Follow us

Νικητής του Nikka Perfect Serve για την Ελλάδα ο Παναγιώτης Κωττάς

Ο bartender, που έχει δώσει το στίγμα του σε Δράμα και Κρήτη, κέρδισε στον πιο ιδιαίτερο διαγωνισμό, με κεντρικό concept τη φιλοξενία…

Νικητής του Nikka Perfect Serve για την Ελλάδα ο Παναγιώτης Κωττάς

Παρακολουθούμε πολλούς διαγωνισμούς bartending, το Nikka Perfect Serve, όμως, είναι κάτι τελείως διαφορετικό και απρόσμενο. Δεν ακολουθεί την πεπατημένη των αντίστοιχων διοργανώσεων, αλλά στηρίζεται στην ιαπωνική φιλοσοφία “Ichi-go Ichi-e”, που σημαίνει ότι κάθε συνάντηση είναι μοναδική και γι' αυτό πρέπει να δίνουμε πάντα τον καλύτερό μας εαυτό.
Με βάση αυτή την αρχή, κάθε ένας από τους δέκα ταλαντούχους υποψηφίους συνάντησε στη μπάρα του καλόγουστου χώρου του Rehab, τους τρεις κριτές.

Νικητής του Nikka Perfect Serve για την Ελλάδα ο Παναγιώτης Κωττάς

Πρόκειται για τον Στέφανο Παρασκευούδη από το The Bar Institute, τον Θοδωρή Αναγνώστου από το CV Distiller και τον παγκόσμιο νικητή του Nikka Perfect Serve 2017, Ιάκωβο Κωνσταντά, σε διαφορετικούς ρόλους πελατών του μπαρ.
Κάθε πελάτης ήθελε και κάτι διαφορετικό να πιει, ανάλογα με την κατάσταση που βρισκόταν. Ο διαγωνιζόμενος θα έπρεπε να “ψυχολογήσει” την κάθε ανάγκη και να ετοιμάσει το cocktail που θα την ικανοποιήσει.

Συγκεκριμένα, οι δυο κριτές έψαχναν κάποιο cocktail με ουίσκι, άλλοτε για να τους ξεδιψάσει, άλλοτε για να γιορτάσουν κάτι, άλλοτε για να ταξιδέψουν κάπου και πάει λέγοντας. Ο τρίτος κριτής κάθε φορά ζητούσε να του προσφέρουν ένα σκέτο Nikka Whisky, βότκα ή gin με μοναδικό τρόπο, ώστε να τονίζονται τα αρώματα του αποστάγματος.

Στον φετινό διαγωνισμό, είχαμε και μια νέα, πολύ ενδιαφέρουσα πινελιά. Οι bartenders θα έπρεπε, εμπνευσμένοι από τα αρώματα του Nikka, να προκαλέσουν την αίσθηση της όσφρησης των κριτών. Είδαμε πολύ καλές και πρωτότυπες ιδέες σε αυτή την περίπτωση: από το να καίνε ξύλα ποτισμένα με Nikka, μέχρι να φτιάχνουν και να ψεκάζουν αρώματα από το ουίσκι.

Αυτός, που κατάφερε να εντυπωσιάσει τον ουρανίσκο και τη μύτη των κριτών και να πάρει την πρώτη θέση είναι ο Παναγιώτης Κωττάς, από το LokaΛ day and night bar στην Κρήτη. Ο Παναγιώτης βασίστηκε στην τελετή Kodo και θέλοντας να δώσει ένα προσωπικό νόημα στα αρώματα του αποστάγματος, προσέφερε ένα homemade stick από τα βοτανικά στοιχεία του gin συνοδεύοντας το Nikka Coffey Gin σε ένα μπολ, το οποίο ζέστανε, ώστε με την βοήθεια της θερμοκρασίας να αναδειχθούν όλα τα αρώματα του αποστάγματος.

Πιο αναλυτικά, στον Ιάκωβο έκανε ένα twist Bobby burns με tonic. Η συνταγή είναι: 60ml Nikka from the barrel, 20ml Dolin Red Vermouth, 15ml Green Chartreuse, 1 δόση aromatic bitter και απογέμισμα με Fentimans Tonic water, αρωματισμένο με φλούδα από Lime.

Στον Θοδωρή, έκανε ένα πιο απαλό mizuwari, που έφτιαξε με 40ml Nikka from the barrel και απογέμισε με μεταλλικό νερό και float με Nikka Coffey Grain.

Στον Στέφανο, παρουσίασε το Nikka Coffey Gin, στο οποίο -για να αναδείξει τα αρώματά του- χρησιμοποίησε τη θερμοκρασία. Ζέστανε το gin σε bain marie και το σέρβιρε, συνοδεύοντάς το με ένα homemade incense stick, το οποίο έφτιαξε με όλα τα αρωματικά χαρακτηριστικά του gin (juniper, coriander, sansho pepper etc.).

Αυτός ο διαφορετικός διαγωνισμός έδωσε το εισιτήριο στον Παναγιώτη Κωττά να συμμετέχει στον παγκόσμιο τελικό Nikka Perfect Serve. Οι δύο πρώτοι παγκόσμιοι νικητές θα κερδίσουν ένα ταξίδι στην Ιαπωνία, για να επισκεφθούν τα αποστακτήρια των Nikka, Yoichi & Miyagikyo και να διδαχθούν την ιαπωνική φιλοσοφία.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.