Follow us

Γαλανόλευκα λικέρ στο φεστιβάλ

Τα ελληνικά λικέρ είχαν την τιμητική τους στο ανοιξιάτικο φεστιβάλ “Ελλάδα, Γιορτή – Γεύσεις”. Η δυναμική τους παρουσία και η ανταπόκριση του κόσμου, ήταν η απόδειξη της εντυπωσιακής τους επανεμφάνισης. Οι παραγωγοί, όπως αποδείχτηκε, δίνουν πλέον ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα, στις πρώτες ύλες, στις σωστές συνταγές, στη συσκευασία, μέχρι και στις προτάσεις σερβιρίσματος. Φαίνεται πως η εποχή της φράσης «λικεράκι θα πάρετε»; έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα τα λικέρ μπαίνουν στο shaker από ειδικ

Γαλανόλευκα λικέρ στο φεστιβάλ

Συστάσεις, δοκιμές, απολαύσεις…

Ρακόμελο Κρεταράκι μέλι, Ds Distillery

Γαλανόλευκα λικέρ στο φεστιβάλ

Η αυθεντική «σκληροπυρηνική» τσικουδιά συνδυάζεται με το βελούδινο και γλυκό κρητικό μέλι. Το αποτέλεσμα είναι το λεγόμενο ρακόμελο, ένα λικέρ που έχει τα δυναμικά χαρακτηριστικά της ρακής και τον αρωματικό και γευστικό πλούτο του μελιού. Πριν από μια δεκαετία περίπου δυο κρητικές οικογένειες με προϊστορία στην απόσταξη, οι Σταματάκηδες και οι Διαμαντάκηδες παρουσίασαν στην αγορά τη δική τους εκδοχή για το ρακόμελο, το "κρεταράκι μέλι". Η συνταγή τους που είναι κατοχυρωμένη και μυστική, προέκυψε μετά από πολλές δοκιμές και πειράματα με οινολόγους και ειδικούς. Η ρακή παράγεται στο σύγχρονο αποστακτήριο της Ds distillery, με επιλεγμένη πρώτη ύλη, που προέρχεται από τα 120 ιδιόκτητα στρέμματα αμπελώνων στην περιοχή του Μαλεβιζίου. Το μέλι αντίστοιχα είναι θυμαρίσιο από τον τοπικό μελισσοκόμο Ζαχαρία Κοπιδάκη. Μόλις γίνει η απόσταξη, ακολουθεί η εμφιάλωση, που πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερο μπουκάλι, που θυμίζει ιατρική φιάλη.
Δοκιμάζοντας Κρεταράκι μέλι: Χρυσό και λαμπερό με πυκνά δάκρυα. Η μύτη είναι καθαρή με έντονα αρώματα μελιού, κερήθρας, βανίλιας, κανέλας και φρέσκου καρυδιού. Το στόμα είναι ευχάριστα γλυκό, κομψό και γεμάτο νότες μελιού, κεριού, ξερού βερίκοκου και πορτοκαλιού.
Συμβουλές απόλαυσης: το ρακόμελο είναι παντός καιρού και συνθηκών. Έτσι μπορείτε να το πιείτε δροσερό στους 4-6 βαθμούς ειδικά τώρα, ή ζεστό στους 30 περίπου βαθμούς. Μόνο του σε ένα μικρό ποτήρι είναι ευχάριστο και γλυκόπιοτο κάνει όμως καλά ντουέτα με παστέλια, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Μαστίχα Homericon, Οικογένεια Στουπάκη

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά ηδύποτα είναι ομολογουμένως το λικέρ μαστίχας, με καταγωγή από τη Χίο. Στο Φεστιβάλ, μάλιστα, είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε σε διάφορες παραλλαγές, με πρώτη το πάντρεμα με το λεμόνι και μετά με ρόδι ή κανέλα. Η ακατέργαστη μαστίχα συλλέγεται και στη συνέχεια εκχυλίζεται ή αποστάζεται και προκύπτει το κρυστάλλινο λικέρ με τα έντονα αρώματα της Μεσογείου. Το 1900 ο Γιάννης Στουπάκης πήρε την πρώτη επίσημη άδεια απόσταξης στο νησί. Σήμερα με τις ίδιες συνταγές, στο τιμόνι βρίσκεται η τρίτη γενιά και όπως φαίνεται το οδηγεί καλά. Απόδειξη, το ολοκαίνουριο ποτοποιείο στην περιοχή Δαφνώνα, ένα πρότυπο αποστακτήριο στημένο με την τελευταία τεχνολογία και παραδοσιακή αισθητική, αλλά και η μεγάλη επιτυχία της Μαστίχας Homericon, μέσα και έξω από τα σύνορα, αφού εξάγεται από Αμερική, Τουρκία, Γερμανία, Αγγλία μέχρι Μεξικό. Αποτελεί 100% φυσικό απόσταγμα. Η διαδικασία της απόσταξης διαρκεί 8 ώρες και ύστερα η ωρίμανση στη δεξαμενή 25 ημέρες.
Δοκιμάζοντας Μαστίχα Homericon: Κρυστάλλινη όψη. Στη μύτη είναι ξεχωριστή με τις δροσερές νότες της μαστίχας να κλέβουν την παράσταση και να εμπλουτίζονται με διακριτικές νότες φρέσκων εσπεριδοειδών. Το στόμα είναι γλυκό και συγχρόνως αναζωογονητικό.
Συμβουλές απόλαυσης: η μαστίχα σόλο είναι υπέροχη, το ίδιο καλή είναι όμως ως επίλογος σε ένα δείπνο, ή ως παρτενέρ σε θαλασσινά, όστρακα και γλυκά, όπως ο μπακλαβάς και το ραβανί.

Τεντούρα Κάστρο και λικέρ δυόσμου, ποτοποιία Χάχαλη

Τώρα πάμε Πελοπόννησο για ένα από τα παλιότερα ελληνικά λικέρ, την Πατρινή Τεντούρα. Από τον 15ο αιώνα στην Αχαΐα ετοίμαζαν και πρόσφεραν τη δική τους τεντούρα. Το σκούρο λικέρ παράγεται με την κλασική μέθοδο της εκχύλισης. Μέσα στο αλκοόλ εμβαπτίζονται μπαχαρικά κυρίως κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο, μαζί με εσπεριδοειδή. Σήμερα από τις πιο αντιπροσωπευτικές και ποιοτικές τεντούρες είναι η Κάστρο της οικογένειας Χάχαλη. Η ποτοποιία Χάχαλη είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, της οποίας οι ρίζες ξεκινούν τον 19ο αιώνα από τη Χίο και τον Γεώργιο Χάχαλη. Το 1939 ο παππούς Χάχαλης μετέφερε στην Πάτρα τα μυστικά της απόσταξης. Η τεντούρα της οικογένειας ξεχωρίζει, γιατί παράγεται εξολοκλήρου από φυσικά εκχυλίσματα χωρίς καθόλου πρόσθετα αρώματα. Τα μπαχαρικά παραμένουν στο αλκοόλ περίπου για 20-30 ημέρες και όλα τα στάδια της παραγωγής πραγματοποιούνται με τον παραδοσιακό τρόπο. Το Νοέμβριο του 2013 ο Παναγιώτης Χάχαλης σύστησε στην αγορά τα νέα λικέρ της ποτοποιίας, σε ρετρό γυάλινες συσκευασίες, ομοίως από φυσικά εκχυλίσματα και σε ιδιαίτερες γεύσεις, όπως ο δυόσμος, το γκρέιπφρουτ και το μέλι. Δοκιμάζοντας Τεντούρα Κάστρο: σκούρο καφέ χρώμα. Στη μύτη τα αρώματα είναι σύνθετα κα πληθωρικά. Πρωτοστατούν οι νότες των γλυκών και πικάντικων μπαχαρικών και ακολουθούν οι μοσχοβολιστές φλούδες εσπεριδοειδών. Το στόμα έχει την ίδια ένταση και ισορροπεί ανάμεσα στο πικρό, το γλυκό και το πικάντικο. Η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια.
Δοκιμάζοντας λικέρ δυόσμου: γίνεται με διαλεγμένα φρεσκοκομμένα φύλλα δυόσμου και καθαρή αλκοόλη. Η μύτη και το στόμα έχουν μια αίσθηση φρεσκάδας.
Συμβουλές απόλαυσης: η τεντούρα είναι από τα καλύτερα χωνευτικά, με ευεργετικές ιδιότητες για το στομάχι. Παίρνει όμως πολλούς επιπλέον πόντους ενισχύοντας με λίγες σταγόνες το τσάι, το καφέ, το γιαούρτι ακόμα και το παγωτό. Δοκιμάστε την επίσης με αποξηραμένα δαμάσκηνα ή πλάι σε ένα πιάτο με μοσχάρι κοκκινιστό σε σάλτσα με κανέλα και μπαχάρι.

Φατουράδα, Σταύρος Εμμανουήλ

Η φατουράδα αποτελεί αγαπημένη συνήθεια των Κυθηραίων από την εποχή των Ενετών. Το όνομα της σημαίνει "φτιαχτό" ή επεξεργασμένο. Ονομάστηκε έτσι γιατί προέρχεται από την επεξεργασία του τσίπουρου. Πρώτα δηλαδή μαζεύονται τα σταφύλια, γίνεται η απόσταξη και μετά αρχίζει η διαδικασία της εκχύλισης για την παραλαβή της φατουράδας. Στο τσίπουρο προστίθενται ανάλογα με την συνταγή του κάθε παραγωγού φλούδες από διάφορα εσπεριδοειδή και διάφορα μπαχαρικά συνήθως γαρίφαλο και κανέλα. Στο φεστιβάλ γευτήκαμε την φατουράδα του βιολόγου Σταύρου Εμμανουήλ. Το μαγαζί του βρίσκεται στο κέντρο των Κυθήρων και εκεί εντελώς με φυσικό τρόπο και με διαλεχτά βότανα και μπαχαρικά από το νησί, παράγει το τοπικό ηδύποτο. Εκτός από την κλασική, ενδιαφέρον έχει η πρόταση του, φατουράδα με μανταρίνι.
Δοκιμάζοντας Φατουράδα Stavros: Κεχριμπαρένιο χρώμα. Μόλις την ανοίξουμε αναδύονται αρώματα εσπεριδοειδών, φρέσκων πορτοκαλιών, γλυκών μπαχαρικών, περγαμόντου, κανέλας, λιβανιού, μαχλεπιού και ξηρών καρπών. Το στόμα είναι πλούσιο με μεγάλη επίγευση.
Συμβουλές απόλαυσης: η φατουράδα είναι χαμαιλέοντας στις εποχές. Το χειμώνα σερβίρεται ζεστή και το καλοκαίρι στους 3-4 βαθμούς. Μετά το δείπνο φρεσκάρει τον ουρανίσκο, ενώ κατά την διάρκεια μπορεί να συνοδεύσει παραδοσιακά γλυκά όπως είναι ο χαλβάς και το γαλακτομπούρεκο.

Λικέρ Ρόδι, Dinapoja

Το λικέρ ρόδι δεν είναι ένα παραδοσιακό τοπικό ηδύποτο όπως τα προηγούμενα, είναι όμως ένας σημαντικός αντιπρόσωπος των σύγχρονων λικέρ, που εντυπωσιάζουν. Την παρασκευάζει η οικοτεχνία Dinapoja της Καίτης Ντιναπόγια, από την Κρήτη, που παράγει μερικά από τα πιο ευρηματικά φυσικά λικέρ. Η οικοτεχνία ξεκίνησε ως χόμπι και σήμερα έφτασε να συλλέγει πολλά βραβεία και διακρίσεις, για τα έξι λικέρ που φτιάχνονται με αγάπη, φαντασία και απολύτως φυσικές πρώτες ύλες. Τα ρόδια, καθώς και όλα τα βότανα, λουλούδια και μπαχαρικά συλλέγονται από τα βουνά της Κρήτης από βιοκαλλιέργειες. Στην περίπτωση του λικέρ ροδιού, τα ρόδια βυθίζονται στην τοπική τσικουδιά για αρκετές εβδομάδες και μετά γίνεται προσθήκη σιροπιού. Το λικέρ παραμένει για πολλούς μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές, για να δέσουν καλά τα αρώματα και αφού φιλτραριστεί εμφιαλώνεται.
Δοκιμάζοντας λικέρ ρόδι ginger Dinapoja: Ανοιχτό κόκκινο χρώμα. Στη μύτη αυτό που κυριαρχεί αρχικά είναι το ρόδι, ενώ νότες πικάντικης πιπεριάς ξεδιπλώνονται αργά και διακριτικά. Το στόμα επίσης μπαίνει γλυκά και στο τελείωμα εμφανίζει πικάντικες πινελιές.
Συμβουλές απόλαυσης: το λικέρ ρόδι μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει ένα δείπνο με την ίδια επιτυχία. Είναι πιο απολαυστικό δροσερό μόνο του ή με καλή παρέα φρούτων και πικάντικων τυριών.

Εσείς πως τα προτιμάτε;

Μια τέτοια ενδεικτική ποικιλία σε γεύσεις, όπως η παραπάνω, προκαλεί και την αναζήτηση διαφορετικών τρόπων απόλαυσης. Ο Άρης Χατζηαντωνίου υπεύθυνος για τη δημιουργία του momix και του vice versa, εισηγητής mixologist στην εταιρεία Καρούλια και υπεύθυνος στο cocktail μπαρ του φεστιβάλ, μας δίνει όλες αυτές τις πληροφορίες και ανακατεύει στο shaker τα λικέρ που γνωρίσαμε δημιουργώντας τις πιο νόστιμες και δροσερές συνταγές….

Ρακόμελο…
Το ρακόμελο κάνει αμέσως κλικ με χυμούς φρούτων, όπως το πορτοκάλι και η μπανάνα, το μήλο, το σύκο ακόμα και το βύσσινο. Οι χυμοί αυτοί προσδίδουν οξύτητα και ενισχύουν τα αρώματα. Μια καλή αναλογία είναι το 2:1 δηλαδή να βάζετε την διπλάσια ποσότητα από το ρακόμελο.
Honey Pop

50ml κρεταράκι μέλι
25ml λικέρ μπανάνας
25ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι
5ml χυμός λεμόνι
20ml σιρόπι κανέλας
2-3 στικ κανέλας
Εκτέλεση : Όλα τα υλικά στο shaker καλή ανάδευση και σερβίρουμε σε ποτήρι με πάγο και γαρνιτούρα φλούδα πορτοκαλιού και στικ κανέλας.

Μαστίχα…
Για τη μαστίχα από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις. Ταιριάζει απίστευτα με όλα τα λευκά αποστάγματα. Είναι επιστήθια φίλη του λεμονιού, φλερτάρει έντονα με το μανταρίνι και γενικά με όλα τα εσπεριδοειδή και με την ίδια ευκολία παντρεύεται με πικάντικα μπαχαρικά και έντονες γεύσεις όπως είναι το βαλσάμικο. Για του λόγου το αληθές δοκιμάστε μαστίχα με σουρωτή, επίσης με λεμονίτα ή με σιρόπι καυτερής πιπεριάς.
Spicy Hom

50ml μαστίχα Homericon
20ml φρέσκο χυμό λεμόνι
20ml σιρόπι ζάχαρης
Μισή κουταλιά κόκκους κόκκινου πιπεριού
1-2 σταγόνες angostura bitter πορτοκάλι
Εκτέλεση : Όλα στο ποτήρι ανάδευσης τα χτυπάμε καλά και σερβίρουμε σε ποτήρι martini με λίγους κόκκους κόκκινου πιπεριού.

Λικέρ δυόσμος
Θέλει σταγόνες με οξύτητα όπως είναι το λεμόνι και το λάιμ και ενέσεις δροσιάς με διάφορα αναψυκτικά.
Fake Mohito
50ml λικέρ δυόσμος Χάχαλη
20ml φρέσκος χυμός λεμονιού
Sprite
Angostura bitter
Εκτέλεση : Ανακατεύουμε το λικέρ δυόσμου με το φρέσκο χυμό λεμονιού. Τα σερβίρουμε σε ποτήρι με πάγο και απογεμίζουμε με την sprite. Για περισσότερη ένταση προσθέτουμε λίγες σταγόνες angostura bitter.

Τεντούρα…
Με λίγες σταγόνες από ρούμι ή κάποιο brandy απογειώνεται αμέσως. Εκτός όμως από το αλκοόλ κάνει καλό ζευγάρι με χυμούς από κόκκινα φρούτα και με σιρόπια με μπαχαρικά.
White nights Σπύρος Δάβιος
40ml ρούμι
20ml τεντούρα Κάστρο
15ml σιρόπι μπαχαρικών
2 κουταλιές γιαούρτι
Φλούδες κίτρου
Εκτέλεση : προσθέτουμε όλα τα υλικά στο shaker και χτυπάμε καλά. Σουρώνουμε δυο φορές και σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι με ξύσμα σοκολάτας και κανέλας.

Λικέρ ρόδι…
Το λικέρ ρόδι έχει χαρακτηριστική οξύτητα η οποία μαλακώνει όταν ενώνεται με χυμούς από τροπικά φρούτα. Σίγουρα ταιριάζει με τα περισσότερα εσπεριδοειδή και την bitter σοκολάτα. Επιπλέον του πάει γάντι η βανίλια και η μέντα με την οποία αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση. Καρμική όμως είναι η ένωση του με πικάντικα στοιχεία όπως είναι το ginger ή αλμυρά.
Melancholy roses Σπύρος Δάβιος
50ml τσίπουρο
20ml λικέρ ρόδι, ginger dinapoja
5ml ροδόνερο
30ml σιρόπι τριαντάφυλλο
25ml φρέσκος χυμός λάιμ
Εκτέλεση : τα υλικά μπαίνουν στο ποτήρι ανάδευσης χτυπιούνται δυνατά και σερβίρονται σε ποτήρι κρασιού μαζί με φρέσκα ρόδια.

Φατουράδα…
Η φατουράδα αποκτά αμέσως ενδιαφέρον όταν αναμειχθεί με ένα κρασί κυρίως αφρώδες, που έχει έντονο αρωματικό μπουκέτο με κόκκινα φρούτα και γλυκά μπαχαρικά. Εννοείται ότι αποκτάει περισσότερο όγκο με χυμούς εσπεριδοειδών και σιρόπια μπαχαρικών.
Fat-fresh
50ml φατουράδα stavros
20ml ροζέ Ακακίες Κυρ Γιάννη, αφρώδες
5ml χυμό λεμόνι
10 ml χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση : ανακατεύουμε την φατουράδα με τους χυμούς, σερβίρουμε σε ποτήρι κρασιού και απογεμίζουμε με το αφρώδες κρασί. Γαρνίρουμε με φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.