Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
250 γρ. long grain ρύζι
1 κιλό φρέσκο σπανάκι, πλυμένο, καθαρισμένο και στραγγισμένο
200 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
30 γρ. άνηθο ψιλοκομμένο
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 λεμόνι, το χυμό
Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
Αλάτι και πιπέρι
Παρασκευή
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να γίνουν διαφανή.
Προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε σε μεσαία φωτιά για 3-4 λεπτά.
Ρίχνουμε 600 ml νερό και το χυμό λεμονιού, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας (αφού αρχίζει να βράζει) και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε στο τέλος 2- 3 κουταλιές νερό, για να είναι το σπανακόρυζο ζουμερό.
Έπειτα από μια βόλτα στη Λαϊκή και με το άρωμα των χορταρικών ακόμα στη μύτη, το σπανακόρυζο επιβάλλεται.
Η οικεία νοστιμιά του είναι άκρως παρηγορητική και αποτελεί σπουδαία πηγή όχι μόνο σιδήρου, αλλά και αναμνήσεων.
Είναι δε σήμα κατατεθέν της ελλαδίτικnς ηπειρωτικής κουζίνας αυτή n σύβρασn με λαχανικά, που δίνει πολύ αρωματικά πιλάφια.