Follow us

Φεστιβάλ "Ν.Τσελεμεντές" στη Σίφνο

Και φέτος, λοιπόν, αντιπροσωπείες από νησιά των Κυκλάδων, μαζί με ενός τιμώμενου νησιού από το υπόλοιπο Αιγαίο, ανταμώνουν στη Σίφνο και παρουσιάζουν την ιδιαίτερη γαστρονομική και πολιτιστική τους παράδοση.

Φεστιβάλ "Ν.Τσελεμεντές" στη Σίφνο

Το 11ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Ν. Τσελεμεντές" 2017 γίνεται 7,8 και 9 Σεπτέμβρη και φέτος φέρνει και το κύρος ενός σημαντικού βραβείου: πράγματι, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου βραβεύτηκε το 2016 για το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας με το με το Χρυσό Βραβείο «European Gastronomic Festival 2016», η απονομή του οποίου έγινε από την CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας).

Και φέτος, λοιπόν, αντιπροσωπείες από νησιά των Κυκλάδων, μαζί με ενός τιμώμενου νησιού από το υπόλοιπο Αιγαίο, ανταμώνουν στη Σίφνο και παρουσιάζουν την ιδιαίτερη γαστρονομική και πολιτιστική τους παράδοση.
Όπως κάθε χρόνο, κάθε νησί έχει το δικό του περίπτερο στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα και εκεί προσφέρει τα παραδοσιακά του εδέσματα στους επισκέπτες. Στη "σκηνή"πάλι, ερασιτέχνες μαζί με επαγγελματίες μάγειρες, παρασκευάζουν και παρουσιάζουν τις συνταγές του τόπου τους.

Φεστιβάλ "Ν.Τσελεμεντές" στη Σίφνο

Σε μια ειδικά διαμορφωμένη γωνιά της πλατείας, τα "Τσελεμεντάκια" -παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών-, ντυμένα με ποδιές και πολύχρωμους μαγειρικούς σκούφους, συμμετέχουν σε μαγειρικά παιχνίδια και διαγωνισμούς, φτιαγμένους στα μέτρα τους.
Το φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό κάθε μέρα στις 18.00, ενώ στις 21.30, πραγματοποιούνται καθημερινά μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς νησιώτικους σκοπούς.
Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη και τα προσφερόμενα φαγητά είναι κερασμένα.

Μαζί με αυτά, έχουν προγραμματιστεί και ορισμένες ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις:
- Παρουσίαση παραδοσιακών εθίμων και τεχνών, όπως αγγειοπλαστική και ψαθοπλεκτική, τέλεση παραδοσιακού γάμου κ.α.
- Ένα μικρό παζάρι με προϊόντα και κεράσματα από τα νησιά που συμμετέχουν (στο στενό του Αρτεμώνα)
- Έκθεση λαογραφικού υλικού "Γιάννης Ατσόνιος" (στο στενό του Αρτεμώνα απέναντι από την Παναγία του Μπαλή)
- Εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κλπ στο δημοτικό σχολείο του Αρτεμώνα και στο Πολιτιστικό κέντρο Σίφνου "Μαριάνθη Σίμου
- Θαλασσομαγειρέματα. Στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ κάθε πρωί, δίπλα στη θάλασσα, με ευθύνη των τοπικών συλλόγων γίνεται επίδειξη παρασκευής σιφναίικων συνταγών και προσφέρονται τοπικά κεράσματα.

Μα πάνω απ' όλα, αυτό το φεστιβάλ είναι και μια ευκαιρία για ένα τριήμερο στην πανέμορφη Σίφνο, με τον καιρό ακόμα καλοκαιρινό, με τις θάλασσες, τους γραφικούς οικισμούς και το μοναδικό της Κάστρο να μας περιμένουν.

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, Δήμις Σίφνου, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Πληροφορίες: www.festivaltselementes.gr

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…