Follow us

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής και θέλοντας να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα φρούτα και τα λαχανικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα μας και να φτιάξουμε με εύκολα υλικά ευφάνταστα κοκτέιλ. Οι στιμμένες λεμονόκουπες, η πούλπα από τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουμε περάσει από τον αποχυμωτή, ακόμα και το νερό που έχουμε βράσει τα χόρτα, μπορούν να μετατραπούν σε υλικά για τα πιο νόστιμα και εντυπωσιακά κοκτέιλ. Δείτε παρακάτω πρωτότυπους τρόπους και συνταγές για να φτιάξετε εντυπωσιακά κοκτέιλ με τα leftovers της κουζίνας σας...

#1 Αρωματικό σιρόπι από φλούδες εσπεριδοειδών

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Όταν η ζωή σας δίνει λεμόνια...μην φτιάξετε απλά μια λεμονάδα, αλλά φροντίστε να αφαιρέσετε τις φλούδες τους, πριν τα στίψετε. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα πορτοκάλια ή τα γκρέιπφρουτ. Στις φλούδες των εσπεριδοειδών βρίσκεται όλο το άρωμα και η φρεσκάδα τους και μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικά υλικά για τα κοκτέιλ σας, είτε απλά σαν γαρνιτούρες στο ποτό σας, είτε ως πρώτες ύλες για να φτιάξετε αρωματικά σιρόπια για τις μίξεις σας. Ο πιο απλός τρόπος για να φτιάξετε το δικό σας σιρόπι εσπεριδοειδών είναι να βάλετε τις φλούδες σε ένα κατσαρολάκι, να προσθέσετε μία κούπα νερό και μία κούπα ζάχαρη και μόλις πάρουν μία βράση, να τα αφαιρέσετε από τη φωτιά. Αφού κρυώσει το σιρόπι, το σουρώνουμε σε ένα δοχείο και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Το σιρόπι είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε και μπορεί να διατηρηθεί για 2 εβδομάδες στο ψυγείο.

Συνταγή

45 ml βότκα
25 ml σιρόπι εσπεριδοειδών
Σόδα

Παίρνουμε το αγαπημένο μας ποτήρι για κοκτέιλ, βάζουμε τη βότκα, το σιρόπι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον πάγο και απογεμίζουμε με σόδα.

#2 Αξιοποιούμε το ζωμό των χόρτων

Όταν βράζουμε τα χόρτα, ο γευστικός ζωμός τους καταλήγει στο νεροχύτη της κουζίνας, όμως, όταν δοκιμάσετε αυτήν τη συνταγή, δεν πρόκειται να τον ξαναπετάξετε. Για να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το νερό που έχουμε βράσει τα χόρτα, φτιάχνουμε ένα γευστικό σιρόπι, που μπορεί να απογειώσει ακόμα και ένα απλό gin & tonic. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε ένα λίτρο από το ζωμό των χόρτων, προσθέτουμε 1.300 γρ. ζάχαρη και μερικές φλούδες γκρέιπφρουτ και βράζουμε περίπου για 1-2 λεπτά (μετά το σημείο βρασμού). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το διατηρούμε σε ένα μπουκάλι στο ψυγείο για πολλές εβδομάδες.

Συνταγή

50 ml gin
30 ml σιρόπι από ζωμό χόρτων
Τόνικ

Βάζουμε στο σέικερ πάγο, το gin και το κρύο σιρόπι και χτυπάμε πολύ καλά για λίγα δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε σουρώνοντας σε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο και απογεμίζουμε με τόνικ.

#3 Μην πετάτε τις φλούδες του ανανά

Στο Μεξικό έχουν ένα παραδοσιακό αφέψημα, το τεπάτσε, το οποίο φτιάχνετε από τις φλούδες του ανανά. Την επόμενη φορά που θα καθαρίσετε έναν ανανά, κρατήστε τις φλούδες του για να φτιάξετε το δικό σας αφέψημα, που θα δώσει φοβερό άρωμα και γλύκα στα ποτά σας. Ο τρόπος για να το φτιάξετε είναι αρκετά απλός και το αποτέλεσμα, πραγματικά, θα σας εντυπωσιάσει.

Για να φτιάξουμε, λοιπόν, σπιτικό τεπάτσε, κόβουμε τις φλούδες του ανανά σε μικρότερα κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο βάζο. Προσθέτουμε μερικές κουταλιές μαύρη ζάχαρη και αρωματικά, όπως κανέλα και γαρύφαλλο και γεμίζουμε το βάζο με νερό, ώστε να καλυφθούν όλα μας τα υλικά. Στη συνέχεια, κλείνουμε αεροστεγώς το βάζο μας και το αφήνουμε για 2-3 μέρες. Λόγω της ζύμωσης που πραγματοποιείται στο βάζο, θα δούμε ότι το μείγμα μας έχει αποκτήσει φυσική ανθράκωση. Το σουρώνουμε και το μεταφέρουμε σε ένα μπουκάλι και το διατηρούμε στο ψυγείο. Μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο, όπως ένα δροσιστικό αναψυκτικό ή να το συνδυάσουμε με το αγαπημένο μας ποτό.

Συνταγή

60 ml bourbon
15 ml τεπάτσε

Σε ένα ποτήρι του ουίσκι βάζουμε το bourbon και το τεπάτσε και ανακατεύουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε λίγο πάγο και απολαμβάνουμε.

#4 Αξιοποιούμε την πούλπα των φρούτων

Όταν φτιάχνουμε φρέσκους χυμούς, φρούτα όπως το μήλο και ο ανανάς αφήνουν αρκετή πούλπα στο δοχείο του αποχυμωτή. Αντί να τα πετάξουμε, μπορούμε να φτιάξουμε γευστικά σιρόπια φρούτων. Για παράδειγμα, μπορούμε να πάρουμε την πούλπα του ανανά, να προσθέσουμε ζεστό νερό και να το χτυπήσουμε με το ραβδομπλέντερ. Στη συνέχεια το σουρώνουμε και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε ζάχαρη σε αναλογία 1:1. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη και αφαιρούμε από τη φωτιά. Μεταφέρουμε το σιρόπι μας σε ένα δοχείο και διατηρούμε στο ψυγείο.

Συνταγή

50 ml παλαιωμένο ρούμι
25 ml σιρόπι ανανά
25 ml χυμός λάιμ
Ginger ale

Βάζουμε στο σέικερ το ρούμι, το σιρόπι και το λάιμ και χτυπάμε καλά για λίγα δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε σε ένα ποτήρι με πάγο και απογεμίζουμε με ginger ale.

#5 Χρησιμοποιούμε τα leftovers για να αρωματίσουμε το ποτό μας

Όταν αρχίσετε να βλέπετε τα leftovers της κουζίνας σας ως αξιοποιήσιμα υλικά, δεν υπάρχει επιστροφή. Μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας να δουλέψει και να πειραματιστείτε ελεύθερα. Μία πολύ ωραία ιδέα είναι να αρωματίσετε το αγαπημένο σας απόσταγμα με τον καφέ φίλτρου που έχετε χρησιμοποιήσει. Σε ένα βαζάκι βάζουμε το ποτό της αρεσκείας μας και προσθέτουμε τον καφέ που βρίσκεται στο φίλτρο. Κλείνουμε το βαζάκι και το αφήνουμε για μία μέρα και στη συνέχεια σουρώνουμε όσες φορές χρειαστεί. Το ποτό μας θα έχει πάρει ένα διακριτικό άρωμα καφέ, που μπορεί να απογειώσει τις μίξεις μας.

Συνταγή

Coffee Negroni
30 ml gin αρωματισμένο με καφέ
30 ml κόκκινο βερμούτ
30 ml campari

Σε ένα ποτήρι βάζουμε τα υλικά, προσθέτουμε πάγο και γαρνίρουμε με μία φλούδα πορτοκαλιού.

#6 Τα κουκούτσια του αβοκάντο αντί για παγάκια

Αυτή είναι μία εξαιρετική ιδέα για να αξιοποιήσετε το μεγάλο κουκούτσι του αβοκάντο. Αφού το αφαιρέσετε, το πλένετε καλά και το αποθηκεύετε στην κατάψυξη. Κάθε φορά που θα θέλετε πάγο στο ποτό σας, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα παγάκια με το κουκούτσι, μιας και το σκληρό του περίβλημα παραμένει παγωμένο και δεν νερώνει το ποτό σας.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.

Πώς θα φτιάξεις το Spumante

Η συνταγή για το κοκτέιλ Spumante.