιμάδια από χαρούπι συνοδεύουν τις ελιές και γίνονται πασπαρτού, ενώ τα ίδια τα χαρούπια προκαλούν επιφωνήματα έκπληξης, αφού οι περισσότεροι τα βλέπουν για πρώτη φορά.

Μα αυτό που κάνει πραγματικά ενδιαφέρουσα την όλη ιστορία, είναι η αφήγηση. Βουνά, ελαιώνες και μιτάτα ζωντανεύουν μέσα από τον ήρεμο, παραστατικό και γεμάτο συναίσθημα λόγο της Ισαβέλλας, που σου δίνει την αίσθηση ότι βιώνει ξανά μαζί σου την πρώτη φορά που είδε την τυροκόμηση στο μιτάτο, την περιπέτεια του μαζέματος της ελιάς ή το κυνήγι του αλάδανου στα κρητικά βουνά. Είναι ακριβώς αυτό που ζεσταίνει και κινεί το ενδιαφέρον στο κοινό που παρακολουθεί.

H εμπειρία "How far would you go for real food?" σχεδιάστηκε από την Ισαβέλλα για να μυήσει κυρίως το αλλοδαπό κοινό στην ουσία της ελληνικής τροφής. Γιατί, πραγματικά, διαφορετικά θα απολαύσεις το τυρί ή το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που γνωρίζεις πώς ακριβώς και πού δημιουργήθηκε. Η εμπειρία θα παρέχεται σε επιλεγμένα ξενοδοχεία της Αττικής, ενώ η ίδια θεματική παρουσιάζεται ανά διαστήματα με ομιλίες της Ισαβέλλας Ζαμπετάκη σε διεθνή συνέδρια σχετικά με τη γαστρονομία, τη βιωσιμότητα και την ευεξία.

Πώς εκφράζει η ίδια το εγχείρημά της: «Μετά από 23 χρόνια δημοσιογραφικής πορείας με θέμα τη γαστρονομία και το ταξίδι, ήθελα να σχεδιάσω μία εμπειρία που να δίνει στον ταξιδιώτη την ευκαιρία όχι απλά να απολαύσει νόστιμες γεύσεις, αλλά και να μάθει περισσότερα για την κουλτούρα που τις περιβάλλει. Αξιοποιώντας υλικό από τα ρεπορτάζ μου, δημιούργησα ένα αφήγημα που περιέχει ουσιώδη πληροφορία και ταυτόχρονα αγγίζει τους συμμετέχοντες σε συναισθηματικό επίπεδο. Πιστεύω ότι το storytelling είναι ένας δυνατός τρόπος για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δημιουργούν διεθνείς τάσεις, όπως η στροφή στη βιωσιμότητα και στα plant-forward γεύματα, και να προσεγγίσουμε ένα ποιοτικό κοινό. Κι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που δημιούργησα την εταιρεία Herbs in her pockets».

Ήδη κυκλοφορεί και το πρώτο καινοτόμο προϊόν της εταιρείας της, το σαπούνι "A Fragrant Story". Πρόκειται για μια συνέργεια με την Helleo, που παράγει χειροποίητο σαπούνι από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οινοποιείο Λυραράκη και τον αγγειοπλάστη Γιώργη Δαλαμβέλα. Το σαπούνι περιέχει Κοτσιφάλι, δίκταμο και κόκκινη άργιλο από την Κρήτη και συνοδεύεται από ένα podcast με τις ιστορίες των τριών παραγωγών που συνεργάστηκαν για να δημιουργηθεί.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Open Farm Agora, στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, που είναι μια σπάνια φωλιά εξαιρετικών προϊόντων μικρών παραγωγών, αλλά όχι μόνο: οργανώνει τακτικές επισκέψεις σε αγροκτήματα και μονάδες παραγωγής τροφίμων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Ο σκοπός; "Επανασύνδεση με τη γη, τα τρόφιμα και τους αγρότες μας".

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…

Η Καθαρά Δευτέρα και τα φαγητά της

Συυνταγές που προτείνουμε στο πνεύμα της Καθαράς Δευτέρας, "ένα κι ένα" για ουζάκι και τσίπουρο!