Follow us

17 βερμούτ στο ποτήρι μας

Τα βερμούτ ζουν την δεύτερη νιότη τους. Έχουν κάνει δυναμικό come back και αποτελούν την επόμενη ανερχόμενη τάση στη βιομηχανία των spirits…

17 βερμούτ στο ποτήρι μας

Αν και το βερμούτ έχει μεγάλη ιστορία, πολύ δεν το γνωρίζουν. Το βάζουμε, λοιπόν, στο μικροσκόπιο, δοκιμάζοντας μαζί με τον Χρήστο Αξαρλή -εκπαιδευτή στην Bar Academy- δεκαεφτά διαφορετικές ετικέτες. Ανακαλύψτε τις και επιλέξτε αυτές που σας ταιριάζουν…

Εισαγωγή στο βερμούτ

17 βερμούτ στο ποτήρι μας

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, βερμούτ είναι το ενισχυμένο κρασί, το οποίο αρωματίζεται με βότανα και μπαχαρικά και έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ 15-18%Vol.. To 75% του βερμούτ αποτελείται από κρασί. Το όνομά του προέρχεται από την αψιθιά, που αποτελεί βασικό συστατικό και του χαρίζει αυτή τη χαρακτηριστική πικρή γεύση.

Έκανε την εμφάνιση του τον 18ο αιώνα στο Τορίνο της Ιταλίας με τη μορφή ενός γλυκού κρασιού αρωματισμένου με βότανα και αμέσως έκανε επιτυχία. Λίγο αργότερα, ασχολήθηκαν μαζί του οι Γάλλοι δίνοντας, όμως, τη δική τους πιο ξηρή εκδοχή. Έναν αιώνα μετά, οι μετοχές του άρχισαν να ανεβαίνουν καθώς εισέβαλε στον κόσμο των cocktail ως βασικό συστατικό θρυλικών ποτών, όπως είναι το Negroni, το Manhattan και το Martini.

Τα βερμούτ διακρίνονται σε λευκά, τα bianco και σε κόκκινα τα rosso. Ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα, χωρίζονται σε:

Extra dry: με λιγότερο από 30gr ζάχαρης ανά λίτρο
Dry: λιγότερο από 50 gr ζάχαρης ανά λίτρο
Semi dry: με 50 έως 90 gr ζάχαρης ανά λίτρο
Semi sweet: από 90 έως 130 gr ζάχαρης ανά λίτρο
Sweet: αυτά που έχουν από 130gr ζάχαρης και πάνω ανά λίτρο

Τα ξηρά λευκά βερμούτ είναι εξαιρετικά σε ένα dry Martini ή μαζί με σόδα, ενώ τα γλυκά κόκκινα βερμούτ απογειώνουν το Milano Τorino, το Americano και το Negroni.

Η δοκιμή

Μπορεί τα βερμούτ να έχουν καταγωγή από την Ιταλία και μετέπειτα και τη Γαλλία, σήμερα, όμως, παράγονται σε πολλές χώρες. Εμείς, συγκεντρώσαμε δείγματα επίσης από Ισπανία, Γερμανία και Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της δοκιμής διαπιστώσαμε τη διαφορετική και μεγάλη γκάμα αρωμάτων και χαρακτήρων, από τα ελαφριά βοτανικά ιταλικά, τα φρουτώδη γαλλικά, τα έντονα ισπανικά, τα δροσερά γερμανικά, μέχρι τα πλούσια ελληνικά.

Dolin

Παραγωγός: Maison Dolin
Κατηγορία: λευκό
Προέλευση: Γαλλία
Εισαγωγή: Sky Spirits

Κομψά και ευχάριστα αρώματα βοτάνων, όπως χαμομηλιού, συνδυάζονται με νότες λουλουδιών (κυρίως λουίζας), μελιού και βανίλιας. Το στόμα εμφανίζει έντονη γλυκύτητα με εμφανείς φυτικές νότες και μέτρια επίγευση.

83/100

Dolin dry

Παραγωγός: Maison Dolin
Κατηγορία: λευκό dry
Προέλευση : Γαλλία
Εισαγωγή: Sky spirits

Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα λευκών λουλουδιών και ενισχύονται από νότες νεραντζιού και λεμονιού. Το στόμα είναι γεμάτο, λιπαρό, μπαίνει γλυκά και εξελίσσεται ωραία, ισορροπώντας με τις δροσερές νότες βοτάνων. Η επίγευση είναι ξηρή.

84/100

Del Professore Rosso

Παραγωγός: Antica Distilleria
Προέλευση: Ιταλία
Εισαγωγή: Deals

Ωραία μύτη, με αρώματα μπαχαρικών, ξηρών καρπών, σοκολάτας και νύξεις μπισκότου. Το στόμα είναι ευγενικό και περίπλοκο. Σε πρώτη ανάγνωση, εντοπίζουμε νότες κόκκινων φρούτων και μετά ακολουθούν τα βότανα. Η επίγευση έχει διάρκεια και είναι βοτανική

84/100

Del Professore Bianco

Παραγωγός: Antica Distilleria
Προέλευση: Ιταλία
Κατηγορία: λευκό
Εισαγωγή: Deals

Σύνθετη μύτη με αρώματα βοτάνων, εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων, όπως ανανά και παπάγια. Το στόμα είναι έντονο με ευδιάκριτες νότες μοσχοκάρυδου, γλυκόριζας και δεντρολίβανου. Η επίγευση είναι μεγάλη και συνδυάζει νότες ξύλου και εσπεριδοειδών.

88/100

Lustau Rosé

Παραγωγός: Emilio Lustau SA
Προέλευση: Ισπανία
Κατηγορία: ροζέ
Εισαγωγή: Deals

Έντονη μύτη με αρώματα βανίλιας, ψωμιού, ζύμης και ξύλου. Το στόμα είναι ήπιο με έντονη τη βανίλια και τα κόκκινα φρούτα. Η επίγευση έχει μια αναπάντεχη γλυκύτητα και ελαφριά αρώματα βανίλιας.

84/100

Carlo Alberto Riserva Rosso

Παραγωγός: Riserva Carlo Alberto
Προέλευση: Ιταλία
Κατηγορία: κόκκινο γλυκό
Εισαγωγή: Tsaknakis

Γοητευτική μύτη με αρώματα καρυδιού και γαρύφαλλου. Στο στόμα βγαίνει έντονο το καρύδι, μαζί με σιρόπι βύσσινο και σοκολάτα. Η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια.

85/100

Riserva Speciale Rubino

Παραγωγός: Martini
Προέλευση: Ιταλία
Κατηγορία: κόκκινο
Εισαγωγή: Άμβυξ

Πληθωρική μύτη με αρώματα κερασιού, βανίλιας και μεσογειακών βοτάνων. Το στόμα είναι ισορροπημένο, με ωραίες νότες βοτάνων και κρασιού. Η επίγευση είναι μαλακή, με καλή σχέση ανάμεσα στην οξύτητα και την γλυκύτητα.

90/100

Riserva Speciale Ambrato

Παραγωγός: Martini
Προέλευση: Ιταλία
Κατηγορία : λευκό
Εισαγωγή: Άμβυξ

Έντονη βοτανικότητα στη μύτη με πρωταγωνιστές το λιβάνι και το χαμομήλι, που αγκαλιάζονται ωραία από φλούδες εσπεριδοειδών. Το στόμα είναι γλυκόπικρο, με πολύπλοκο σώμα και μακριά πικρή και πικάντικη επίγευση.

86/100

Cinzano Rosso


Παραγωγός: DCM S.P.A
Προέλευση: Ιταλία
Κατηγορία : κόκκινο
Εισαγωγή: 3 Ε

Μόλις σερβιριστεί, πρώτα αναδύονται αρώματα κόκκινων φρούτων και στη συνέχεια αρχίζουν να εξελίσσονται νότες από κανέλα, γαρίφαλο και κάρδαμο. Στο στόμα, βρίσκουμε ωραίες νότες κερασιού και βύσσινου, εμπλουτισμένες με μπαχαρικά και σοκολάτα. Η επίγευση είναι ντελικάτη.

86/100

Belsazar Dry

Παραγωγός: Belsazar GMBH
Προέλευση: Γερμανία
Κατηγορία: λευκό
Εισαγωγή: Diageo

Στη μύτη κυριαρχεί η μέντα, η κανέλα και ο ευκάλυπτος και δευτερευόντως νότες δαμάσκηνου, αχλαδιού, καραμέλας και βανίλιας. Στο στόμα, πρώτα μας έρχεται ο ευκάλυπτος και η καραμέλα. Η οξύτητα και η αλκοόλη γίνονται αντιληπτές και φαίνονται μέχρι την επίγευση.

79/100

Belsazar White


Παραγωγός: Belsazar GMBH
Προέλευση: Γερμανία
Κατηγορία: λευκό
Εισαγωγή: Diageo

Δροσερή μύτη με αρώματα μέντας, ευκαλύπτου και έλαια λεμονιού. Στο στόμα συνεχίζουν τα ίδια αρώματα, μαζί με νότες καραμέλας βουτύρου και μελιού. Η επίγευση είναι καλή και ελαφρώς βοτανική.

80/100

Balsazar Rose

Παραγωγός: Belsazar GMBH
Προέλευση: Γερμανία
Κατηγορία: ροζέ
Εισαγωγή: Diageo

Πρωτότυπη μύτη με αρώματα λιαστής ντομάτας, συνδυασμένα με κεράσι, φράουλα, αψιθιά και αμυγδαλωτές νύξεις. Το στόμα έχει νεύρο, είναι πλούσιο με ευδιάκριτη την αλκοόλη.

82/100

Belsazar Red

Παραγωγός: Belsazar GMBH
Προέλευση: Γερμανία
Κατηγορία: κόκκινο
Εισαγωγή: Diageo

Αβανταδόρικη μύτη με έντονα αρώματα καφέ, κακάο, σοκολάτας, κερασιών και μπαχαρικών. Το στόμα είναι σύνθετο και γεμάτο με αρώματα bitter σοκολάτας και καφέ. Η επίγευση έχει πικρές νότες από φλούδες εσπεριδοειδών.

84/100

Veroni

Παραγωγός: Κυρ Γιάννη
Προέλευση: Ελλάδα
Κατηγορία: λευκό dry
Εισαγωγή: Καρούλιας

Γοητευτική και συγχρόνως δυναμική μύτη, με σύνθετα αρώματα βοτάνων και φλούδες εσπεριδοειδών. Το στόμα είναι γενναιόδωρο και ισορροπημένο, με καλή εξέλιξη πικράδας, που παραμένει μέχρι την επίγευση.

85/100

Β


Παραγωγός: Ποτοποιία Πολυκαλά
Προέλευση: Ελλάδα
Κατηγορία: κόκκινο γλυκό

Σύνθετη μύτη με αρώματα δάφνης, τσαγιού, αψιθιάς, γλυκόριζας και φρούτων του δάσους. Στο στόμα ξεκινάει γλυκά και εξελίσσει μια ωραία πίκρα, με νότες ώριμων φρούτων και μπαχαρικών. Η επίγευση είναι πικρή.

82/100

Vermood Rosso


Παραγωγός: ΓΠ Χάλαλης Castro
Προέλευση: Ελλάδα
Κατηγορία: κόκκινο ημίγλυκο

Στη μύτη ευωδιάζουν αρώματα μελιού, σταφίδας, αποξηραμένου σύκου, καμένης καραμέλας και φραγκοστάφυλου. Στο στόμα είναι έντονη η καμένη ζάχαρη και η πικράδα.

77/100

Vermood Bianco


Παραγωγός: ΓΠ Χάλαλης Castro
Προέλευση: Ελλάδα
Κατηγορία: λευκό

Δυνατή και γλυκιά μύτη, με αρώματα ανθόμελου, μελιού, ροδόνερου, τριαντάφυλλου, δεντρολίβανου και λιβανιού. Στο στόμα βγαίνουν μπροστά τα βότανα, κυρίως το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο. Η επίγευση είναι πικρή.

85/100

Τα βερμούτ δοκίμασαν οι: Χρυσούλα Κυριακοπούλου, Χρήστος Αξαρλής, Μαρούλα Κυριακοπούλου, Δέσποινα Μπαράκη, Αθηνά Ζούλη, Μαριαλένα Χατζηνικολάου

Οι βαθμολογίες:

75-79: ενδιαφέρον
80-84: καλό
85-89: πολύ καλό
90-94 εξαιρετικό
95-100: άριστο

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.