Follow us

Rev-oil-ution!

Το τηγανέλαιο ανακυκλώνεται και γίνεται βιοντίζελ! Ο Στέλιος Μπίκος, διευθυντής της Selas Recycling, εξηγεί πώς δημιούργησε στην Ελλάδα την πρώτη εταιρεία που συλλέγει το ευτελές τηγανέλαιο και το προωθεί για την παραγωγή βιοκαυσίμων, προστατεύοντας ταυτοχρόνως το περιβάλλον από τους ρύπους.

Rev-oil-ution!

Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία; Χρειάζεται να συγκεντρώσει κανείς μεγάλες ποσότητες; Μπορεί να αναμείξει διάφορα είδη λαδιών; Δίνονται κάποια αντισταθμιστικά οφέλη;
Στην πραγματικότητα, είναι πιο απλό απ’ ό,τι ακούγεται. Ο καθένας συλλέγει ό,τι λάδι χρησιμοποιεί (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, γενικά σπορέλαια κλπ.) σε έναν ειδικό κάδο στο χώρο του (ή σε ένα Στέκι Ανακύκλωσης Τηγανέλαιων – Used Cooking Oil Hot Spots, στη γειτονιά). Όταν γεμίσει (μπορεί και να χρονίσει!), μας ειδοποιεί τηλεφωνικά και απλά αντικαθιστούμε τον κάδο. Προτιμούμε να χρησιμοποιούνται πλαστικά μπουκάλια από εμφιαλωμένο νερό ή αναψυκτικά ώστε να ανακυκλώνουμε και αυτά! Η συμμετοχή μιας μονοκατοικίας ή πολυκατοικίας στο σύστημα έχει ένα μικρό εφάπαξ κόστος με την έναρξη (η ανακύκλωση στη συνέχεια είναι δωρεάν) που δεν συγκρίνεται με τίποτα με το τελικό κέρδος.

Ποια είναι η διαδρομή του λαδιού μετά τη συλλογή; Έχει κάποια οφέλη για το περιβάλλον (εκτός, δηλαδή, των αναμενόμενων);
Το τηγανέλαιο, όπως κάθε άλλο λάδι (π.χ., ελαιόλαδο που έμεινε από προηγούμενες χρονιές), αδειάζεται από τα μπουκάλια, καθαρίζεται από υπολείμματα τροφών και στέλνεται σε μεγάλες ποσότητες στους Έλληνες παραγωγούς βιοντίζελ. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται τυχόν περιπτώσεις επαναχρησιμοποίησης στην τροφική αλυσίδα (ναι, συμβαίνει πιο συχνά απ’ ό,τι πιστεύουμε!) και ρύπανσης (συνήθως καταλήγει στους νεροχύτες όπου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αποχέτευση και το βιολογικό καθαρισμό). Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι συμμετέχει στην παραγωγή βιοντίζελ που θεωρείται η πιο προσιτή πράσινη λύση βιοκαύσιμων. Δεν είναι τυχαίο ότι στο εξωτερικό πρόκειται για συνηθισμένη τακτική, αφού, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπέμπει μέχρι και 88% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από το πετρέλαιο κίνησης

Τι σκέφτεστε για το μέλλον; Υπάρχει κάποιος άμεσος στόχος;
Πολλοί, και όρεξη να τους υλοποιήσουμε. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα ανακάλυψε την ανακύκλωση τηγανέλαιου όταν ανακάλυψε και τα βιοκαύσιμα. Στη Γερμανία το τηγανέλαιο και κάθε μαγειρικό λίπος ανακυκλώνεται υποχρεωτικά από τη δεκαετία του ’70. Το ίδιο και στην Αυστρία, όπου έχει ενταθεί η προσπάθεια την τελευταία δεκαετία κερδίζοντας την πρωτιά. Το μόνο που χρειάζεται είναι πείσμα. Και από αυτό διαθέτουμε αρκετό…

Η ανακύκλωση τηγανέλαιου καλύπτει προσωρινά τις περιοχές Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, δυτικής Ελλάδας και ανατολικού Αιγαίου. Mέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή από αλυσίδες όπως Goody’s, Πίτα Παν, Palmie Bistro και Βeer Academy μέχρι τα Βlue Star Ferries, και μια σειρά από βραβευμένα εστιατόρια, ξενοδοχεία, κινηματογράφους και φοιτητικές εστίες! Πληροφορίες, www.selas.com.gr – 210 2460845.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…