Follow us

H αυθεντική συνταγή Spaghetti alla carbonara και οι εκδοχές της

Tα σπαγγέτι alla carbonara είναι μια θρυλική ιταλική συνταγή για ζυμαρικά, που στεφανώνει με απίστευτη νοστιμιά τη μεγάλη κουζινική παράδοση της Ρώμης.

H αυθεντική συνταγή Spaghetti alla carbonara και οι εκδοχές της

Tα σπαγγέτι alla carbonara είναι μια θρυλική ιταλική συνταγή για ζυμαρικά, που στεφανώνει με απίστευτη νοστιμιά τη μεγάλη κουζινική παράδοση της Ρώμης. Ποια είναι όμως η ιστορία αυτού του πιάτου με το παράξενο όνομα; Από που ξεκίνησε; Ποιοί το πρωτοέφτιαξαν; Ένα δημοφιλές σενάριο είναι αυτό που στηρίζεται στο όνομα “alla carbonara”, που σημαίνει με τον τρόπο των καρβουνιάρηδων. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η carbonara ήταν ένα πιάτο που έφτιαχναν οι ανθρακωρύχοι στα Απέννινα όρη, στο Αμπρούζο. Ακόμα και το άφθονο μαυροπίπερο που καρυκεύει την καρμπονάρα, λένε ότι θυμίζει το κάρβουνο. Αν και αυτή η ιστορία εικονογραφεί με ένα ρομαντικό τρόπο την προέλευση τoυ πιάτου, υπάρχουν και κάποιες άλλες, πιο ρεαλιστικές εκδοχές:
“Η πιο διάσημη θεωρία υποστηρίζει ότι τα ζυμαρικά alla carbonara εφευρέθηκαν κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, όταν κάποιος προσπάθησε να φτιάξει ένα πιάτο ζυμαρικών χρησιμοποιώντας τα συστατικά που μοίραζαν (στον κόσμο, που υπέφερε από την ανέχεια) οι αμερικανοί στρατιώτες - δηλαδή αβγά και μπέικον, και να ρίξει και τυρί για περισσότερη γεύση.
Η δεύτερη θεωρία, αντίθετα, υποστηρίζει ότι η carbonara είναι η εξέλιξη ενός πιάτου με αρχαία ρωμαϊκή προέλευση που ονομάζεται 'cacio e ova' (τυρί και αβγό), που έτρωγαν οι ανθρακωρύχοι”. Η παραπάνω εκδοχή υιοθετεί την άποψη πως ακόμα κι αν το τυρί και το αβγό είχαν χρησιμοποιηθεί σαν καρύκευμα για τα ζυμαρικά επί μακρό χρονικό διάστημα, η συνταγή με τη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες ζήτησαν από τους ταβερνιάρηδες να προσθέσουν στα ζυμαρικά guanciale (ιταλικό αλλαντικό από μάγουλα χοίρου), που νόμιζαν πως ήταν μπέικον!

Αν και τα συστατικά της αυθεντικής carbonara είναι αβγά guanciale και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ένα τόσο δημοφιλές πιάτο, έχει γοητεύσει κατά καιρούς διάσημους κουζινογράφους, από όλο τον κόσμο, που έχουν δημιουργήσει τη δική τους παραλλαγή: ο Simon Hopkinson και η Nigella Lawson από την Αγγλία προτείνουν double creme (κρέμα γάλακτος με περιεκτικότητα τουλάχιστον 48%), η Ιταλίδα Ursula Ferrigno στο βιβλίο της “Complete Italian Cookery Course” προτείνει κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά (35%) και η εμβληματική Ιταλίδα μαγείρισσα και τηλεοπτική περσόνα Anna del Conte επιλέγει το βούτυρο. Σεβαστή η γνώμη των διάσημων κουζινογράφων, ένα όμως είναι σίγουρο: η βαθιά νοστιμιά του ήδη πεντανόστιμου guanciale ή του μπέικον ή της παντσέτας και η δυνατή γεύση του πεκορίνο είναι ήδη αρκετή για να αποπλανήσει τον ουρανίσκο. Το μόνο επιπλέον που χρειάζεται, είναι η μαστορική ανάμιξη των αβγών για να δημιουργήσουν αυτήν τη μοναδική, απαλή και κρεμώδη σάλτσα, που ντύνει ακαταμάχητα ένα πιάτο με ζυμαρικά. Η πρόταση για μια αυθεντική συνταγή για ζυμαρικά alla carbonara, φτιαγμένη με ιταλικά σπαγγέτι Barilla, φέρνει την κουζίνα της Ρώμης σε απόσταση …πιρουνιού από το πιάτο μας.

Η αυθεντική ιταλική συνταγή Spaghetti alla carbonara
Υλικά
(για 4 μερίδες)
350 γρ. Barilla Spaghetti Νο 5
150 γρ. μπέϊκον σε φέτες
4 κρόκοι από μεγάλα αβγά
100 γρ. τριμμένο τυρί pecorino Romano
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο pecorino Romano για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Προετοιμασία: 10’
Μαγείρεμα: 10’
Εύκολη

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ τοποθετείτε τους κρόκους μαζί με μία πρέζα αλάτι και 50 γρ. pecorino και ανακατεύετε πολύ καλά με ένα σύρμα. Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το μπέϊκον σε μικρά κυβάκια. Τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ζεσταθεί καλά και σοτάρετε τα κυβάκια του μπέϊκον για 2-3 λεπτά να βγάλουν το λίπος τους και να αρχίσουν να γίνονται τραγανά. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζετε τα Barilla Spaghetti Νο 5 για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία, μέχρι να γίνουν al dente. Όταν το μπέϊκον και τα spaghetti είναι έτοιμα, αποσύρετε το τηγάνι με το μπέϊκον από τη φωτιά, προσθέτετε τα spaghetti μαζί με λίγο από το νερό, στο οποίο έχουν βράσει τα ζυμαρικά, και το μείγμα με τους κρόκους. Ανακατεύετε ζωηρά για 35-40 δευτερόλεπτα, για να μην προλάβει να ψηθεί το αβγό και να δημιουργήσει μία ωραία κρεμώδη σάλτσα, προσθέτοντας το υπόλοιπο pecorino, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρετε αμέσως σε μεγάλα πιάτα πασπαλίζοντας προαιρετικά με λίγο τριμμένο pecorino από πάνω.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…