ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Πώς θα φτιάξεις το Daiquiri

Η συνταγή για το κλασικό cocktail με ρούμι.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΤΑΪΚΙΟΥΡΙ

Ο Ernest Hemingway σύχναζε στο μπαρ El Floridita, στην Αβάνα, και μεταξύ άλλων έπινε πολλά -μα πάρα πολλά- Daiquiris: Ο μύθος λέει ότι το προσωπικό του ρεκόρ σε μία ημέρα ήταν 17. Ένα άλλο κομμάτι του ίδιου μύθου αναφέρει ότι συνήθιζε να ελαχιστοποιεί την ποσότητα της ζάχαρης και να διπλασιάζει εκείνη του ρουμιού - έτσι δημιουργήθηκε το Papa Doble ή όπως είναι ευρέως γνωστό, το Hemingway Daiquiri. Ο δημοφιλής συγγραφέας ήταν μία πραγματική δεξαμενή αλκοόλ. Στο βιβλίο του "Τα νησιά της Καραϊβικής" (Islands In The Stream) κάνει ξεκάθαρη την αγάπη του για το εν λόγω cocktail: "Αυτό το παγωμένο Daiquiri, το τόσο καλά χτυπημένο στο σέικερ, μοιάζει με το κύμα που χτυπά στην πλώρη του πλοίου, την ώρα που αυτό πηγαίνει με 30 κόμβους". Πέρα από τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του Papa, το Daiquiri είναι ένα ποτό με μοναδική ιστορία και δικαίως έχει κατακτήσει τη θέση του στον κόσμο των κλασικών.

O Hemingway μπορεί να έχει αποχαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο, ωστόσο το El Floridita εξακολουθεί μέχρι σήμερα να σερβίρει καλοφτιαγμένα Daiquiris, αποτελώντας παράλληλα ένα σημείο προσκυνήματος για κάθε αυθεντικό afficionado του ποτού στην πρωτεύουσα της Κούβας.

Οι απαρχές του Daiquiri βρίσκονται πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο Αμερικανός μηχανικός Jennings Cox ταξίδεψε στην Κούβα για την αποπεράτωση κάποιων έργων υποδομής. Εκεί, έβλεπε τους ντόπιους εργάτες να αναμιγνύουν το ρούμι με διάφορα υλικά (μεταξύ των οποίων και καφέ) και αποφάσισε να πειραματιστεί και ο ίδιος, ξεκινώντας από το πάντρεμα με εσπεριδοειδή. Η πρώτη του επιτυχημένη συνταγή αποτελούνταν από ρούμι, λεμόνι και ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.

Το ποτό του Cox "βαφτίστηκε" από το όνομα ενός ορυχείου κοντά στο Σαντιάγο, όπου συνήθιζε να εργάζεται. Έκτοτε, το αρχικό τρίπτυχο ρούμι-λεμόνι-ζάχαρη έχει υποστεί πολλές διαφοροποιήσεις από bartenders σε κάθε γωνιά του πλανήτη -κάτι που συνηθίζεται για τις κλασικότερες των κλασικών συνταγές- και πλέον μπορείς να συναντήσεις αμέτρητες εκδοχές του Daiquiri. Η αυθεντική όμως είναι εκείνη που πάντοτε θα κάνει τη διαφορά.

Υλικά

2 μεζούρες λευκό ρούμι

1/2 κ.γ. ζάχαρη

1/2 μεζούρα χυμός lime

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται.

Σουρώνεις σε ποτήρι cocktail και γαρνίρεις με μία φλούδα lime.

Επίσης...

Λικέρ από Φύλλα Δάφνης

Πώς θα φτιάξετε λικέρ από φύλλα δάφνης.

Λικέρ Μήλο

Πώς θα φτιάξετε λικέρ μήλο.

Περισσότερα από

Ποτό

Αρωματικό Λικέρ Αρμπαρόριζα

Η συνταγή για αρωματικό λικέρ αρμπαρόριζα.

Λικέρ Φουντούκι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο λικέρ φουντούκι.

Λικέρ με Δυόσμο και Μέντα

Πώς θα φτιάξετε λικέρ με δυόσμο και μέντα.

Λικέρ με Ροδοπέταλα

Η συνταγή για το πιο νόστιμο λικέρ με ροδοπέταλα.

Λικέρ Λεμονιού

Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο λικέρ λεμονιού.

Λικέρ Βερίκοκο

Η συνταγή για το πιο νόστιμο λικέρ βερίκοκο.

Λικέρ Βύσσινο ή Κεράσι

Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο λικέρ με βύσσινο ή κεράσι.

Λικέρ με Μέντα

Πώς θα φτιάξετε λικέρ με μέντα.

Πώς θα φτιάξεις τη Rosita

Η συνταγή για το Negroni του καλοκαιριού.

Πώς θα φτιάξεις το Espresso Martini

Η συνταγή για το κλασικό κοκτέιλ με βότκα, λικέρ καφέ και espresso.