Follow us

Δροσερή βουτιά στα λικέρ Giffard

Πήραμε μια καλή γεύση δοκιμάζοντας μαζί με τον Τεό Σπυρόπουλο την καλοκαιρινή γκάμα λικέρ του οίκου Giffard. Διαβάστε για τις must ετικέτες και βρείτε συνταγές που θα σας βγάλουν το summer spirit…

Δροσερή βουτιά στα λικέρ Giffard

Η αρχή του οίκου Giffard

Όπως πολλές ιστορίες αλκοόλ και spirit, έτσι και αυτή ξεκινάει από ένα φαρμακείο. Πάμε πάρα πολύ πίσω, σε ένα ζεστό καλοκαίρι του 1885, στην πόλη Angers της Γαλλίας. Τότε, ο χημικός Emile Giffard, ιδιοκτήτης ενός κεντρικού φαρμακείου, έφτιαξε ένα λευκό λικέρ από μέντα για να δροσίζονται οι πελάτες του Grand Hotel.
To λικέρ αμέσως έγινε μεγάλη επιτυχία και, κάπως έτσι, έκανε το ντεμπούτο του ο εμβληματικός οίκος. Πολύ γρήγορα, το φαρμακείο, μετατράπηκε σε αποστακτήριο και μέχρι σήμερα ανήκει στην ίδια οικογένεια και εξακολουθεί να παράγει, εκτός των άλλων, το ίδιο λικέρ μέντας, με αυστηρά μυστική συνταγή!

Δροσερή βουτιά στα λικέρ Giffard

Και μόνο ν’ ανοίξετε το μπουκάλι και να μυρίσετε, θα σας έρθει ένα κύμα δροσιάς. Είναι απίστευτο πόσο φινετσάτο είναι αρωματικά και γευστικά. Σίγουρα, παίζει ρόλο η σπάνια ποικιλία που χρησιμοποιείται και υπάρχει μόνο στα κτήματα της οικογένειας Giffard. Αξίζει, μετά από ένα πληθωρικό δείπνο, να το σερβίρεται σκέτο και δροσερό.
Εκτός από τη μέντα, υπάρχει πλέον και μια τεράστια γκάμα από λικέρ και σιρόπια.
Οι άνθρωποι της εταιρείας δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στη διαδικασία παραγωγής και αντιμετωπίζουν κάθε φρούτο και βότανο με ξεχωριστό τρόπο. Γι αυτό και έχουν δημιουργήσει δυο αποστακτήρια, ένα όπου γίνονται τα σιρόπια και άλλο για τα λικέρ. Η μέθοδος που χρησιμοποιούν είναι η παραδοσιακή. Συλλέγουν τις καλύτερες πρώτες ύλες και τις αφήνουν να εκχυλιστούν σε μικρές δεξαμενές όσο χρειαστεί, από μερικές εβδομάδες μέχρι και μήνες. Έτσι, παίρνουν όλες τις γεύσεις, τα αρώματα, τις οξύτητες και τα χρώματα. Μετά, προσθέτουν τα ζαχαρότευτλα και κάνουν την πρόσμιξη.

Η δοκιμή

Έχετε σκεφτεί πόσες διαφορετικές γεύσεις φρούτων και βοτάνων εντοπίζονται σε μια καλή οικογένεια λικέρ σαν τη Giffard και πόσες εύκολες δροσερές μείξεις θα μπορούσατε να κάνετε με αυτές;
Από την πλούσια συλλογή τους, ο Τεό Σπυρόπουλος, ο βραβευμένος mixologist και συνεργάτης της εταιρείας Τσακνάκης, που εισάγει τα λικέρ Giffard στην Ελλάδα, επέλεξε μερικές από τις must summer ετικέτες και τις έφερε στο τραπέζι της γευσιγνωστικής ομάδας. Η εμπειρία ήταν ξεχωριστή.

Δοκιμάσαμε λικέρ από φρούτα με έντονα αρώματα και γεύση, που σου έδιναν την εντύπωση ότι μασάς το κανονικό φρούτο. Τίποτα δεν φαινόταν συνθετικό ή τεχνικό και σε όλες τις περιπτώσεις το αλκοόλ ήταν απόλυτα ενσωματωμένο. Επίσης, πολύ σημαντική ήταν η αρμονία. Η γλυκύτητα ισορροπούσε εξαιρετικά με την οξύτητα των φρούτων.
Σε κάθε ετικέτα, εκτός από την πρώτη ύλη, αναφέρεται και η περιοχή προέλευσής της. Αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον, γιατί σημαίνει ότι τα λικέρ έχουν το δικό τους terroir και τη δική τους, επομένως, προσωπικότητα.

Apricot du Roussillon (Βερίκοκο Roussillon)
Το χρυσοκίτρινο χρώμα κρύβει πολύ ωραίες αρωματικές νότες ώριμου βερίκοκου και amaretto (πικραμύγδαλο), αγκαλιασμένες από δροσερές φυτικές νύξεις και γλυκές πινελιές μπαχαρικών. Το στόμα είναι γεμάτο, βελούδινο. Μια πρόταση για να το πιείτε, είναι να το συνδυάσετε με κονιάκ και μερικά φύλλα μέντας.

Banana du Brazil (Μπανάνα Βραζιλίας)

Το λικέρ αυτό έχει μια εκρηκτική μύτη, με αρώματα ώριμης και αποξηραμένης μπανάνας. Στο στόμα, είναι σαν να τρως τα γνωστά chips μπανάνας. Η επίγευση είναι μεγάλη και πολύ ισορροπημένη. Δοκιμάστε το με σόδα ή κάποιο άλλο ανθρακούχο.

Carribbean Pineapple (Ανανάς Καραϊβικής)

Δυνατή και πληθωρική μύτη, που βγάζει αρώματα ώριμου ανανά και μπαχαρικών. Το στόμα είναι σύνθετο, βουτυράτο, με πολύ μεγάλη επίγευση. Σίγουρα ταιριάζει σε ένα daiquiri ή σε μια διαφορετική colada.

Cassis Noir de Bourgogne
Πολύ ωραίος συνδυασμός από αρώματα φρούτων και βοτάνων. Το στόμα είναι έντονο, με φρουτώδη αρώματα που παραμένουν μέχρι την επίγευση. Εννοείται, πως μπορείτε να φτιάξετε Kir Royale.

Green Melon (πράσινο πεπόνι)
Πολύ δροσερό και φρέσκο, για μια ακόμα φορά νομίζεις ότι δαγκώνεις μια φέτα πεπονιού.

Cherry Brandy
Συμπυκνωμένη μύτη και στόμα. Εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα στη γλυκύτητα και την οξύτητα. Πολύ ωραίες νότες κόκκινου φρούτου, που κρατάνε στην επίγευση.

Crème de Peche (κρέμα ροδάκινου)
Πολύ ευχάριστο και ζωηρό φρούτο. Το στόμα βγάζει μια απίστευτη φρεσκάδα.

Curacao Triple sec
Πολύ καθαρό άρωμα, που φλερτάρει ανάμεσα στα πικρά και γλυκά πορτοκάλια. Το στόμα είναι πλούσιο σε εσπεριδοειδή, από φρέσκο κίτρο μέχρι φλούδες πορτοκαλιού.

Red grapefruit
Πολύ καλή μύτη, με αρώματα λουκουμιού τριαντάφυλλου και γκρέιπφρουτ. Το στόμα είναι πολύ ευχάριστο, με καλή οξύτητα. Στην επίγευση βγαίνει επίσης μια πολύ ωραία πίκρα από τη φλούδα των εσπεριδοειδών.

Οι συνταγές cocktails

Στη Γαλλία είναι πολύ διαδεδομένο οι οικογένειες να αγοράζουν λικέρ και να φτιάχνουν δροσερές μείξεις με προσθήκη φρούτων, αναψυκτικών ή Prossecco. Όταν ο Τεό πήγε στο αποστακτήριο, στην Angers, τον προσκάλεσαν “σε μπαρ να δοκιμάσουν μια συνταγή” και περίμενε κάτι πολύ grande και πολύπλοκο. Τελικά, το μπαρ ήταν ένα τραπέζι και από πίσω δυο κυρίες. Σε ένα ποτήρι flute του έβαλαν λικέρ ανανά και prossecco και το αποτέλεσμα τον μάγεψε. Τελικά, τέτοια απλά πράγματα αρκούν για να περάσουμε καλά.

Αξίζει να δοκιμάσετε κι εσείς κάτι αντίστοιχο. Ο Τεό μοιράζεται μαζί μας μερικές προτάσεις. Όλες οι συνταγές είναι πολύ εύκολες και γρήγορες, για να τις φτιάξετε στο σπίτι ή στο εξοχικό σας και να κάνετε ένα δροσερό party με τους φίλου σας… Βέβαια, ένα tip είναι να απολαύσετε όλες τις γεύσεις σκέτες παγωμένες ή με τριμμένο πάγο. Κι έτσι είναι υπέροχες και ανεβάζουν την καλοκαιρινή διάθεση. Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε κάποιο spritz, διαλέξτε τη γεύση του λικέρ και βάλτε ένα μέρος λικέρ και δυο ή τρία μέρη από κάποιο αφρώδες κρασί και μια φέτα λεμόνι.

Guignolet spritz
Σε ποτήρι κρασιού balloon με πάγο, προσθέτουμε 60 ml Giffard guignolet apperitivo και απογεμίζουμε με prossecco. Γαρνίρουμε με μια φέτα πορτοκάλι.

Melon spritz
Σε ποτήρι κρασιού balloon με πάγο, προσθέτουμε 60 ml Giffard melon liqueur και απογεμίζουμε με prossecco. Γαρνίρουμε με μια φέτα λεμόνι και κορυφή δυόσμου.

Caribbean spritz
Σε ποτήρι κρασιού balloon με πάγο, προσθέτουμε 60 ml Giffard premium Caribbean Pineapple και απογεμίζουμε με prossecco. Γαρνίρουμε με μια φέτα φρέσκου ανανά.

French Lemonade

(δόση για 4 άτομα)
Σε μια κανάτα προσθέτουμε 200 ml σιρόπι φράουλας Giffard, 50 ml σιρόπι Giffard rhubarb και 300 ml φρεσκοστυμμένου χυμού λεμονιού. Προσθέτουμε παγάκια και απογεμίζουμε με παγωμένο νερό ή ανθρακούχο νερό. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε ποτήρια με φέτες από λεμόνι και φράουλα μέσα.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.