X

Αρνάκι στη Γάστρα με Πορτοκάλι

Το αρνάκι-λουκούμι σε όλο του το μεγαλείο, γεμάτο αρώματα από μυρωδικά και πορτοκάλι.

Υλικά

2 κιλά περίπου αρνίσια σπάλα

3 πορτοκάλια

2 κλωνάρια δεντρολίβανο

μερικά κλωνάρια θυμάρι

6 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες

1 κοφτή κ.σ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο

100 γρ. βούτυρο αγελάδος σε κυβάκια

1 σφηνάκι κονιάκ

1 κιλό πατάτες σε ροδέλες

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Βάζουμε όλα τα υλικά στη γάστρα.

Στύβουμε τα πορτοκάλια και ρίχνουμε στο κρέας τον χυμό τους, ενώ μετά κόβουμε στα δύο τις πορτοκαλόκουπες και τις προσθέτουμε στη γάστρα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια, να πάνε παντού το αλάτι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Προσθέτουμε λίγο αλάτι από πάνω, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 4 ώρες περίπου. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο!

Την τελευταία ώρα περιχύνουμε 2-3 φορές το κρέας και τις πατάτες με τα ζουμάκια του ταψιού.

Είναι έτοιμο όταν ροδοκοκκινίσει και μείνει μόνο με το λάδι του.

Άλλες γάστρες αφήνουν το φαγητό να κάνει ξεροψημένη κρούστα, άλλες όμως όχι.

Αν η δική σας είναι από τις τελευταίες, για 1 ώρα στο τέλος θα ψήσετε με τη γάστρα ανοιχτή, για να ροδοκοκκινίσει το ψητό.

Επίσης...

Καγιανάς με Πράσο, Ανθότυρο και Κατσικάκι

Η συνταγή για έναν υπέροχο καγιανά.

Η Μαγικότερη Κρεατόσουπα

Μια εντελώς διαφορετική κρεατόσουπα, όπως τη φτιάχνουν συχνά στο Πήλιο, αλλά και στα νησιά του Ιονίου.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Αρνάκι Φρικασέ με Αμπελόφυλλα

Ένα καταπληκτικό, αλλιώτικο φρικασέ.

Κατσικάκι με Ντοματίνια

Πώς θα φτιάξεις κατσικάκι με ντοματίνια.

Κατσικάκι Γεμιστό

Η συνταγή για κατσικάκι γεμιστό.

Αρνάκι με Αγκινάρες

Η συνταγή για αρνάκι με αγκινάρες.

Κατσικάκι Μεθυσμένο

Πώς θα φτιάξεις κατσικάκι μεθυσμένο.

Κλασικό Αρνάκι Κλέφτικο

Πώς θα φτιάξετε το κλασικό αρνάκι κλέφτικο.

Χουνκιάρ Μπεγιεντί

Η συνταγή για το αυθεντικό χουνκιάρ μπεγιεντί, όπως το φτιάχνουν στην Κωνσταντινούπολη.

Κεμπάπ με Αρνί

Η συνταγή για το πιο νόστιμο κεμπάπ με αρνί.

Αρνί με Δαμάσκηνα και Ρύζι στο φούρνο

Από τις πιο νόστιμες συνταγές για να μαγειρέψεις αρνάκι ή κατσικάκι. Οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα δίνουν μια ανεπαίσθητη γλύκα, που σβήνει τη λιπαρότητα του αρνιού, σε ένα μελωμένο αποτέλεσμα.

Αρνίσια παϊδάκια Ζερμέν (Albert Roux)

Ο Albert Roux, ο σεφ των έξι αστέρων Michelin (τρία για το «Le Gavroche» και τρία για το «Waterside Inn» στο Λονδίνο), ήρθε στnv Αθήνα για να μαγειρέψει στο γκαλά των «Χρυσών Σκούφων 2002» του Αθnνοράματος, μας μίλησε για τα διάσημα στόματα που έχει ταΐσει και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει σύντομα για να ανοίξει εστιατόριο! Συνέντευξη ανοιχτής καρδιάς +6 signature dishes του ανθρώπου που έμαθε στους Βρετανούς τι εστί γκουρμέ.