ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Φράουλες, το κόσμημα της άνοιξης

Με την εμφάνισή τους μας κάνουν σινιάλο για το δεύτερο ζεστό και ηλιόλουστο μισό του χρόνου, που ξεκινάει τον δρόμο του.

Φράουλες, το κόσμημα της άνοιξης

Είναι πολύ εύκολο και εύλογο να ερωτευτείς τη φράουλα: το χαρακτηριστικό άρωμά της «ακούγεται» πριν ακόμα κατακτήσει το βλέμμα, το λαμπερό χρώμα της και η τραγανή υφή της με τη μοναδική γεύση ολοκληρώνει την παράδοσή σου στη γοητεία της. Δεν είναι, άλλωστε, σύμπτωση που στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών η φράουλα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, αρωματίζοντας ή/και δίνοντας γεύση σε μια μεγάλη σειρά προϊόντων.
Για όλα αυτά, η φράουλα έχει δώσει έμπνευση για ένα σωρό ωραία γλυκίσματα, ενώ έξω από την κουζίνα, στη λαϊκή φιλολογία, οι φράουλες αντιμετωπίζονται ως αφροδισιακή τροφή και η λαϊκή ιατρική τους επιφυλάσσει σημαντική θέση. Και, όπως δείχνουν τα επιστημονικά ευρήματα, δικαίως. Διότι κάτω από την εύθραυστη εμφάνιση και τη λαμπερή ομορφιά τους, οι φράουλες κρύβουν μια πανίσχυρη φόρμουλα υγείας και ομορφιάς, αφού σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, έρχονται δεύτερες σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών (πρώτα έρχονται τα μούρα). Πλούσιες σε διαιτητικές ίνες, περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, περισσότερη ακόμα και από τα εσπεριδοειδή, ενώ σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία, περιέχουν ελλαγικό οξύ, μία φυτοχημική ουσία που βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών. Σημαντική είναι και η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α, ασβέστιο, σίδηρο, φωσφόρο, κάλιο και σελήνιο, αλλά και πολύ μεγάλες ποσότητες από τις τις αντιοξειδωτικές ουσίες «ανθοκυανίνες», που μας προστατεύουν από τις εκφυλιστικές αρρώστιες και τα γηρατειά.
Όλα τούτα έχουν πλήρη ισχύ όταν μιλάμε για φρέσκες φράουλες, που δεν είναι τίγκα στις φυτοορμόνες (ας πούμε κάτι φράουλες στο μέγεθος που έχει το μπαλάκι του τένις…). Ακόμα και μαγειρεμένες, οι φράουλες διατηρούν πάρα πολλές από τις καλές τους ιδιότητες. Πολλές πληροφορίες σχετικά με το πώς διαλέγουμε καλές φράουλες, πώς τις καθαρίζουμε και πώς τις συντηρούμε θα βρείτε εδώ .

Updated: 30/03/22
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 29/04/16

Επίσης...

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…

Η Καθαρά Δευτέρα και τα φαγητά της

Συυνταγές που προτείνουμε στο πνεύμα της Καθαράς Δευτέρας, «ένα κι ένα» για ουζάκι και τσίπουρο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Θρακιώτικες γαρδούμπες

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη κουζίνα» το μάτι μας έπεσε στις "θρακιώτικες γαρδούμπες", ως μια καλή πρόταση για ορεκτικό στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και όλης της Aποκριάς.

Το αποκριάτικο παιδικό πάρτι θέλει τον τρόπο του…

Οργανώνουμε μαζί βήμα-βήμα ένα παιδικό πάρτι σε αποκριάτικο ύφος: ο στολισμός, ο μπουφές, τα ροφήματα, τα γλυκά, οι δραστηριότητες…

Tapas party !

Τα μικρά πιατάκια των tapas μπορεί να έχουν από πικάντικα ορεκτικά -που θυμίζουν ελληνικούς μεζέδες- μέχρι μαγειρευτά, σαλτσάτα φαγητά, μικρά κεμπάπ, τηγανιτά θαλασσινά ή σαλάτες σαν τη ρωσική. Ώρα για πάρτυ αλά ισπανικά!

Βενετσιάνικο παστίτσιο Κυθήρων

Πρόκειται για παστίτσιο που ψήνεται μέσα σε ζύμη και συνηθίζεται τις Απόκριες.