Follow us

Mέλι στο φαγητό

Mέλι στο φαγητό

Το μέλι το θεωρούμε κατάλληλο να το χρησιμοποιούμε στα γλυκά, δύσκολα όμως στα φαγητά. Όμως, οι γλυκόξινες γεύσεις που συνήθως είναι γλυκοξυδάτες γεύσεις (μέλι με ξύδι και όχι μέλι με λεμόνι) και οι γλυκοκαυτερές γεύσεις (μέλι με πιπέρι, ή τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά) δίνουν έναν ευπρόσδεκτο εξωτικό τόνο στα φαγητό, που εν πολλοίς έχουμε ταυτίσει με τα ασιατικά φαγητά. Και όμως, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και οι Βυζαντινοί γνώριζαν, αγαπούσαν και χρησιμοποιούσαν συχνά τον συνδυασμό μέλι-ξύδι στα φαγητά τους. Από τις πολλές περιπτώσεις όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον συνδυασμό μέλι-ξύδι ή μέλι-καυτερό ή και τα τρία μαζί, εξαιρετικά αποτελέσματα δίνουν τα παρασκευάσματα από κιμά (κεφτεδάκια, ρολό, μπιφτέκια), τα παχιά ψάρια (σολομός) και τα λιπαρά κρεατικά (χοιρινό, παϊδάκια αρνίσια), αρκετές ρίζες και κόνδυλοι (πατάτες, καρότα, παντζάρια) και τέλος, σαν σάλτσα σε πράσινες σαλάτες που περιέχουν μπλε τυριά και ξηρούς καρπούς.
Η προσθήκη πορτοκαλιού, σε χυμό και σε ξύσμα, η προσθήκη ξερού δυόσμου, κύμινου, κόλιανδρου αλλά και το φρεσκοτριμμένο ή το χοντροσπασμένο πιπέρι, είναι επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση που δίνει ένταση στη γεύση.

Updated: 10/11/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 25/05/17

Επίσης...

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;