ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Η Καθαρά Δευτέρα και τα φαγητά της

Η Καθαρά Δευτέρα και τα φαγητά της

Η Καθαρά Δευτέρα σημαίνει το τέλος της Αποκριάς και για την Ορθόδοξη εκκλησία, είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Μιλώντας πάντα σε θρησκευτικό πλαίσιο, ονομάζεται Καθαρά Δευτέρα, διότι από αυτήν τη μέρα και για 40 μέρες, όσες έμεινε ο Χριστός στην έρημο πριν αρχίσει το κήρυγμά του, οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά πριν το Πάσχα. Σε άλλη ερμηνεία, πάλι, η Καθαρά Δευτέρα, ονομάζεται έτσι πέρα από τους αυστηρά θρησκευτικούς συσχετισμούς, επειδή οι νοικοκυρές καθάριζαν τα κατσαρολικά τους από το λίπος, δείχνοντας την πρόθεση του κάθε σπιτικού να τηρήσει τη νηστεία της Σαρακοστής. Ημέρα αργίας η Καθαρά Δευτέρα, δεν βλέπει με καλό μάτι το μαγείρεμα, και τα Κούλουμα, δηλαδή η έξοδος στη φύση για να γιορτάσουμε τον ερχομό της Άνοιξης, εκτός από το πέταγμα του αητού, συνοδεύεται κατά παράδοση με αμαγείρευτα και αλάδωτα φαγητά, που δεν χρειάζονται κατσαρόλα. Ακόμα, η Καθαρά Δευτέρα, στον απόηχο της Αποκριάς, συνοδεύεται με γλέντι –παλιά μάλιστα οι βωμολοχίες και οι φαλλικές αναπαραστάσεις ήταν ο κανόνας, καθώς το κρασί επιτρέπεται για την τέρψη και τη φυγή από τα καθημερινά, λίγο πριν την εσωστρέφεια του ασκητικού σαρανταημέρου. Τα φαγητά που τρώμε αυτήν την ημέρα, είναι κυρίως λαχανικά, ωμά ή τουρσί, όσπρια, θαλασσινά, ελιές, ταραμάς και λαγάνα, το γνωστό άζυμο, τραγανό και γεμάτο σουσάμι ψωμί. Σήμερα, τα φαγητά που τρώμε την Καθαρά Δευτέρα, εκτός από τα παραπάνω περιλαμβάνουν και μια μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά με λαχανικά, θαλασσινά και όστρακα, πολλά τηγανητά, καλαμάρια, χταπόδια και σουπιές, αλοιφές -με την ταραμοσαλάτα σε πρώτο πλάνο, χόρτα βραστά, όσπρια με διάφορους τρόπους, σαλάτες και πάνω από όλα, τη λαγάνα. Όλα με τη συνοδεία κρασιού, τσίπουρου και ούζου, και σε αυτό το πνεύμα είναι και οι συνταγές που σας προτείνουμε.

Updated: 22/02/23
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 24/02/17

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

Τυρινή, η εβδομάδα που γιορτάζει το τυρί!

H τρίτη εβδομάδα των Απόκρεω ονομάζεται Τυροφάγος ή Τυρινή ή Μακαρονού.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…