Ο Λευτέρης Λάππας γεννήθηκε το 1974 και μεγάλωσε στη Ρόδο τα χρυσά χρόνια του ελληνικού τουρισμού. Σπούδασε στο Ηράκλειο Κρήτης Ηλεκτρολογία, αλλά τον κέρδισε η μπάρα, τόσο για τη δημιουργικότητα όσο και για την επικοινωνία (δουλεύει σε bar από τα 14 του χρόνια!). Δηλώνει πολυπράγμων και ταξιδιάρης. Και το εννοεί. Τον βρίσκουμε στο «Philipp» στου Ψυρρή, ένα χώρο που αγαπά ιδιαίτερα τη σαμπάνια.
Πιστεύει ότι η Αθήνα σε γενικές γραμμές ακολουθεί τις τάσεις των υπόλοιπων μητροπόλεων, χωρίς όμως να πρωτοπορεί. Και πως, παρότι υπερισχύει η παραλλαγή ήδη υπαρχόντων συνταγών, το champagne cocktail δείχνει να παίρνει τα πάνω του. Επισημαίνει ότι υπάρχουν και bartenders που τους αρέσει να πειραματίζονται με τα υλικά, τη στιγμή και τη διάθεση –τη δική τους και των πελατών– και καμια φορά το αποτέλεσμα είναι μαγικό…
Προσωπικά αγαπημένα δεν νομίζει ότι έχει. Ο ίδιος επιλέγει ανάλογα με το χώρο, την εποχή, τη διάθεση της στιγμής και την ίδια λογική προσπαθεί να περάσει και στον κόσμο. Του αρέσει να βλέπει τους πελάτες να του «αφήνονται». Ένας καλός bartender θα πρέπει να προσωποποεί τη δουλειά του. Τώρα, το πόσο ανοιχτός είναι κάποιος σε νέες γεύσεις, το αποκαλύπτει ο διάλογος. Βέβαια υπάρχουν πάντα εκείνοι που ρωτάνε τα πάντα για τον κατάλογο και καταλήγουν να παραγγείλουν ουίσκι κόλα.
Bartender confidential
«Η ικανότητα, ο επαγγελματισμός και η ευγένεια είναι βασικά στοιχεία για να κερδίσει την εμπιστοσυνη του κόσμου. Από κει και πέρα, ένας καλός bartender μπορεί και οφείλει να επηρεάσει το κοινό. Η απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει γερές βάσεις, εμπειρία και ταλέντο. Και, κυρίως, να του δίνεται ο δημιουργικός χώρος και χρόνος γι’ αυτό».