Follow us

Gourmet & light

Και να θέλαμε να πιστεύουμε ακόμη στις δίαιτες-«άνοιξε σουσάμι», δεν μπορούμε, αφού το σώμα μας τις απορρίπτει εκ του αποτελέσματος. Αν υπάρχει κάποια συνταγή για να απαλλαγούμε από όλα όσα βαραίνουν το σώμα και τη διάθεση, αυτή είναι: γενναιοδωρία στην ποιότητα και τη γεύση, τσιγκουνιά στις άχαρες θερμίδες. Στο πνεύμα της εποχής, επιλέξαμε πιάτα όλο χάρη και ελαφράδα, που ετοιμάζονται μέχρι να πεις «βουτιά»…

Gourmet & light

Μας αρέσει δεν μας αρέσει, το καλοκαίρι είναι πάντα πιο αυστηρό όσον αφορά την εμφάνιση. Οι όποιες αμαρτίες γίνονται εμφανείς, όχι μόνο στην παραλία αλλά και μέσα από τα κατά κανόνα μαρτυριάρικα υφάσματα. Επιβάλλεται λοιπόν, για να είμαστε και να νιώθουμε πιο ανάλαφροι, να φροντίσουμε περισσότερο τη διατροφή μας. Οι μονοφαγικές και στερητικές δίαιτες είναι ξεπερασμένες. Από παντού έρχεται το ίδιο, κοινό μήνυμα, διατυπωμένο με διάφορους τρόπους: «αδυνατίστε τρώγοντας».

Ποιος δεν είδε τον σεφ-τηλεοπτικό αστέρα, Γιάννη Γκελντή, να ποζάρει για διαφήμιση μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ παίζοντας σκάκι –με το διατροφολόγο του, υποθέτω– και στη σκακιέρα, αντί για πιόνια, να φιγουράρουν διάφορα «επιτρεπόμενα» τρόφιμα; Και πάλι τον ίδιο σεφ, στο εξώφυλλο του καινούριου του βιβλίου, με θέμα την ισορροπημένη διατροφή, να πλησιάζει στο στόμα του μια πιρουνιά μεζούρες, υπονοώντας ότι ακόμα και τα μακαρόνια μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή μας, αν καταναλωθούν σε λογικές ποσότητες.

Η περίπτωση του βιβλίου του δεν είναι η μοναδική. Μια βόλτα στα μεγάλα βιβλιοπωλεία θα σας πείσει ότι πρώτα, αυτή την εποχή, στη λίστα με τα ευπώλητα είναι όσα βιβλία αφορούν διάφορες εναλλακτικές δίαιτες, που ευαγγελίζονται το «για να αδυνατίσετε, φάτε με μέτρο και φάτε από όλα».

Και φέτος, λοιπόν, το διατροφικό μοντέλο που μας προτείνεται βασίζεται σε μια ισορροπημένη επιλογή πρωτεϊνών (αυγά, άπαχο κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά), μέτριες ποσότητες υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά, κατά προτίμησιν ολικής άλεσης, φυσικούς χυμούς και ακατέργαστη ζάχαρη ή μέλι) και μικρές ποσότητες λιπαρών (ελαιόλαδο, σησαμέλαιο και ελάχιστο βούτυρο), ει δυνατόν όχι μαγειρεμένων, και φυσικά στα άφθονα ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά και χόρτα, που μας βοηθούν να κατευνάσουμε ευκολότερα την πείνα μας και είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πολύτιμες για τον οργανισμό φυτικές ίνες.

Πολύ βασικό είναι να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες πρωτεΐνες (αλλαντικά και τυριά), τους υδατάνθρακες των αναψυκτικών και τους χυμούς φρούτων με προσθήκη ζάχαρης, καθώς και τις μεγάλες ποσότητες λιπαρών.

Οι δίαιτες-αστραπή, που στηρίζονται στην πείνα, αποσυντονίζουν το μεταβολισμό μας και ακόμα και όταν χάνονται κιλά, το λίπος στον οργανισμό μας παραμένει σταθερό. Καλό θα είναι οι ημερήσιες θερμίδες μας να καταμερίζονται σε τρία έως πέντε μικρά γεύματα, με κύριο βάρος, για όσους το καταφέρνουν, σε ένα καλό πρωινό.

Σημαντικό ρόλο στη διατροφή παίζει το νερό. Οφείλουμε να καταναλώνουμε 1,5 έως 3 λίτρα νερό την ημέρα, αλλά όχι κατά τη διάρκεια των γευμάτων, γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο επιβραδύνουμε την πέψη.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αισθανθούμε ότι το φαγητό μας είναι μια μορφή αυτο-τιμωρίας. Ακόμα και όσοι ζουν μόνοι, θα διαπιστώσουν ότι μαγειρεύοντας για τον εαυτό τους και μόνο, παίρνουν κουράγιο να συνεχίσουν τη διατροφική τους προσπάθεια για την ελάττωση του σωματικού τους βάρους.

Το ίδιο φαγητό που μαγειρεύουμε για την οικογένεια ή τους φίλους μας κάνει και για εμάς, αν φροντίσουμε να το ελαφρύνουμε. Υπάρχουν τρόποι μαγειρέματος (στο χαρτί, στον ατμό, στη σχάρα) που μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε λίγα ή καθόλου λιπαρά. Υπάρχουν ακόμα και σκεύη (το γουόκ, οι γάστρες και τα αντικολλητικά), που μας επιτρέπουν το ίδιο πράγμα.

Εξοικονομώντας κάποιες θερμίδες, μπορούμε επίσης να απολαμβάνουμε λίγο κρασί ή κάποιο υψηλόβαθμο αλκοόλ, χωρίς ζάχαρη, κάποιες φορές την εβδομάδα.

Οι συνταγές που προτείνουμε δεν είναι διαιτητικές με την αυστηρή έννοια του όρου. Είναι ελαφριές, γευστικές και απευθύνονται σε αυτούς που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι, τρώγοντας νόστιμα φαγητά και με μέτρο, μπορείς να χάσεις βάρος, αν σου χρειάζεται, χωρίς να χάσεις το κέφι σου για τη ζωή.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb.

Updated: 06/05/2022

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…