Follow us

Γαλλικά φαγάκια κατσαρόλας

Γαλλικά φαγάκια κατσαρόλας

Tα φαγητά της κατσαρόλας έχουν κοινά χαρακτηριστικά "ψυχής" απ' όπου κι αν προέρχονται: βαθιά νόστιμα, μαμαδίστικα και φιλικά, στο κλίμα του οικογενειακού τραπεζιού. Αν αυτή τη φορά διαλέξαμε κατσαρόλες από την τοπική παραδοσιακή κουζίνα της Γαλλίας, είναι για να διαπιστώσετε πόσο μοιάζει -και ταυτόχρονα σε τι διαφέρει- ένα βοδινό κρασάτο, ένα κοτόπουλο κοκκινιστό, ένα μοσχαράκι με λευκή σάλτσα, μια σούπα-βάλσαμο για κάθε ώρα, από αντίστοιχα δικά μας. Η συχνότερη χρήση κρασιού, το φρέσκο βούτυρο, το επιμελές σωτάρισμα, το δέσιμο της σάλτσας, η αγάπη για κάποια υλικά όπως τα μανιτάρια είναι μερικές διαφορές που θα μπορούσε κανείς να εντοπίσει στις γαλλικές κατσαρόλες, τουλάχιστον όσες είναι αρκετά κοντά στις δικές μας. Από την άλλη, οι Γάλλοι δεν συνηθίζουν τα βαριά μπαχαρικά που θα συναντήσουμε στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, φέρνοντας έτσι τις γεύσεις τους πιο κοντά στις δικές μας. Ας δοκιμάσουμε, λοιπόν, μια ταπεινή κρεμμυδόσουπα, που για τους Γάλλους εκτελεί χρέη…πατσά, μόνο που γίνεται πολύ εύκολα και με υλικά που βρίσκονται πάντα στο σπίτι. Και -γιατί όχι- ένα βοδινό της Βουργουνδίας, σβησμένο με κόκκινο κρασί, που σίγουρα θα αρέσει σε όλους. Αν θέλετε κάτι που να κρατάει πιο… σαφείς αποστάσεις από τα δικά μας, προτιμήστε το μοσχαράκι μπλανκέτ, που θέλει την ώρα του αλλά θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι σας. Κι αν αναζητάτε μια πιο φινετσάτη γεύση -πάντα στον ρουστίκ χώρο- δοκιμάστε το κοτόπουλο που συνδυάζει πάνω από οκτώ μυρωδικά και φρέσκο βούτυρο και γίνεται πεντανόστιμο.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…