Follow us

Αυτά είναι τα καλύτερα κοκτέιλ που δοκιμάσαμε φέτος

Κάνοντας μια γευστική ανασκόπηση των Αθηνόραμα Bar Awards 2017, θυμόμαστε τις μείξεις που μας ενθουσίασαν με τη δημιουργικότητά τους, συγκεντρώνοντας τις υψηλότερες βαθμολογίες της κριτικής επιτροπής. Ανακαλύψαμε ωραίους συνδυασμούς, δοκιμάσαμε ασυνήθιστες προτάσεις, εντοπίσαμε πρωτότυπα υλικά και ανανεωμένες κλασικές συνταγές.

Αυτά είναι τα καλύτερα κοκτέιλ που δοκιμάσαμε φέτος

Κάνοντας μια γευστική ανασκόπηση των Αθηνόραμα Bar Awards 2017, θυμόμαστε τις μείξεις που μας ενθουσίασαν με τη δημιουργικότητά τους, συγκεντρώνοντας τις υψηλότερες βαθμολογίες της κριτικής επιτροπής. Ανακαλύψαμε ωραίους συνδυασμούς, δοκιμάσαμε ασυνήθιστες προτάσεις, εντοπίσαμε πρωτότυπα υλικά και ανανεωμένες κλασικές συνταγές.

Αυτά είναι τα καλύτερα κοκτέιλ που δοκιμάσαμε φέτος
Stormy Martini, «A for Athens»

Το φετινό σαφάρι των Αθηνόραμα Bar Awards περιλάμβανε ακόμη περισσότερα μπαρ στην Αθήνα και για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και χιλιάδες κοκτέιλ, κλασικά, signature και tailormade. Μέσα από αυτήν τη συναρπαστική πορεία ανακαλύψαμε πολλές συνταγές που ιντριγκάρουν τον ουρανίσκο και βιώσαμε έντονες γευστικές στιγμές, γεμάτες εκπλήξεις.

Sonic Boom, «Baba au Rum»

Οι Έλληνες bartenders έχουν ανεβάσει πολύ το επίπεδο στις μείξεις, προσθέτοντας ιδιοσυγκρασιακές πινελιές, φρεσκάροντας κι εξελίσσοντας τις διεθνείς τάσεις. Το αποτέλεσμα μεταφράζεται στα κοκτέιλ που αξιολογήσαμε ως κορυφαία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: αυτά που πατάνε σε κλασικές συνταγές, εκείνα που είναι εμπνευσμένα από κάποιο γενικό concept και αυτά που εμπνέονται από την τελευταία λέξη της τεχνικής.

Navy Grog, «Artisanal Lounge and Gardens»

Στην πρώτη ενότητα των πειραγμένων κλασικών στο «Artisanal Lounge and Gardens» o Δημήτρης Κιάκος υπογράφει ένα μαγικό Navy Grog με in-house blend τριών ρουμιών, εμπλουτισμένο με αρωματικό μέλι από ρείκι, δροσερό λάιμ και γλυκόπικρο ροζ γκρέιπφρουτ. Αξέχαστα μας έμειναν επίσης δύο φοβερά Martini: το έξυπνο Tricky Martini του «Trap», με premium London Dry Gin κι ένα φανταστικό μείγμα από Manzanilla sherry, λευκό βερμούτ και eau de vie από αχλάδι, το οποίο έρχεται με συνοδεία από αγγούρι και κρεμμύδι τουρσί, και το αναπάντεχο Stormy Martini του Θοδωρή Πύριλλου στο «A for Athens», με την προσθήκη κρίταμου να του δίνει πολύ ενδιαφέρουσα βοτανική διάσταση.

Tricky Martini, «The Trap»

Στην ίδια κατηγορία, στο «Oozora the Ηouse» ανακαλύψαμε ένα δια­φορετικό Highball, το πληθωρικό Pink Highball του Σπύρου Κερκύρα­, με έντονο και σύνθετο χαρακτήρα. O Σπύρος ανακάτεψε την τεκίλα με σαγκουίνι και maraschino, πρόσθεσε σόδα και πιπέρι και προκάλεσε γευστικές εκρήξεις. Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος στο «Odori» σερβίρισε τη δική του punch εκδοχή, το 1618 Punch, με ονειρεμένη παλέτα αρωμάτων και ωραίες νότες φασκόμηλου, συνδυασμένες με τζίντζερ και αγκαλιασμένες από τροπικές νύξεις ανανά. Ειδική μνεία αξίζει στο Negroni Roasted του «Gin Joint» με τα αναπάντεχα αρώματα θυμαριού, βουτύρου Κερκύρας, σοκολάτας και ξηρών καρπών.

Pinata Colada, «White Monkey»

Μια δυνατή περίπτωση στη δεύτερη ενότητα, που αφορά τα conceptual cocktails, είναι το αβανγκάρντ Sonic Boom από τη νέα λίστα του «Baba au Rum». Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο ποτό, με εντυπωσιακό συνδυασμό αρωμάτων και γεύσεων: καμένη καραμέλα, νότες καπνού, πιπεριά, εστραγκόν, ανανάς και μέλι. Η γεύση του είναι πολύ ευχάριστη και παίζει με τις spicy εντάσεις. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην πολυεπίπεδη Pinata Colada του έμπειρου team του «White Monkey». Κάθε γουλιά μάς ταξίδευε σε εξωτικούς tiki προορισμούς με αρώματα καρύδας, ανανά και chili. Εντοπίσαμε όμως και πολύ ενδιαφέρουσες μείξεις, που εμπνέονται από τη μουσική και το σινεμά και κλέβουν τις γευστικές εντυπώσεις.

Naked Eve, «9 Βήτα»

Το «7 Jokers» παρουσίασε το Thatisfaxon, ένα κοκτέιλ­ με βάση την τεκίλα και μοναδικά αρώματα βανίλιας, εξωτικών φρούτων, εσπεριδοειδών και τόνκα, και το «9 Βήτα Ηome Βar» τη Naked Eve με τα πρωτότυπα αρώματα βαλσάμικου μπερδεμένα με κόκκινα φρούτα και σοκολάτα. Τέλος, στον παλιόφιλο «Old Dog» απολαύσαμε το σούπερ πρωτότυπο Goodman με τα γοητευτικά αρώματα σφενταμιού, σοκολάτας, μπαχαρικών και γλυκόξινων φρούτων.

Sangre y Arena, «The Clumsies»

Στην τελευταία ενότητα, δηλαδή τα κοκτέιλ που μας εξέπληξαν με τα προχωρημένα υλικά και τις τεχνικές τους, πρώτοι στη λίστα είναι οι συνήθεις ύποπτοι «The Clumsies» με την εξτραβαγκάντζα Sangre y Arena. Ένα αριστουργηματικό ποτό που δημιουργείται με δύο τεχνικές, την ανάδευση και το throwing, και αποτελείται από λευκή τεκίλα και mescal, «αίμα» και «άμμο»! Το αίμα είναι συμπυκνωμένος χυμός ροδιού με Pedro Ximenez και η άμμος αφυδατωμένα flakes πορτοκαλιού.

Asian Flavours, «El Jiron»

Στο «El Jiron» o Δημήτρης Παπαϊωάννου μαγειρεύει τα συστατικά του και παρουσιάζει το πρωτοποριακό Asian Flavours. Ως βάση χρησιμοποιεί το Shotchu, ένα απόσταγμα από καλαμπόκι το οποίο, χρησιμοποιώντας την τεχνική του vacuum, αρωματίζει με κουμκουάτ. Στη συνέχεια προσθέτει μέλι από ρείκι που έχει υποστεί ζύμωση. Τα ανακατεύει και τα σερβίρει σε ξύλινο σκεύος από γιαπωνέζικη κόκκινη βελανιδιά, το οποίο καπνίζει. Το εντυπωσιακό ποτό ολοκληρώνεται με συνοδεία καραμέλας, βανίλιας, μήλου και αχλαδιού.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.