Υλικά
Υλικά για 4 άτομα (σαν ορεκτικό)
4 μέτριες προς μεγάλες ντομάτες
1 φλ.τσ. ρύζι κίτρινο (για πιλάφι)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό (τα φύλλα)
βασιλικό, όσο θέλουμε
1 κουτί τόνο σε ελαιόλαδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Βάζουμε το ρύζι να βράσει σε αλατισμένο νερό, το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε από τις ντομάτες ένα βαθύ καπελάκι και τις αδειάζουμε με το κουταλάκι, τοποθετώντας τη σάρκα τους σε σουρωτήρι.
Αναποδογυρίζουμε τις άδειες ντομάτες σε σχάρα να στραγγίξουν.
Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το ψιλοκόβουμε και το κρατάμε χωριστά.
Όταν στραγγίξει αρκετά η σάρκα της ντομάτας ξεχωρίζουμε τα κομματάκια και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τον μαϊντανό, το βασιλικό, τον τόνο (στραγγισμένο καλά από το λάδι του), το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Χτυπάμε να γίνει ένα μείγμα.
Μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ρύζι (κρύο ή πολύ χλιαρό) και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι, πιπέρι.
Γεμίζουμε τις ντομάτες με το μείγμα και σκεπάζουμε καθεμία με το καπελάκι της.
Αφήνουμε τις ντομάτες στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρισμα.
Σημ. για πιο δυνατή γεύση προσθέτουμε στο μπλέντερ 1-2 φιλέτα αντσούγιας ή 1 κ.γ.
πάστα αντσούγιας ή σαρδέλας παστής)