ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Λαζάνια με Καλαμαράκια και Νηστίσιμη Μπεσαμέλ

Στη νηστεία μπορεί να μας λείψουν τα πληθωρικά πιάτα, όπως τα σουφλέ και τα ζυμαρικά φούρνου. Με μερικές αλλαγές, όμως, τα λαζάνια φούρνου θα γίνουν θαλασσινά και πεντανόστιμα.

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Υλικά

1 κουτί φύλλα λαζάνια

1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα

½ ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

¾ φλιτζ. ελαιόλαδο

2 συσκευασίες κονκασέ περασμένο από το μούλτι

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 σελινόριζα ψιλοκομμένη

250 γρ. μανιτάρια λευκά σε φετάκια

1 κ.γλ. ζάχαρη

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

φρυγανιά τριμμένη για την επιφάνεια

Για την μπεσαμέλ

4 κ.σ. ελαιόλαδο

4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

650 ml ζεστό νερό

100 ml λευκό κρασί

χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι

μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει πολύ σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τη σελινόριζα μαζί με τα μανιτάρια.

Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε το σκόρδο και τα καλαμαράκια και ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε 1'-2' να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην πιτσιλίσει η σάλτσα και σιγομαγειρεύουμε για 20'-25'.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Για την μπεσαμέλ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρασί και το ζεστό νερό λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι, το μοσχοκάρυδο και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Λαδώνουμε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί και στρώνουμε μια στρώση σάλτσα ντομάτας. Πάνω της απλώνουμε λαζάνια. Συνεχίζουμε με στρώσεις από σάλτσα και λαζάνια, μέχρι να τελειώσει η σάλτσα, φροντίζοντας να καλύψουμε με μια στρώση λαζάνια.

Απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με φρυγανιά και ψήνουμε στους 180°C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 40' ή μέχρι να ροδίσει ωραία η κρούστα.

Tip

Αντί για μαϊντανό, στη σάλτσα ταιριάζει πολύ και ο φρέσκος βασιλικός. Μπορούμε να βάλουμε γαρίδες ή χταποδάκι αντί για καλαμαράκια, ενώ ταιριάζει πολύ και η μαραθόριζα.

Επίσης...

Νιόκι με Ρικότα και Ντομάτα

Νοστιμότατη και πολύ πιο απλή από όσο φαντάζεσαι καλοκαιρινή pasta.

Μακαρόνια Χοντρά της Γιαγιάς

Η συνταγή για τα πιο νόστιμα χοντρά μακαρόνια της γιαγιάς.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μακαρόνια με Βασιλικό, Σουσάμι και Φέτα

Η συνταγή για τα πιο νόστιμα μακαρόνια με βασιλικό, σουσάμι και φέτα.

Παστίτσιο με Χόρτα και Γιαουρτένια Μπεσαμέλ

Η γεύση του φέρνει κάτι από χορτόπιτα, τα αρώματά του σε ταξιδεύουν στην καταπράσινη εξοχή και η συνταγή θυμίζει πόσο ταιριάζουν τα ζυμαρικά με τα χόρτα.

Μακαρονάδα με Σάλτσα Καρότου

Η συνταγή για την πιο νόστιμη μακαρονάδα με σάλτσα καρότου.

Πένες με Κοτόπουλο, Σπανάκι και Ντοματίνια

Μία γρήγορη, ελαφριά και υγιεινή συνταγή με πένες, κοτόπουλο, σπανάκι και ντοματίνια για ένα νόστιμο γεύμα.

Παστίτσιο με Μανιτάρια

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι όλο και περισσότερο αποφεύγουμε το κρέας. Τα μανιτάρια είναι ένας ιδανικός τρόπος να αντικαταστήσεις το κρέας τόσο στη γεύση όσο και στη θρεπτική αξία. Και κάνουν ένα πεντανόστιμο παστίτσιο.

Σπαγγέτι με Μανιτάρια και Γραβιέρα

Η μακαρονάδα με μανιτάρια, με γήινη νοστιμιά που μοσχοβολά δάσος. Γίνεται νοστιμότερη αν βάλουμε διάφορα μανιτάρια: πορτομπέλο, πλευρώτους και λευκά.

Παπαρδέλες με Σπανάκι, Ελιές και Φέτα

Μία μακαρονάδα - "σπανακόπιτα", αφού έχει τα ίδια αρώματα, αλλά και το πικάντικο της μαύρης ζαρωμένης ελιάς, που ξυπνάει τη γεύση και κάνει όλη τη διαφορά.

Φωλιές με Μπιφτέκι και Κοφτό Μακαρονάκι

Πώς θα φτιάξετε φωλιές με μπιφτέκι και κοφτό μακαρονάκι.

Μακαρονάδα με Μελιτζάνες

Η συνταγή για την πιο νόστιμη μακαρονάδα με μελιτζάνες.

Ζυμαρικά με Μελιτζάνα και Ελιές

Πώς θα φτιάξετε νόστιμα ζυμαρικά με μελιτζάνα και ελιές.