Follow us

5 πιάτα με χαμηλά λιπαρά

5 πιάτα με χαμηλά λιπαρά

Όλοι ξέρουμε ότι τα πολλά λιπαρά δεν μας κάνουν καλό και οι σχετικές επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι σήμερα καταναλώνουμε περισσότερα λιπαρά από ποτέ. Είτε έχουμε σαν στόχο να χάσουμε κιλά, είτε υπάρχουν λόγοι υγείας, το κλειδί είναι να μαγειρεύουμε περισσότερο στο σπίτι για να ελέγχουμε τι τρώμε και να χρησιμοποιούμε λιγότερα από τα “κακά” λιπαρά και περισσότερα από τα “καλά”. Διότι ο οργανισμός χρειάζεται οπωσδήποτε μια ποσότητα λιπαρών για την εύρυθμη λειτουργία του.

“Καλά” λιπαρά είναι τα μονοακόρεστα και πρωτίστως το ελαιόλαδο και κάποια από τα πολυακόρεστα, όπως τα ω -3 λιπαρά που βρίσκονται κυρίως στα παχιά ψάρια. “Κακά” λιπαρά είναι πρωτίστως τα κορεσμένα (κόκκινα κρέατα, βούτυρο, κίτρινα τυριά) που δεν τα πολυχρειαζόμαστε, ενώ σε μεγάλες ποσότητες βλάπτουν κυρίως την καρδιά μας. Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε, ότι τα λιπαρά έχουν τις διπλάσιες θερμίδες σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Δηλαδή 1 γρ. λίπος, καλό ή καλό, περιέχει 9 θερμίδες, ενώ 1 γρ. πρωτεΐνης (ψάρια, κρέας, κλπ) ή υδατάνθρακα (μακαρόνια, ρύζι, ζάχαρη, κλπ) περιέχει 4 θερμίδες. Περιορίζοντας λοιπόν τα λιπαρά γενικά -αν αγοράζουμε έτοιμα τρόφιμα ας ρίχνουμε μια καλή ματιά στις ετικέτες- χάνουμε πιο εύκολα κιλά (απαραίτητη προϋπόθεση να μην τρώμε 2 πιάτα μακαρόνια σε κάθε γεύμα).... Αν, επιπλέον, περιορίσουμε και τα κορεσμένα λιπαρά (κόκκινα κρέατα, βούτυρο, κίτρινα τυριά) τότε προσφέρουμε σοβαρά και μακροπρόθεσμα στην υγεία μας
Τι προτιμάμε; Άπαχο λευκό κρέας όπως το κοτόπουλο και το κουνέλι, τα λευκά μαλακά τυριά, τα παχιά ψάρια για τα ω -3 λιπαρά (πέστροφα, σκουμπρί, σαρδέλες, κλπ) και γενικά τα ψάρια, τα μονοακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο.

Οι συνταγές που σας προτείνουμε έχουν λίγα και καλά λιπαρά, είναι πολύ εύκολες, έχουν και αρκετά λαχανικά και είναι δοκιμασμένα νόστιμες. Η συνταγή “Γαρίδες με χειμωνιάτικα λαχανικά στο φούρνο” αν κάποιος έχει λόγο να αποφεύγει τις γαρίδες λόγω χοληστερίνης, η ίδια γίνεται χρησιμοποιώντας σολομό.

Updated: 03/05/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 03/11/17

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…