X

Σαλάτα νισουάζ με φρέσκο τόνο και αυγά ορτυκιού (Gordon Ramsey)

Αν ένα πιάτο αποτελεί ραντεβού υλικών και τεχνικών, μια σαλάτα διατηρεί πάντα κάτι από τη δροσιά της αυθόρμητης παρέας. Παραμένει ένας τόπος γευστικής ελευθερίας, όπου αμύητοι και γνώστες μπορούν ανά πάσα στιγμή να μεγαλουργήσουν με τα ελάχιστα. Οι συνταγές μεγάλων σεφ που επιλέξαμε, το αποδεικνύουν. Xωρίς πολλά πολλά…

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

12 αυγά ορτυκιού

3 κ.σ. άσπρο ξίδι

100 γρ. φρέσκα στρογγυλά φασολάκια, καθαρισμένα

150 γρ. μικρές, νέες πατάτες

4 σφιχτές ντομάτες, καθαρισμένες, αποσποριασμένες και αποφλοιωμένες

50 γρ. αντσούγιες

50 γρ. μαύρες ελιές

200 γρ. ανάμικτες πρασινάδες (φριζέ, σαλάτα, ρόκα κλπ.)

4 φέτες φρέσκος τόνος, κυανόπτερο (100 γρ. η καθεμία)

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. μπαλσάμικο

Αλάτι (fleur de sel) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βινεγκρέτ

40 ml ελαιόλαδο

40 ml φουντουκέλαιο

1/4 κ.γλ. αλάτι

1/4 κ.γλ. πιπέρι

Χυμός από 1/2 λεμονιού

15 ml άσπρο ξίδι

15 ml ξίδι από σέρι

3 κ.σ. κρεμ φρες

Παρασκευή

Βάλτε τα αυγά ορτυκιού σε κρύο νερό, όπου έχετε ρίξει 3 κ.σ ξίδι.

Αφήστε τα για 20 λεπτά.

Κατόπιν, βράστε τα για 2 λεπτά σε νερό που κοχλάζει.

Στραγγίξτε τα και βάλτε τα και πάλι σε κρύο νερό για 10 λεπτά.

Ξεφλουδίστε τα και αφήστε τα ολόκληρα.

Ζεματίστε τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 2 λεπτά, βάλτε τα σε παγωμένο νερό και στραγγίξτε.

Καθαρίστε τις πατάτες και βράστε τες για 12 λεπτά μέχρι να είναι τρυφερές.

Κόψτε τες σε χοντρές φέτες.

Στο μεταξύ, ανακατέψτε καλά τα υλικά από τη βινεγκρέτ.

Χτυπήστε τη μαζί με την κρεμ φρες.

Όταν βράσουν οι πατάτες, τις ανακατεύετε με 2 κ.σ από την κρεμώδη βινεγκρέτ.

Κόψτε τις ντομάτες σε κυδωνάτες φέτες.

Ξεπλύντε τις αντσούγιες σε χλιαρό νερό, στραγγίξτε τες και κόψτε τες σε τετραγωνάκια.

Βγάλτε τα κουκούτσια από τις ελιές και ψιλοκόψτε τες.

Χοντροκόψτε τις πρασινάδες με τα δάχτυλα και ανακατέψτε τες με τα φασολάκια.

Περιχύστε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ και ανακατέψτε καλά.

Μοιράστε τη σαλάτα σε 4 πιάτα και πασπαλίστε από πάνω τις ελιές, τις αντσούγιες και τις ντομάτες.

Τοποθετήστε τις πατάτες και τα αυγά, κομμένα στα δύο, γύρω γύρω από τη σαλάτα.

Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγανάκι και ρίξτε λίγο ελαιόλαδο.

Όταν «κάψει» το λάδι, βάλτε τις φέτες από τόνο και ψήστε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

Προσθέστε το μπαλσάμικο, αλατίστε, πιπερώστε και βγάλτε από το τηγάνι.

Κόψτε τις φέτες από τόνο κάθετα στη μέση και τοποθετήστε πάνω από τη σαλάτα.

Σερβίρετε αμέσως.

Ό,τι πιάνει στα χέρια του ο «μάγος» Gordon Ramsey γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Ακόμη και μια βαρετή νισουάζ, μετατρέπεται, από ένα αφελές πιάτο των ’70s, σε σοφιστικέ γαστρονομία της εποχής μας (από το βιβλίο του «A Chef for All Seasons»).

Επίσης...

Αυγά με Κιμά και Σπανάκι

Αν έχεις πάει στην Πόλη, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα της τούρκικης κουζίνας.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Τάρτα με Σάλτσα Ντομάτας και Τηγανητά Αβγά

Μια τάρτα για όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το σνακ ή το τραπέζι των καλεσμένων.

Τηγανητό Ψωμί με Αυγό

Τραγανό τηγανητό ψωμί, τυρί που λιώνει και πάνω του ένα αυγό.

Σουφλέ με Γραβιέρα και Σύκα

Ένα πρωτότυπο και εύκολο γλυκό σουφλέ.

Σουφλέ με Βλίτα και Χοντρό Μακαρόνι

Η συνταγή για σουφλέ με βλίτα και χοντρό μακαρόνι.

Σουφλέ με Πιπεριές, Ντομάτες και Μπέικον

Η συνταγή για σουφλέ με πιπεριές, ντομάτες και μπέικον.

Σουφλέ με Πατάτες και Μελιτζάνες

Η συνταγή για σουφλέ με πατάτες και μελιτζάνες.

Το Σουφλέ "Χωριάτικη Σαλάτα"

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο σουφλέ με γεύση χωριάτικης σαλάτας.

Σουφλέ με Κολοκυθάκια, Τυριά και Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις σουφλέ με κολοκυθάκια με τυριά και γιαούρτι.

Σουφλέ Πατάτας με Γεύση Παστουρμά

Πικάντικο σουφλέ για μερακλήδες.

Ομελέτα με Κορν Μπιφ

Πώς θα φτιάξεις ομελέτα με κορν μπιφ.