Follow us

Φιλέτο βλάχου με φιστίκια Aιγίνης από τον Λευτέρη Λαζάρου

Πού το πάνε οι σεφ μας; Τι τους ενώνει και τι τους δονεί όταν δημιουργούν το μέλλον της ελληνικής κουζίνας; Μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με αφορμή την απονομή των «Χρυσών Σκούφων 2006», με πρωταγωνιστές τούς τέσσερις καλύτερους Έλληνες σεφ (στους οποίους απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο Δημιουργικότητας από το Diners Club International). Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Έκτορας Μποτρίνι και ο Χριστόφορος Πέσκιας μάς δίνουν ελληνικές συνταγές από το μέλλον, μαζί με το πλήρες μενο

Φιλέτο βλάχου με φιστίκια Aιγίνης από τον Λευτέρη Λαζάρου

Υλικά (για 4 άτομα)

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
2 κλωνάρια σέλερι, χοντροκομμένα
800 γρ. ψάρι βλάχος, κομμένο σε κομμάτια 4 Χ 4 εκ.
½ ποτήρι κονιάκ
2 κ.σ. αλεύρι
2 φλιτζ. ζωμός ψαριού
1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% λιπαρά
½ φλιτζ. φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα
Αλάτι, πιπέρι
4 φουντίτσες δεντρολίβανο

Παρασκευή

Σοτάρουμε το καρότο με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το σέλερι και συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα. Προσθέτουμε το ψάρι και βράζουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας ελαφρά για να «σπάσει» το ψάρι.

Σβήνουμε με το κονιάκ και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 2 λεπτά ακόμα.

Παίρνουμε το ψάρι από την κατσαρόλα με προσοχή και το κρατάμε ζεστό. Πασπαλίζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με το αλεύρι, σαν να κοσκινίζουμε, ρίχνουμε το ζωμό και βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και τα φιστίκια και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε το ψάρι σε 4 βαθιά πιάτα, το περιχύνουμε με το περιεχόμενο της κατσαρόλας και στολίζουμε με μια φουντίτσα δεντρολίβανο.

Ένας βλάχος της θάλασσας, όχι με τσαρούχι ή βατραχοπέδιλο, αλλά πέρα για πέρα ελληνικός, παρότι τα φιστίκια και το γιαούρτι κρατάνε μνήμες από τα φιστικλί κεμπάπ της Ανατολής. Ένα εντελώς «νέας κοπής», καθημερινό πιάτο, απρόσμενα οικείο.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…