Follow us

Γιάννης Μανίκης

Ντάλα καλοκαίρι αφήνουμε τον γλυκάνισο να μας πλημμυρίσει. Χτυπάμε στο σέικερ παράδοση, χιούμορ, κοσμοπολιτισμό, πειραματικό πνεύμα και οικειότητα, και προκύπτουν απρόσμενοι μεζέδες ούζου με τσαγανό και εντυπωσιακά κοκτέιλ. Ας αρχίσει το πάρτι…

Γιάννης Μανίκης

Με όλο το σέβας στο ελληνικό κρασί και τις τεράστιες προόδους του τα τελευταία χρόνια, είναι το ούζο που συμπυκνώνει την ιδέα της ελληνικότητας όταν κά­ποιος θέλει να κυλήσει γαλανόλευκο lifestyle στις φλέβες του. Όταν θέλεις να βάλεις ένα ποτό δίπλα στα αγαπημένα κλισέ του γυμνού κυκλαδίτικου βράχου, των κρυστάλλινων νερών όπου κάνεις το καλύτερο μπάνιο του κόσμου και του γενναιόδωρου ήλιου, τότε είναι ένα ποτήρι γεμάτο γαλακτερό, χάρη στο φλερτ με το νερό, ούζο που κολλάει δίπλα τους. Άνετα και με κατασταλαγμένη φυσικότητα, το γλυκανισάτο του άρωμα μας τραβάει σαν μαγνήτης πάνω τους, χαλαρώνοντας τα τσιτωμένα νεύρα των ανθρώπων της πόλης. Το ούζο, πολύ περισσότερο από το τσίπουρο, επισφραγίζει με κάθε του γουλιά ένα χαμόγελο στα μάτια και στα χείλη ή ένα φευγάτο βλέμμα ρεμβασμού.

Το ούζο είναι ευγενής δυναμίτης, η γεύση του είναι γροθιά από βελούδινο γάντι, σκέτη ίντριγκα. Κάνει τη γλώσσα να γλυκοσπαρταράει, και ο μεζές που θα μπει δίπλα του πρέπει να έχει τσαγανό, να του αντιμιλάει. Κι αυτή η απαίτηση είναι που κάνει ένα ouzo meze party συναρπαστικό.

Οι Βορειοελλαδίτες αποκαλούν τους Αθηναίους ξενέρωτους στο θέμα του ούζου και εν πολλοίς έχουν δίκιο. Για πολλά χρόνια τα μεζεδοπωλεία σέρβιραν δίπλα στη γλυκανισάτη δύναμή του σουβλάκι κοτόπουλου ή τυρομπουκιές με γκούντα· απαπαπά, σαν να βάζεις τον Εminem να χορεύει βαλς με τη βασίλισσα της Αγγλίας! Όχι, δίπλα στο ούζο χρειάζονται μπουκιές με τσαμπουκά. Δεν είναι τυχαίο ότι κλασικοί μεζέδες του είναι τα καλούδια της θάλασσας (μαγειρεμένα έτσι που να συνδυάζουν σούπερ αρωματική γεύση και θάλασσα), ιωδιούχο μαστιχωτό αυγοτάραχο, καυτερή κοπανιστή, τραγανό χταπόδι, αλμυρές αντσούγιες.

Τα πήραμε κι εμείς και είπαμε να δημιουργήσουμε μαζί τους ένα καινούριο, μεταμοντέρνο ρεπερτόριο ουζοκατάστασης, με το χαλαρό γαστρονομικό πνεύμα που θα προσέγγιζε το θέμα μια ομάδα ευζωιστών του… Σίδνεϊ.

Ανακατεύοντας στο σέικερ, δηλαδή, κλασικές γευστικές αφετηρίες, χιούμορ, κοσμοπολιτισμό, νεοπαραδοσιακή αύρα και γαστρονομική οικειότητα. Ζητήσαμε από τον executive chef του Hilton Γιάννη Μανίκη, μεγαλωμένο στο Μόντρεαλ, με επαγγελματική καριέρα στον Καναδά, την Αμερική, την Αυστραλία, το Ντουμπάι και την Ελλάδα, να δημιουργήσει μαζί μας σε δυο δρόμους· έναν πιο παραδοσιακό αλλά με μικρά νεωτεριστικά στοιχεία που να μας πηγαίνουν λίγο πέρα από το προφανές, κι έναν πιο καινοτόμο. Κάτω από τη σημαία της παράδοσης βάλαμε κλασικές σαρδέλες κονσέρβας με μια φλογάτη τυροκοπανιστή, αυγοτάραχο με φάβα, ψητό χταπόδι με σαφρανάτο αγιολί, αστακό σαγανάκι με χαλούμι, τηγανητό καλαμάρι με πικάντικο κουρκούτι και μαρινάτες ελιές. Στο γήπεδο της καινοτομίας καλέσαμε ραβιόλια από ωμό τόνο, γεμισμένα με καπνιστό σολομό και καβούρι με μπόλικο αυγοτάραχο πάνω τους, αστακό «Μικρολίμανο» σε ποτήρι του μαρτίνι, ψητό καλαμάρι γεμισμένο με ρύζι και πικάντικο τσορίθο, ένα καρπάτσιο χταποδιού με χοντροσπασμένο πιπέρι και λαδολέμονο με κάππαρη, κι ένα ζελέ από νερό ντομάτας με τυροκαυτερή από νούρι και κοπανιστή. Όλα έχουν ένταση… Αν όμως σας φανούν ότι το ούζο τα σκεπάζει, προσθέστε χωρίς φόβο κάτι δυνατό, κάτι πικάντικο για να ανεβάσετε τις στροφές.

Πάρτι που είναι, είπαμε να μη μείνουμε μόνο στο κλασικό ούζο με παγάκια όσο κι αν το λατρεύουμε. Κουβεντιάσαμε το θέμα με το μάνατζερ του Galaxy, τον μπάρμαν Γιάννη Τσίρο, και μας πρότεινε έξυπνα κοκτέιλ, πειράζοντας με ούζο θεσμικά ποτά όπως το dry martini, το mojito, και όχι μόνο. Σας διαβεβαιώ ότι ταιριάζουν και χέρι-γάντι με τους μεζέδες και δίνουν ανεβασμένο, κοσμοπολίτικο αέρα στο ouzo party μας.

Γιάννης Μανίκης, executive chef του Hilton

Ο Γιάννης Μανίκης δεν ανήκει στους σεφ-γραφειοκράτες που κάθονται στο γραφείο και προωθούν λίστες με ψώνια και τυποποιημένα μενού. Είναι άνθρωπος της δράσης και δύο φορές την εβδομάδα μαγειρεύει ο ίδιος σε κάποια από τις κουζίνες των ρεστοράν του ξενοδο­χείου την ώρα που σερβίρουν – «για να μη χάσω την αίσθηση της αδρεναλίνης», λέει ο ίδιος. Παράλληλα όμως είναι πολύ δημιουργικός, και ευέλικτος στις προτάσεις που καταθέτει. Γεννημένος στο Μόντρεαλ, δούλεψε στο γενέθλιο τόπο του αλλά και στην Αθήνα, το Σίδνεϊ, το Ντουμπάι, έχοντας περάσει και από τις κουζίνες του διάσημου Charlie Trotter στο Σικάγο.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.