Follow us

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Αν αναλογιστούμε ότι το 2009 υπήρχαν μόλις 6 μικροζυθοποιίες σε ολόκληρη τη χώρα και αυτήν τη στιγμή μετράμε περισσότερες από 50, ενώ αν προσθέσουμε σε αυτόν τον αριθμό και τους νομάδες ζυθοποιούς, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για περισσότερους από 100 εγχώριους παραγωγούς μπύρας.

Ακόμα και την περίοδο που η πανδημία έβαλε φρένο σε αρκετές δραστηριότητες, οι Έλληνες μικροζυθοποιοί δεν σταμάτησαν να δημιουργούν. Εμείς επιλέξαμε τις 17 καλύτερες ετικέτες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, τις οποίες μπορείτε να βρείτε εύκολα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τις κάβες καθώς και στα καταστήματα εστίασης.

Οι επιλογές πολλές, από ιδιαίτερες lager, αρωματικές Pale Ale και IPA, μέχρι στιβαρές μαύρες μπύρες stout και porter με ενισχυμένους αλκοολικούς βαθμούς, οι εγχώριες μικροζυθοποιίες αποδεικνύουν ότι παράγουν διαμαντάκια που μπορούν να συναγωνιστούν ισάξια τις αντίστοιχες μικροζυθοποιίες του εξωτερικού. Ανοίξτε μία lager στο μεσημεριανό τραπέζι, απολαύστε μία pale ale μαζί με μία φρουτοσαλάτα, μια μαύρη stout με το αγαπημένο σας σοκολατένιο γλυκό ή και ακόμα επιλέξτε τις ετικέτες που σας ενδιαφέρουν για να τις κάνετε δώρο σε έναν ζυθόφιλο.

Ιδού οι 17 καλύτερες νέες μπύρες που ξεχωρίσαμε και αξίζουν οπωσδήποτε τη δοκιμή

Mylos

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Τύπος: Heretic lager 4,6% 0,5lt
Παραγωγός: Septem
Περιοχή: Eύβοια
Ενδεικτική τιμή: € 2,10
Βαθμολογία: 85/100

Μία «αιρετική» lager με χρυσόξανθο χρώμα και έντονο αρωματικό και φρουτώδη χαρακτήρα. Στη μύτη διακρίνονται οι βύνες και τα βότανα, ενώ στο στόμα είναι γεμάτη και φρουτώδης με καλή και μακριά επίγευση που σου αφήνει μία ευχάριστη πικράδα.

Puppenhaus

Τύπος: Helles lager 4,3% 0,33lt
Παραγωγός: Blame the sun
Περιοχή: Λάρισα
Ενδεικτική τιμή:
€ 2,80
Βαθμολογία: 78/100

Μία διαφορετική και ενδιαφέρουσα lager με αρώματα ψωμιού, νότες δημητριακών και λεμονόχορτου. Στο στόμα κάνουν αίσθηση τα δημητριακά μαζί με μία ευχάριστη οξύτητα και η διακριτή παρουσία του ανθρακικού την κάνει άκρως ξεδιψαστική.

Voreia Lager beer

Τύπος: Lager 4,7% 0,33lt
Παραγωγός: Siris Microbrewery
Περιοχή: Σέρρες
Ενδεικτική τιμή: € 1,70
Βαθμολογία:
78/100

Μία κλασική lager με χρυσαφένιο χρώμα και διακριτά αρώματα λυκίσκου. Στο στόμα είναι ευχάριστη και δροσιστική με ήπια πικράδα και καλή επίγευση.

Eden

Τύπος: Indian pale lager 5,6% 0,33lt
Παραγωγός: Utopia
Περιοχή:
Θεσσαλονίκη
Ενδεικτική τιμή: € 2,90
Βαθμολογία: 80/100

Μία αρωματική lager με νότες εσπεριδοειδών, λυκίσκου και τροπικών φρούτων. Στο στόμα είναι γεμάτη με καλή διάρκεια στην επίγευση, αφήνοντας μία ευχάριστη πικράδα.

Quaranta Giorni

Τύπος: 40 days New England IPA 5,9% 0,33lt
Παραγωγός: Septem
Περιοχή: Eύβοια
Ενδεικτική τιμή: € 2,70
Βαθμολογία: 87/100

Μία ξανθιά, θολή μπίρα με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα ροδάκινου και μάνγκου, ενώ στο στόμα είναι πλούσια με διακριτές νότες γκρέιπφρουτ και βοτάνων. Πολύ καλή και μακρά επίγευση.

Krampus

Τύπος: Winter Ale 10,3% 0,33lt
Παραγωγός: Strange Brew
Περιοχή: Χίος
Ενδεικτική τιμή: € 5,40
Βαθμολογία: 88/100

Μια ιδιαίτερη μπύρα, γλυκιά και πολύπλοκη με αρώματα κανέλας, γαρύφαλλου και γλυκού του κουταλιού καρύδι. Στο στόμα είναι μπαχαρένια με ισορροπημένη γλυκύτητα, ενώ στην επίγευση θυμίζει έντονα γλυκιά καρυδόπιτα.

Hay Joe

Τύπος: Dry hopped farmhouse ale 5,2% 0,33lt
Παραγωγός: Strange Brew
Περιοχή:
Αθήνα
Ενδεικτική τιμή: € 2,30
Βαθμολογία: 82/100

Έχει ξανθοκίτρινο χρώμα, ελαφρώς θολή, με πλούσιο αφρό μέτριας διάρκειας. Στη μύτη πρωταγωνιστούν τα αρώματα των εσπεριδοειδών και του λεμονόχορτου, ενώ στο στόμα είναι δροσιστική με ευχάριστη οξύτητα και σου αφήνει μία λεμονάτη επίγευση με ελαφριά πικράδα.

Uncle Jam’s

Τύπος: Triple IPA 9% 0,5lt
Παραγωγός: Strange Brew
Περιοχή: Αθήνα
Ενδεικτική τιμή: € 4,50
Βαθμολογία:
82/100

Μία χορταστική triple IPA με τροπικά αρώματα και φρουτώδη χαρακτήρα. Στη μύτη πρωταγωνιστούν το κίτρο και η καρύδα, αλλά και το περγαμόντο, ενώ στο στόμα είναι γεμάτη με μία ευχάριστη ισορροπία ανάμεσα στη γλυκύτητα και την ελαφριά πικράδα.

Schrodinger’s Paradox

Τύπος: Hazy IPA 7% 0,5lt
Παραγωγός: Strange Brew & Alea
Περιοχή: Αθήνα
Ενδεικτική τιμή: € 4,50
Βαθμολογία: 82/100

Μία δυνατή hazy IPA με φρουτώδη χαρακτήρα και αναζωογονητική οξύτητα. Στη μύτη πρωταγωνιστούν τα αρώματα του grapefruit, ενώ στο στόμα είναι γεμάτη με έντονη φρεσκάδα και επίγευση που διαρκεί.

Baba Au Rum

Τύπος: Tropical fruity pale ale 4,5% 0,33lt
Παραγωγός: Blame the sun
Περιοχή: Λακωνία
Ενδεικτική τιμή: € 2,90
Βαθμολογία: 80/100

Mία τροπική pale ale, φρουτώδη και δροσιστική, με χαρακτηριστικά αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, μάνγκο και passion fruit. Στο στόμα είναι ευχάριστη και δροσερή, έντονα φρουτώδης με διακριτικές νότες μαστίχας.

Salonikia beer

Τύπος: Pale Ale 5,5% 0,33lt
Παραγωγός: Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Ενδεικτική τιμή: € 1,80
Βαθμολογία: 79/100

Έχει χρώμα λαμπερό, ξανθό και αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων. Στη μύτη πρωταγωνιστούν το ροδάκινο και το μέλι, ενώ στο στόμα είναι φρουτώδης και ευχάριστη με ήπια επίγευση.

Μεθιά Blonde Ale

Τύπος: American Blonde Ale 5,2% 0,33lt
Παραγωγός: Μεθιά
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Ενδεικτική τιμή: € 2,90
Βαθμολογία: 82/100

Μία ξανθιά και ελαφριά ale με αρώματα μελιού, δημητριακών και βοτάνων. Στη μύτη διακρίνονται νότες μαστίχας, περγαμόντου και βερίκοκου, ενώ στο στόμα είναι γεμάτη με καλή επίγευση που διαρκεί.

Μεθιά Pale Ale

Τύπος: Pale Ale 5,2% 0,33lt
Παραγωγός: Μεθιά
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Ενδεικτική τιμή: € 2,90
Βαθμολογία: 78/100

Έχει χρώμα ξανθό και μέτριο σώμα, ήπιας έντασης αρώματα λυκίσκου και εσπεριδοειδών. Στο στόμα είναι απαλή με νότες ξηρών καρπών και ελαφρώς πικρή, ενώ η επίγευση είναι ήπια με μικρή διάρκεια.

Noctua Imperial Stout

Τύπος: Imperial stout 9% 0,33lt
Παραγωγός: Noctua
Περιοχή: Αθήνα
Ενδεικτική τιμή: € 6
Βαθμολογία: 84/100

Μία στιβαρή imperial stout με καβουρδισμένες βύνες και έντονα αρώματα καφέ, σοκολάτας και καραμέλας. Έχει πυκνή γεύση με νότες καπνού, καφέ, σοκολάτας και κόκκινων φρούτων. Καλή επίγευση που διαρκεί.

Sknipa Imperial Stout

Τύπος: Imperial stout 12% 0,33lt
Παραγωγός: Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Ενδεικτική τιμή: € 6,20
Βαθμολογία: 81/100

Μία δυνατή μαύρη μπύρα με ενισχυμένο αλκοόλ και αρώματα σοκολάτας, μελάσας και ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι γλυκιά στην αρχή και πικρή στη συνέχεια χωρίς να κυριαρχεί το αλκοόλ. Γλυκόπικρη επίγευση ήπιας έντασης και μέτριας διάρκειας.

Flaros Porter

Τύπος: Porter 6,5% 0,33lt
Παραγωγός: Siris Microbrewery
Περιοχή: Σέρρες
Ενδεικτική τιμή: € 3,50
Βαθμολογία: 80/100

Μία μαύρη μπύρα με γεμάτο σώμα και καβουρδισμένα αρώματα καφέ και μελάσας. Στο στόμα είναι γλυκόπικρη με χαμηλή ανθράκωση και διακριτές νότες πικρής σοκολάτας και καβουρδισμένου καφέ. Έχει καλή επίγευση με ευχάριστη πικράδα που διαρκεί.

Smoked baltic porter

Τύπος: Smoked baltic porter 7,5% 0,33lt
Παραγωγός: Clepsydra & Sui Generis
Περιοχή: Αθήνα
Ενδεικτική τιμή: € 3,30
Βαθμολογία: 82/100

Μία μαύρη μπίρα με μέτριο σώμα και έντονες νότες καπνιστής βύνης και σοκολάτας. Στο στόμα είναι ευχάριστη, ισορροπημένα γλυκόπικρη και καπνιστή με μακρά επίγευση όπου διακρίνονται και εδώ οι νότες καπνού και μια ευχάριστη πικράδα.

Οι μπύρες δοκιμάστηκαν και αξιολογήθηκαν από τη γευσιγνωστική ομάδα του αθηνοράματος.

Οι βαθμολογίες:

75-79: ενδιαφέρον
80-84: καλό
85-89: πολύ καλό
90-94: εξαιρετικό
95-100: άριστο

Update: 08/07/2022

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.

Πώς θα φτιάξεις το Spumante

Η συνταγή για το κοκτέιλ Spumante.