Follow us

Tapas party !

Tapas party !

Ετοιμάζετε πάρτι αλλά έχετε βαρεθεί τους ίδιους και τους ίδιους μεζέδες; Μια πρωτότυπη ιδέα είναι τα τάπας αλά ισπανικά. Τα μικρά πιατάκια τους μπορεί να έχουν από πικάντικα ορεκτικά -που θυμίζουν ελληνικούς μεζέδες- μέχρι μαγειρευτά, σαλτσάτα φαγητά, μικρά κεμπάπ, τηγανιτά θαλασσινά ή σαλάτες σαν τη ρωσική. Η λογική είναι περισσότερο της μικρής μερίδας και της τοπικής σπεσιαλιτέ, παρά του στυλ φαγητού -και σ' αυτό διαφέρουν από τους ελληνικούς μεζέδες. Το πέρασμα από το tapas bar είναι για τους Ισπανούς καθημερινή συνήθεια, είναι το "στέκι" για ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα κι η ευκαιρία ν' ανταλλάξουν νέα με τους φίλους. Όσοι έχετε περάσει, δεν ξεχνάτε τη ζωντανή, θορυβώδη ατμόσφαιρα και τη χάρμα οφθαλμών ποικιλία μεζέδων στον πάγκο και στις βιτρίνες... Οι μεζέδες διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και, βέβαια, η Ανδαλουσία κονταροχτυπιέται με τη χώρα των Βάσκων για τα καλύτερα τάπας. Συναγωνισμός υπάρχει και μεταξύ των μπαρ, με το καθένα να έχει τις σπεσιαλιτέ του και την ποικιλία να φτάνει και τα 50 είδη! Στα μοντέρνα tapas bar της Βαρκελώνης θα γευτείτε τη σύγχρονη εκδοχή, όπως μπιφτεκάκια με φουά γκρα, μαγιονέζα τρούφας, παγωτό παρμεζάνας, από σεφ που συνδυάζουν την παράδοση με την πρωτοπορία.

Για την προετοιμασία ενός τάπας πάρτι, πρέπει ν' ασχοληθείτε από την προηγουμένη, καθώς η ποικιλία στους μεζέδες είναι απαραίτητη. Υλικά -κλειδιά είναι οι πιπεριές τύπου Φλωρίνης, οι σαρδέλες και ο μαρινάτος γαύρος, τα καλαμαράκια, τα μικρά ψαράκια, οι τηγανητές πατάτες με σάλτσα, ο παστός μπακαλιάρος, μπαχαρικά- με πρώτη την καπνιστή πάπρικα (γλυκιά ή καυτερή), που ονομάζεται πιμεντόν, οι γαρίδες, τα όστρακα, ισπανικά αλλαντικά σαν το χαμόν. Ένας ενδεικτικός κατάλογος τάπας, θα περιλάμβανε ισπανική τορτίγια σε κομμάτια, πιπεριές ψητές συνδυασμένες με μαρινάτο ψάρι, πατάτες τηγανιτές με σκορδάτη μαγιονέζα ή πικάντικη σάλτσα ντομάτας, καλαμαράκια σε σάλτσα, γαρίδες σοταρισμένες με σκόρδο, πικάντικα μίνι σουβλάκια με πιμεντόν, ελιές, χαμόν, κροκέτες μπακαλιάρου με αγιολί.

Την "ιδέα" τάπας θα την δώσει και το σερβίρισμα σε μικρά πιατάκια, που θα παρουσιάζονται σταδιακά και θα συνοδεύονται με κρασί -συνήθως λευκό-, μπύρα ή, ακόμα και Cava, το ισπανικό αφρώδες κρασί, που ταιριάζει με όλα και δεν στοιχίζει ακριβά.

Αν, τώρα, το πάρτι σας είναι για δύο, θα κουραστείτε λιγότερο...

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…