ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Ο all time classic πουρές πατάτας

«Το πιο καλό είναι συχνά και το πιο απλό», ήταν το σύνθημα του Joël Robuchon -και ο θρυλικός πουρές του είναι το παράδειγμα της φινέτσας με τρία υλικά. Πέρα από τον κλασικό πουρέ πατάτας, όμως, και τα υπόλοιπα λαχανικά της εποχής προσφέρονται για νόστιμες παραλλαγές.

Ο all time classic πουρές πατάτας

Ορισμένα φαγητά παραμένουν υπεράνω εποχών και γαστρονομικής μόδας και ο πουρές πατάτας κατέχει περίτρανη θέση μεταξύ τους. Κανείς δεν αντιστάθηκε ποτέ σε αυτό το βελούδινο, βαθιά νόστιμο όσο και απλό αυτό έδεσμα, εφόσον βέβαια είναι καλοφτιαγμένο. Κατ’ εξοχήν πλούσιο «comfort food», με τη σύγχρονη έκφραση, το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι η εποχή του: συμπληρώνει ιδανικά κρέατα, κυνήγι, πουλερικά ενώ η απαλή γεύση του δένει με τις δυνατές σάλτσες. Λειτουργεί κυρίως ως συνοδευτικό, που συχνά όμως, κλέβει τις εντυπώσεις από το κυρίως υλικό του πιάτου. Αυτό το γευστικό θαύμα απαιτεί μόνο 3 υλικά, αλλά σωστή διαχείριση στην κατσαρόλα, πράγμα που δεν συναντάμε συχνά. Στον πουρέ όλα μετράνε. Κλασικός παραμένει σε διεθνές επίπεδο ο περίφημος πουρές του κορυφαίου Γάλλου chef Joël Robuchon, ένα θαύμα φινέτσας και γεύσης. Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιήσουμε την ίδια ποσότητα βουτύρου στο καθημερινό μας τραπέζι, η μέθοδος παρασκευής είναι ο κανόνας κάθε σωστού πουρέ πατάτας.

Τα απαραίτητα βήματα

Για τον τέλειο πουρέ κατά Robuchon (η αυθεντική συνταγή απαιτεί 250 γρ. φρέσκο βούτυρο ανά κιλό πατάτας)

- Επιλέγουμε πατάτες ισομεγέθεις ώστε να βράσουν στον ίδιο χρόνο.
- Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα, σε νερό που τις σκεπάζει αρκετά, με 10 γρ. αλάτι ανά λίτρο νερού.
- Αλέθουμε τις πατάτες ζεστές σε μύλο (και όχι σε μίξερ)
- Στεγνώνουμε τις λιωμένες πατάτες σε κατσαρόλα, ανακατεύοντας μέχρι να χάσουν αρκετή υγρασία
- Ενσωματώνουμε το πολύ κρύο βούτυρο λίγο-λίγο με δυνατό ανακάτεμα
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο το καυτό γάλα ανακατεύοντας με τη σπάτουλα μέχρι να απορροφηθεί η ποσότητα που θέλουμε
- Δουλεύουμε στο τέλος τον πουρέ με το σύρμα

Παραλλαγές πάνω σε έναν πουρέ πατάτας

Για έναν διαφορετικό πουρέ πατάτας με έντονη umami γεύση προσθέτουμε ψιλοκομμένη ή τριμμένη τρούφα, που ταιριάζει πολύ. Εναλλακτικά, μερικές σταγόνες γνήσιο λάδι τρούφας -με μέτρο- θα κάνει τη διαφορά αν συνοδεύουμε ένα κρεατικό, κατά προτίμηση χωρίς σάλτσα. Καθώς η πατάτα δένει εξαιρετικά με τα μανιτάρια, μπορούμε να τα προσθέσουμε ψιλοκομμένα και σωταρισμένα στον πουρέ μας. Η προσθήκη τυριού, με την παρμεζάνα και το πεκορίνο να προτιμούνται, θα δώσει έναν πουρέ με πιο δυνατή γεύση αλλά λιγότερο φίνο. Ο συνδυασμός της πατάτας με άλλα λαχανικά προσφέρει μια ποικιλία γεύσεων, για συνοδευτικά πιάτων: με καρότο, με σελινόριζα, με γλυκιά κολοκύθα, με μπρόκολο είναι προτάσεις που ταιριάζουν στην εποχή. Για μια πιο ρουστίκ αλλά εξαιρετική γεύση, προσθέστε μερικές βρασμένες σκελίδες σκόρδο.

Επίσης...

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…

Η Καθαρά Δευτέρα και τα φαγητά της

Συυνταγές που προτείνουμε στο πνεύμα της Καθαράς Δευτέρας, «ένα κι ένα» για ουζάκι και τσίπουρο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Θρακιώτικες γαρδούμπες

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη κουζίνα» το μάτι μας έπεσε στις "θρακιώτικες γαρδούμπες", ως μια καλή πρόταση για ορεκτικό στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και όλης της Aποκριάς.

Το αποκριάτικο παιδικό πάρτι θέλει τον τρόπο του…

Οργανώνουμε μαζί βήμα-βήμα ένα παιδικό πάρτι σε αποκριάτικο ύφος: ο στολισμός, ο μπουφές, τα ροφήματα, τα γλυκά, οι δραστηριότητες…

Tapas party !

Τα μικρά πιατάκια των tapas μπορεί να έχουν από πικάντικα ορεκτικά -που θυμίζουν ελληνικούς μεζέδες- μέχρι μαγειρευτά, σαλτσάτα φαγητά, μικρά κεμπάπ, τηγανιτά θαλασσινά ή σαλάτες σαν τη ρωσική. Ώρα για πάρτυ αλά ισπανικά!

Βενετσιάνικο παστίτσιο Κυθήρων

Πρόκειται για παστίτσιο που ψήνεται μέσα σε ζύμη και συνηθίζεται τις Απόκριες.