ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Πώς θα φτιάξεις το Daiquiri

Η συνταγή για το κλασικό cocktail με ρούμι.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΤΑΪΚΙΟΥΡΙ

Ο Ernest Hemingway σύχναζε στο μπαρ El Floridita, στην Αβάνα, και μεταξύ άλλων έπινε πολλά -μα πάρα πολλά- Daiquiris: Ο μύθος λέει ότι το προσωπικό του ρεκόρ σε μία ημέρα ήταν 17. Ένα άλλο κομμάτι του ίδιου μύθου αναφέρει ότι συνήθιζε να ελαχιστοποιεί την ποσότητα της ζάχαρης και να διπλασιάζει εκείνη του ρουμιού - έτσι δημιουργήθηκε το Papa Doble ή όπως είναι ευρέως γνωστό, το Hemingway Daiquiri. Ο δημοφιλής συγγραφέας ήταν μία πραγματική δεξαμενή αλκοόλ. Στο βιβλίο του "Τα νησιά της Καραϊβικής" (Islands In The Stream) κάνει ξεκάθαρη την αγάπη του για το εν λόγω cocktail: "Αυτό το παγωμένο Daiquiri, το τόσο καλά χτυπημένο στο σέικερ, μοιάζει με το κύμα που χτυπά στην πλώρη του πλοίου, την ώρα που αυτό πηγαίνει με 30 κόμβους". Πέρα από τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του Papa, το Daiquiri είναι ένα ποτό με μοναδική ιστορία και δικαίως έχει κατακτήσει τη θέση του στον κόσμο των κλασικών.

O Hemingway μπορεί να έχει αποχαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο, ωστόσο το El Floridita εξακολουθεί μέχρι σήμερα να σερβίρει καλοφτιαγμένα Daiquiris, αποτελώντας παράλληλα ένα σημείο προσκυνήματος για κάθε αυθεντικό afficionado του ποτού στην πρωτεύουσα της Κούβας.

Οι απαρχές του Daiquiri βρίσκονται πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο Αμερικανός μηχανικός Jennings Cox ταξίδεψε στην Κούβα για την αποπεράτωση κάποιων έργων υποδομής. Εκεί, έβλεπε τους ντόπιους εργάτες να αναμιγνύουν το ρούμι με διάφορα υλικά (μεταξύ των οποίων και καφέ) και αποφάσισε να πειραματιστεί και ο ίδιος, ξεκινώντας από το πάντρεμα με εσπεριδοειδή. Η πρώτη του επιτυχημένη συνταγή αποτελούνταν από ρούμι, λεμόνι και ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.

Το ποτό του Cox "βαφτίστηκε" από το όνομα ενός ορυχείου κοντά στο Σαντιάγο, όπου συνήθιζε να εργάζεται. Έκτοτε, το αρχικό τρίπτυχο ρούμι-λεμόνι-ζάχαρη έχει υποστεί πολλές διαφοροποιήσεις από bartenders σε κάθε γωνιά του πλανήτη -κάτι που συνηθίζεται για τις κλασικότερες των κλασικών συνταγές- και πλέον μπορείς να συναντήσεις αμέτρητες εκδοχές του Daiquiri. Η αυθεντική όμως είναι εκείνη που πάντοτε θα κάνει τη διαφορά.

Υλικά

2 μεζούρες λευκό ρούμι

1/2 κ.γ. ζάχαρη

1/2 μεζούρα χυμός lime

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται.

Σουρώνεις σε ποτήρι cocktail και γαρνίρεις με μία φλούδα lime.

Επίσης...

Πώς θα φιτάξεις το Rum Swizzle

Η συνταγή για το (ανεπίσημο) εθνικό κοκτέιλ των Βερμούδων.

Πώς θα φτιάξεις το Brain-Duster

Η συνταγή για το ξεχασμένο κοκτέιλ με rye ουίσκι, αψέντι και βερμούτ.

Περισσότερα από

Ποτό

Πώς θα φτιάξεις το Tequila Sunrise

Η συνταγή για το ιδιαίτερο cocktail με τεκίλα.

Πώς θα φτιάξεις το Godfather

Η συνταγή για ένα κοκτέιλ που προφανώς δεν μπορείς να αρνηθείς.

Πώς θα φτιάξεις το Cosmopolitan

Η συνταγή για το κλασικό vodka cocktail.

Πώς θα φτιάξεις το Gold Rush

Η συνταγή για το ασυναγώνιστο whiskey cocktail.

Πώς θα φτιάξεις τη Mimosa

Η συνταγή για το πιο κομψό συνοδευτικό drink του brunch και μία αναβαθμισμένη εκδοχή του.

Πώς θα φτιάξεις τη Manarita

Η συνταγή για το κοκτέιλ με την τεκίλα Teremana.

Πώς θα φτιάξεις το Vodka Gimlet

Η συνταγή για το παγωμένο κλασικό cocktail, με την βότκα να αντικαθιστά το gin.

Πώς θα φτιάξεις το Aperol Spritz

Η συνταγή για το μάλλον πιο δημοφιλές ιταλικό απεριτίφ.

Πώς θα φτιάξεις το Gimlet

Η συνταγή για το κλασικό cocktail με London Dry Gin.

Πώς θα φτιάξεις τη Rosita

Η συνταγή για το Negroni του καλοκαιριού.