Πριν από λίγες μέρες γράφτηκε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο το φινάλε του φετινού ελληνικού τελικού για τον World Class bartender 2018.
Ο νικητής Αχιλλέας Πλακίδας άκουσε το όνομα του από τον Πάνο Κανατσούλη, τον περυσινό World Class bartender και έγινε χαμός, φωνές, χειροκροτήματα και χοροί πάνω στα pop up bars.
Για να τα πάρουμε από την αρχή. To φετινό World Class ήταν πολύ ανεβασμένο σε όλα. Ο χώρος, το νεοκλασικό κτίριο στην οδό Ακαδημίας κούμπωσε γάντι δίνοντας μια avant garde πινελιά. Και οι 12 φιναλίστ ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, παρουσιάζοντας απρόβλεπτα, συναρπαστικά και τελείως φευγάτα cocktails, ενώ οι δοκιμασίες χτύπησαν κόκκινο, προκαλώντας τους mixologists να «μαγειρέψουν» τις φιλόδοξες συνταγές τους.
Από το Single Ingredient και το Berlin Box ξεχώρισαν οι Steve Ajulo (Odori), Γιάννης Βαβαδάκης (Bajamar cocktail bar), Νίκος Γινάργυρος (Porto Vecchio) και Αχιλλέας Πλακίδας (Γορίλας), οι οποίο πέρασαν και στην τελική φάση.
Η τελευταία δοκιμασία ήταν και η αγαπημένη μας, αφού μας ανάγκασε να πιάσουμε θέση στις μπάρες... Οι τέσσερις διεκδικητές του τίτλου ανέλαβαν τα ατομικά τους pop up bars και σερβίραν έξι signature serves εμπνευσμένα από all time classic cocktail, όπως για παράδειγμα το French Martini και το Manhattan.
Μέσα σε λίγα λεπτά είδαμε να σερβίρουν τα νόστιμα ποτά τους, με πρωτότυπο γευστικό προφίλ και πολύπλοκες τεχνικές, παίζοντας συγχρόνως με το κοινό.
Τελικά αυτός που κατάφερε να κερδίσει τους κριτές David Beaty (Ketel one European Ambassador), Matt Whiley (ιδιοκτήτη Scout Bar Λονδίνο) και Alastair Burgess (ιδιοκτήτη των Happiness Forgets και Origianl sin bars) ήταν ο δημιουργός του επιτυχημένου Γορίλα στη Θεσσαλονίκη Αχιλλέας Πλακίδας.
Το pop up «The Showdown» του Αχιλλέα εντυπωσίασε και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Ο Αχιλλέας Πλακίδας είναι από τους πιο δημιουργικούς bartenders που παίζει στα δάχτυλα τα ιδιαίτερα homemade συστατικά και τις αρμονικές μείξεις. Όποιος έχει πάει στο Γορίλα, που αποτελεί πολύ σημαντική προσθήκη για την εξέλιξη της bartending σκηνής της συμπρωτεύουσας, έχει απολαύσει τις προτάσεις του, που καταφέρνουν να ισορροπούν τις υψηλές τεχνικές με την ευχάριστη γεύση.
Ο Αχιλλέας πλέον θα ετοιμάσει τις βαλίτσες του για τον παγκόσμιο τελικό, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Βερολίνο.