Follow us

Αυγά βαμμένα από τη φύση

Μια πρακτική που κρατάει αιώνες συνεχίζεται με όλο και περισσότερους οπαδούς στις μέρες μας: o οικολογικός τρόπος βαφής των αβγών με φυσικά υλικά κερδίζει συνεχώς έδαφος στην εποχή μας και συγχρόνως είναι μια διασκεδαστική διαδικασία, που θα ενθουσιάσει και τα παιδιά.

Αυγά βαμμένα από τη φύση

Μια πρακτική που κρατάει αιώνες συνεχίζεται με όλο και περισσότερους οπαδούς στις μέρες μας: o οικολογικός τρόπος βαφής των αβγών με φυσικά υλικά κερδίζει συνεχώς έδαφος στην εποχή μας και συγχρόνως είναι μια διασκεδαστική διαδικασία, που θα ενθουσιάσει και τα παιδιά. Το αποτέλεσμα, εντυπωσιακό και πρωτότυπο. Μοιράστε τα αβγά σας σε 3-4 χρώματα και ξεκινήστε…Τα χρώματα: κόκκινο-ροδί με παντζάρια, διαφορετικό κόκκινο με φλούδες κόκκινων κρεμμυδιών, κίτρινο με κουρκουμά, γαλάζια με μοβ λάχανο, πράσινο με σπανάκι, πορτοκαλί με φλούδες λευκών (κίτρινων) κρεμμυδιών.

Η επιλογή και το βράσιμο των αβγών

Αυγά βαμμένα από τη φύση
  • Επιλέγουμε τα πιο φρέσκα αβγά που θα βρούμε και σε μικρό η μεσαίο μέγεθος, γιατί τα μεγάλα σπάζουν ευκολότερα. Αγοράζουμε περισσότερα υπολογίζοντας τις απώλειες.
  • Τα αβγά που θα βράσουμε πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αν είναι από ψυγείο, τα αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες εκτός. Πριν το βράσιμο, τα πλένουμε καλά με ζεστό νερό και ξίδι, ώστε να απομακρυνθεί το παραμικρό σκουπιδάκι στο κέλυφος.
  • Τα τοποθετούμε σε μια στρώση σε πλατιά κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με αρκετό κρύο νερό. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 20’. Τα βγάζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν και να κρυώσουν.
  • Η διαδικασία

    Προσθέτουμε σε 1λ. κρύου νερού 3-4 κ.σ. ξίδι και ανάλογη ποσότητα του υλικού που θα δώσει το χρώμα μας και σιγοβράζουμε επί 30΄. Κατόπιν, το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού το στραγγίξουμε, το μεταφέρουμε σε γυάλινο δοχείο και βυθίζουμε μέσα τα αβγά μας για όσες ώρες χρειαστεί, ώστε να έχουμε το επιθυμητό χρώμα στην ένταση που θέλουμε. Αρχικά, ελέγχουμε το χρώμα στις 2 ώρες και, ανάλογα, βγάζουμε ή αφήνουμε περισσότερο τα αυγά μας να χρωματιστούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αφήνουμε 5 ώρες ή όλη τη νύχτα.

    Το βάψιμο

  • Κόκκινα βυσσινί με παντζάρια: για κάθε 1λ. νερό προσθέτετε 4 φλ.τσ. παντζάρι ωμό, καθαρισμένο και τριμμένο στον χοντρό τρίφτη και αφήνετε να σιγοβράσει 30’. Προσθέτετε στο τέλος 4 κ.σ. ξίδι, ανακατεύετε, σουρώνετε το παντζάρι και μεταφέρετε τη βαφή σε γυάλινο δοχείο να κρυώσει.
  • Γαλάζια-μπλε με μοβ λάχανο: όπως πιο πάνω αλλά με μοβ λάχανο ψιλοκομμένο.
  • Κίτρινα με κουρκουμά: σε 1λ. χλιαρό νερό προσθέτετε 3 κ.σ. κουρκουμά, 4 κ.σ. ξίδι και ανακατεύετε καλά. Μεταφέρετε στο δοχείο να κρυώσει και τοποθετείτε τα αβγά όπως περιγράψαμε.
  • Πορτοκαλί με κρεμμυδόφυλλα: για 10-15 αβγά θα χρειαστείτε φλούδες από 7-8 λευκά κρεμμύδια. Βράζετε τις φλούδες σε 1 λ. νερό μαζί με 5 κ.σ. ξίδι επί 20’ και αφήνετε να κρυώσουν. Κατόπιν, τοποθετείτε μέσα στην κατσαρόλα τα αβγά, προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται και σιγοβράζετε επί 20’. Αφήνετε να μείνουν στην κατσαρόλα σε δροσερό μέρος περίπου 4-5 ώρες.
  • Κόκκινα με κρεμμυδόφυλλα: ίδια διαδικασία όπως με τα πορτοκαλί, αλλά με φύλλα από κόκκινα κρεμμύδια
  • Πράσινα: προσθέστε σε 1 λ. νερό 3 φλ.τσ. λεπτοκομμένο σπανάκι και βράσετε το επί 30’.
  • Επίσης...

    Περισσότερα από

    Φαγητό

    15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

    Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

    Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

    Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

    Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

    Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

    20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

    Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…

    Η Καθαρά Δευτέρα και τα φαγητά της

    Συυνταγές που προτείνουμε στο πνεύμα της Καθαράς Δευτέρας, "ένα κι ένα" για ουζάκι και τσίπουρο!