Κατ' αναλογία με το Πάσχα της Άνοιξης, έτσι και ο Δεκαπενταύγουστος, το Πάσχα του Καλοκαιριού, γιορτάζεται στο τραπέζι με κρέας, και κυρίως με αρνί ή κατσίκι, δηλαδή τα κρεατικά που σημαδεύουν την ελληνική κουζινική παράδοση κατά το ηλιόφωτο πρώτο μισό του χρόνου μέχρι να αναλάβει τα ηνία το χοιρινό, που σημαίνει τον χειμώνα.
Ο φούρνος φαίνεται να είναι ο πιο αγαπημένος τρόπος, αλλά και η κατσαρόλα έχει τους δικούς της πολλούς οπαδούς. Το γεμιστό αρνί ή κατσίκι πάλι, σε πολλά μέρη της Ελλάδας είναι η γαστρονομική σφραγίδα της ημέρας και εφόσον η παρέα είναι μεγάλη και βάλουν όλοι ένα χεράκι, ομολογώ πως δεν έχει αντίπαλο. Αν, πάλι, δεν είσαστε για πολλά-πολλά και η σχάρα είναι το καλύτερό μας -και το γκριλ μια χαρά είναι-παϊδάκια, κοψίδια, μια ολόκληρη συκωταριά στα κάρβουνα, φτιάχνουν κατάσταση παρεΐστικη με γεύση που καλύπτει σχεδόν το 100% των κρεατοφάγων της χώρας.
Οι συνταγές που ακολουθούν είναι ένα ελάχιστο δείγμα της τεράστιας συλλογής ανάλογων συνταγών, που φιλοξενεί το σάιτ μας.