Στην καρδιά του Μεξικού, η αγαύη αναπτύσσεται παραμένοντας θαμμένη σε χωράφια, αφήνοντας τον ήλιο να λειτουργήσει πάνω της. Τα παραδοσιακά mezcal φτιάχνονται με τη θέληση του θεού, και της καρδιάς της αγαύης (maguey), δηλώνει ο Ron Cooper.
Γι’ αυτόν, το mezcal είναι έργο τέχνης. Όπως οι μεγάλοι ζωγράφοι, ποιητές και κεραμοποιοί, όλα τα mezcal θα έπρεπε να έχουν αντίστοιχη αντιμετώπιση, ως πολιτισμικοί θησαυροί, ισχυρίζεται ο Ron. Ένα καλό mezcal διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα αποστάγματα. Μετά την πρώτη γουλιά, το στόμα σου μουδιάζει… Στη συνέχεια η ένταση εξελίσσεται σε άνεση, και αν το απολαμβάνεις με φίλους, η φιλία γίνεται πιο δυνατή, και η συζήτηση πιο ελεύθερη.
Ένα απόσταγμα, που προέρχεται από την αρχαία φυλή των Zapotec, μέσα από τα μικρά χωριά τους, πλούσια στην παράδοση και στη φιλοξενία. Στο ξεκίνημα κάθε γιορτής, μία μικρή ποσότητα mezcal χύνεται στο έδαφος σε σχήμα σταυρού, για να τιμήσουν τις τέσσερεις κατευθύνσεις, τη γη και τους προγόνους μας.
Αλλά τι είναι αυτό που κάνει το mezcal τόσο ξεχωριστό; Είναι, ακόμη και σήμερα, ένα απόσταγμα που κρατάει την παράδοση. Η Del Maguey, έχει επιλέξει μερικά μικρά χωριά, όπου οικογένειες φτιάχνουν παραδοσιακό mezcal, με διαφορετικούς τρόπους. Το έδαφος, η απόσταξη, το είδος αγαύης, το κλίμα… όλα αυτά είναι η εξήγηση στην διαφορετικότητα του mezcal.
Υπάρχουν 3 άτυποι κανόνες κατά τον Ron, για να απολαύσεις το mezcal:
- Πιες το γουλιά γουλιά, και όχι σαν σφηνάκι
- Πάντα να έχεις καθαρή τη γευστική σου παλέτα
- Πάρε τον χρόνο σου με το mezcal
Cocktails με mezcal
Tequilero Bramble
Υλικά
50ml mezcal vida
25ml χυμό λάιμ
20ml χυμό ζαχαροκάλαμου
10ml Monin créme de mure
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και σερβίρουμε.
Smokey Bravo
Υλικά
50ml Del Maguey Vida
25ml Maraschino
20ml χυμό γκρέιπ φρουτ
10ml χυμό lime
10ml σιρόπι αγαύης Monin
Λίγο θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και σερβίρουμε.