Follow us

Rigatoni: τα ζυμαρικά που έκαναν καριέρα στην όπερα!

Τα rigatoni με τις χαρακτηριστικές αυλακώσεις είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ζυμαρικά τόσο στην πατρίδα καταγωγής τους, την Ιταλία, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι η βάση για υπέροχες συνταγές, που συναρπάζουν τους οπαδούς της pasta.

Rigatoni: τα ζυμαρικά που έκαναν καριέρα στην όπερα!

Παίρνουν το όνομά τους από τις παράλληλες αυλακώσεις (ή τα “υψώματα”, ανάλογα πως το βλέπει κανείς), που καλύπτουν την επιφάνειά τους- riga σημαίνει κορυφoγραμμή στα Ιταλικά. Τα rigatoni Barilla, φέρουν την εγγύηση της αυθεντικότητας της Barilla, της πιο διάσημης εταιρείας ιταλικών ζυμαρικών στον κόσμο. Παράγονται με βάση την παραδοσιακή συνταγή, δηλαδή μόνο με σιμιγδάλι και νερό και διατηρούνται πάντα "al dente"κατά το βράσιμο. Η ανάγλυφη διαμόρφωση της επιφάνειας των rigatoni Barilla, προσφέρει ένα δυναμικό πλεονέκτημα τόσο στη γεύση, όσο και στην εμφάνιση του πιάτου, αφού συγκρατεί οποιαδήποτε σάλτσα. Ακόμα περισσότερο, το σχήμα τους, που μοιάζει με μικρούς σωλήνες, τα κάνει κατάλληλα, όπως όλα τα “κούφια” ζυμαρικά, για σάλτσες με χοντροκομμένα υλικά: μανιτάρια, λουκάνικα, ψιλοκομμένο κρέας, λαχανικά.

Γενικά, τα rigatoni Barilla ταιριάζουν με όλα τα είδη σάλτσας όπως ντομάτας, λευκή με κρέμα γάλακτος, αραιή μπεσαμέλ ή ακόμα και από ψητό κρέας ή κοτόπουλο. Ο τόπος καταγωγής αυτών των τόσο ευέλικτων ζυμαρικών, φαίνεται πως είναι η Ρώμη. Όμως, ολόκληρη η κεντρική και ιδιαίτερα η νότια Ιταλία τα εκτιμά ιδιαίτερα. Άλλωστε, μια από τις πιο διάσημες συνταγές, τα Rigatoni alla Norma, είναι ένα κλασικό πιάτο της Σικελίας. Λέγεται ότι δημιουργήθηκε προς τιμήν της όπερας “Νorma”, έργο του φημισμένου μουσικοσυνθέτη του 19ου αιώνα Vincenzo Bellini με καταγωγή από την Κατάνια, από ένα συντοπίτη του σεφ. Ο συνδυασμός των rigatoni Barilla με το κατ΄εξοχήν καλοκαιρινό τρίπτυχο υλικών -μελιτζάνα, ντομάτα, βασιλικό-, που περιλαμβάνει η συνταγή, είναι πραγματικά δώρο για τον ουρανίσκο, αλλά και χάρμα οφθαλμών με όλα αυτά τα λαμπερά χρώματα σε ένα πιάτο.

Rigatoni alla Norma με τηγανητή μελιτζάνα, φρέσκια μοτσαρέλα και σάλτσα βασιλικού
Υλικά
(για 4 άτομα)
400 γρ. Rigatoni Barilla
200 γρ. σάλτσα Basilico Barilla
1 ξερό κρεμμύδι
300 γρ. μελιτζάνες
100 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα
3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια και τις τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι. Τις πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι και τις αφήνουμε για 30 λεπτά, για να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε καλά, στεγνώνουμε τα κυβάκια με χαρτί κουζίνας ή με στεγνή πετσέτα, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, αφού πρώτα έχει ζεσταθεί το λάδι. Όταν τηγανιστούν, τα αφήνουμε στην άκρη, πάνω σε χαρτί κουζίνας και ξεκινάμε την προετοιμασία της σάλτσας. Αρχικά, ψιλοκόβουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε βαθύ τηγάνι με το ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε τη σάλτσα Basilico και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά. Παράλληλα, βράζουμε τα Rigatoni σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 9 λεπτά. Αφήνουμε τα ζυμαρικά πιο al dente και τη σάλτσα πιο υγρή και με μια τσιμπίδα μεταφέρουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα στη σάλτσα και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα, ώστε να "δέσουν" τα υλικά μεταξύ τους. Κόβουμε τη φρέσκια μοτσαρέλα σε μικρά κυβάκια και την προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε στη φωτιά, μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα και προσθέτουμε ένα μέρος από τη μελιτζάνα. Σερβίρουμε, γαρνίροντας με την υπόλοιπη μελιτζάνα και (αν θέλουμε) με λίγο φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…