Follow us

Όλα όσα έγιναν στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικής Σαλάτας στην Καλαμάτα

Μετά από τρεις προκριματικούς σε Καλαμάτα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με συμμετοχές μαθητών Σχολών Μαγειρικής απ’ όλη τη χώρα, αναδείχθηκαν οι 20 φιναλίστ του τελικού, που διοργανώθηκε από το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας…

Όλα όσα έγιναν στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικής Σαλάτας στην Καλαμάτα

Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η διοργάνωση του 1oυ Φεστιβάλ Ελληνικής Σαλάτας, τόσο στο επίπεδο των προκριματικών γύρων, που διεξήχθησαν σε 3 πόλεις, όσο και του τελικού, που διοργανώθηκε από το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, με την υποστήριξη της εταιρείας Kalamata Papadimitriou.

Τα είκοσι νεαρά άτομα, που προκρίθηκαν στον τελικό, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, γιατί τα έπαθλα ήταν τρεις υποτροφίες εκπαίδευσης και μάλιστα της επιλογής τους. Η κριτική επιτροπή, που αποτελούνταν από τους chefs Αλέξανδρο Παπανδρέου, Γιάννη Λουκάκο, Ιάκωβο Απέργη, Στέλιο Μπαρμπέα και Νίκο Κονδύλη, εντυπωσιάστηκε από τα πιάτα των διαγωνιζόμενων, που συνδύαζαν τη φαντασία με τη δημιουργικότητα και τα ξεχωριστά υλικά με την αγάπη για την ελληνική γαστρονομία.

Όλα όσα έγιναν στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικής Σαλάτας στην Καλαμάτα
Στιγμιότυπο από τις δοκιμές των κριτών

Οι φιναλίστ αξιολογήθηκαν σε τρία επίπεδα: τη συνολική εικόνα του πιάτου τους, την πρωτοτυπία και τον βαθμό δυσκολίας της συνταγής.

Οι τρεις νικητές που ανέδειξε ο διαγωνισμός είναι οι:
Παναγής Γεώργιος από ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ -1η θέση (Υποτροφία αξίας 3.000 ευρώ σε Ελλάδα ή εξωτερικό)
Ονόμασε τη σαλάτα του «Συγκομιδή» και στόχοι του ήταν η εποχικότητα, η ορθή χρήση των τεχνικών και των πρώτων υλών. Έκοψε πατζάρι σε σχήμα ροδοπέταλου. Έπειτα, με τη βοήθεια του κενού αέρος έγινε η όσμωση, που έδωσε το τελικό προϊόν, ενώ έφτιαξε και μια γκρανόλα με αρσενικό Νάξου, φιστίκι Αιγίνης και πούδρα από βασιλομανίταρα, στα οποία προστέθηκαν μύρτιλα και κυρήθρα. Το τελείωμα έγινε με έλαια παντζαριού για dressing.

Η σαλάτα του Γεώργιου Παναγή

Ζωντανού Χριστίνα από ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ -2η θέση (Υποτροφία αξίας 1.500 ευρώ σε Ελλάδα ή εξωτερικό)
Με τίτλο: «Πανδαισία σαλάτα με λαχανίδα και χειροποίητο τυρί». Εμπνεύστηκε από την αρχαία ελληνική φύση. Η αρχαία λαχανίδα έδεσε με τη γεύση του τυριού, που έφτιαξε εκείνη τη στιγμή από αγελαδινό γάλα. Χρησιμοποίησε, επίσης, υλικά όπως το νεροκάρδαμο, κουλούρι Θεσσαλονίκης με ενεργό άνθρακα και δημιούργησε μια βινεγκρέτ από οξύμελι με κορινθιακές σταφίδες και μαραθόσπορο. Το πιάτο ολοκληρώθηκε με πολύχρωμα τοματίνια, λευκή κινόα και μαραθόσπορο.

Η σαλάτα της Χριστίνας Ζωντανού

Νικολόπουλος Ευθύμιος από LE MONDE- 3η θέση (Υποτροφία αξίας 1.000 ευρώ σε Ελλάδα ή εξωτερικό)
Με τίτλο: «Σαλάτα με φακές Εγκλουβής, λαχανικά και γαρίδες». Συγκεκριμένα επρόκειτο για κρύα σαλάτα με φακές Εγκλουβής, τραχανά, λαχανικά, φρέσκο κρεμμυδάκι, που συνοδεύτηκε με μους από Κατίκι Δομοκού και ξίδι βαλσαμικό με σύκο. Φρέσκες γαρίδες, καραμελωμένες σε σάλτσα βαλσαμικού πορτοκάλι–λεμόνι, πάνω σε μια στρώση από σάλτσα παντζαριού, συνόδευσαν τη σαλάτα.

Η σαλάτα του Ευθύμιου Νικολόπουλου

Να σημειωθεί, ότι για τη διεξαγωγή του 1ου Φεστιβάλ Σαλάτας σπουδαία ήταν η συμβολή του Ομίλου SEB GROUPE Ελλάδος ΑΕ, που παρείχε εξοπλισμό κουζίνας TEFAL, καθώς και του ξενοδοχείου Elite City Resort, για τη φιλοξενία της εκδήλωσης και των συμμετεχόντων.
Ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και την ανταπόκριση των συμμετοχών, ο εκπρόσωπος του Σχολείου Τουρισμού, κ. Ανδρέας Ζαγάκος, και ο πρόεδρος της εταιρείας Kalamata Papadimtiriou, κ. Κώστας Παπαδημητρίου, ανακοίνωσαν ήδη τη διεξαγωγή του 2ου Φεστιβάλ Ελληνικής Σαλάτας το 2019.

Οι τρεις νικητές του τελικού

Περισσότερες πληροφορίες: info@greeksaladfestival.gr

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…