Υλικά
Υλικά
Για το φύλλο
1/2 κιλού αλεύρι σκληρό
Λίγο αλάτι
1 κ.γ. λάδι
1 αυγό (προαιρετικά)
Για τη γέμιση
1 πιάτο ρεβίθια, βρασμένα και στραγγισμένα
Αλατοπίπερο
Λίγο κύμινο
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
Παρασκευή
Βάζουμε τα ρεβίθια με τα αρώματα και το λεμόνι στο μηχανάκι της κουζίνας και τα κάνουμε πουρέ.
Ζυμώνουμε με χλιαρό νερό τα υλικά του φύλλου, ώστε να γίνει μια κανονική ζύμη.
Την αφήνουμε να μείνει μισή ώρα για να ξεκουραστεί, και μετά ανοίγουμε φύλλο.
Κόβουμε με το μαχαίρι το φύλλο σε τετράγωνα κομμάτια γύρω στα 4-5 εκ η κάθε πλευρά.
Βάζουμε γέμιση με το κουταλάκι σε κάθε κομμάτι φύλλου και τα κλείνουμε.
κολλώντας μαζί τις τέσσερες άκρες.
Γίνεται, δηλαδή, σαν μαντίλι με μαζεμένες επάνω τις τέσσερις άκρες του.
Μπορούμε να τα κάνουμε και τριγωνάκια, διπλώνοντας τα στη μέση.
Τα ακουμπάμε σε μια αλευρωμένη πετσέτα μέχρι να τα φτιάξουμε όλα.
Μετά, βάζουμε, σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει μαζί με θαλασσινό αλάτι και -όταν κοχλάσει ρίχνουμε- τα μαντί.
Όταν είναι έτοιμα (4-5 λεπτά περίπου), τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε πιατέλα.
Τα γαρνίρουμε όπως μας αρέσει.
Αν δεν νηστεύουμε, τα, περιχύνουμε με λίγο γιαούρτι, στο οποίο έχουμε ανακατέψει τριμμένο σκόρδο και αλατοπίπερο.