Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την παρουσίαση του παγκόσμιου προγράμματος της TUI Γερμανίας για το 2020, πάνω από 40 εξειδικευμένοι Γερμανοί δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν το Νησί των Ιπποτών, φιλοξενούμενοι του πολυτελούς Atlantica Imperial Resort & Spa, στα Κολύμπια της Ρόδου. Η πρόσκληση είχε σαν στόχο την ουσιαστική γνωριμία με το νησί ως προς το τουριστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει αλλά και ως προς τη γαστρονομική του ταυτότητα και οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το θεσμό «Νότιο Αιγαίο, 30 αιώνες γευστικός πολιτισμός» που έχει σαν στόχο να αναδείξει το γαστρονομικό πλούτο της περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης παρακάθισαν σε ένα επίσημο δείπνο με menu ίδιο με αυτό που είχε ετοιμάσει ο executive chef του ξενοδοχείου Ηλίας Κακούρης για τις ανάγκες του Θεσμού ο οποίος έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας. Όπως μας δήλωσε ο Διευθυντής του ξενοδοχείου κος Χρήστος Γεωργανάς.
«Είναι τιμή μας που φιλοξενήσαμε το ταξίδι εξοικείωσης Γερμανών δημοσιογράφων στο ξενοδοχείο μας και τους προσφέραμε ένα μοναδικό δείπνο, με σκοπό να γνωρίσουν και να απολαύσουν τον γαστρονομικό πλούτο της τοπικής κουζίνας της Ρόδου και της ευρύτερης περιοχής του Νοτίου Αιγαίου. Ελπίζουμε, η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της να μπορέσουν να βρουν τη θέση τους στη διεθνή γαστρονομική σκηνή και είμαστε βέβαιοι, ότι η περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος περνάει και μέσα από την ελληνική κουζίνα και τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα της χώρας μας».
Από την πλευρά του ο chef Ηλίας Κακούρης ανέδειξε με μελετημένη δημιουργικότητα, τοπικά πιάτα, και όπως ήταν αναμενόμενο εντυπωσίασε. Οι Γερμανοί προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να απολαύσουν μια μοντέρνα “ελληνική σαλάτα” με έμφαση στον καρπό της κάππαρης, μια δημιουργική εκδοχή της τσιπούρας πλακί, ένα παραδοσιακό, εκσυγχρονισμένο κρέας με ρεβίθια (μοσχάρι, ρεβίθια, λαχανικά και σάλτσα από παλαιωμένο ξίδι) και επιδόρπια με ελληνικό άρωμα, όπως η πάστα αμυγδάλου με ζελέ από ροδόνερο, coulis εσπεριδοειδών, παγωτό βανίλια και παστέλι αμυγδάλου.
Η καλοσχεδιασμένη αυτή πρόταση του Atlantica είχε ένα σοβαρό αντίκτυπο στους προσκεκλημένους δημοσιογράφους πολλοί από τους οποίους έστειλαν θερμά συγχαρητήρια για το νησί και τη φιλοξενία αλλά και για την αξέχαστη γευστική εμπειρία που είχαν.