ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Πώς θα φτιάξεις το Daiquiri

Η συνταγή για το κλασικό cocktail με ρούμι.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΤΑΪΚΙΟΥΡΙ

Ο Ernest Hemingway σύχναζε στο μπαρ El Floridita, στην Αβάνα, και μεταξύ άλλων έπινε πολλά -μα πάρα πολλά- Daiquiris: Ο μύθος λέει ότι το προσωπικό του ρεκόρ σε μία ημέρα ήταν 17. Ένα άλλο κομμάτι του ίδιου μύθου αναφέρει ότι συνήθιζε να ελαχιστοποιεί την ποσότητα της ζάχαρης και να διπλασιάζει εκείνη του ρουμιού - έτσι δημιουργήθηκε το Papa Doble ή όπως είναι ευρέως γνωστό, το Hemingway Daiquiri. Ο δημοφιλής συγγραφέας ήταν μία πραγματική δεξαμενή αλκοόλ. Στο βιβλίο του "Τα νησιά της Καραϊβικής" (Islands In The Stream) κάνει ξεκάθαρη την αγάπη του για το εν λόγω cocktail: "Αυτό το παγωμένο Daiquiri, το τόσο καλά χτυπημένο στο σέικερ, μοιάζει με το κύμα που χτυπά στην πλώρη του πλοίου, την ώρα που αυτό πηγαίνει με 30 κόμβους". Πέρα από τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του Papa, το Daiquiri είναι ένα ποτό με μοναδική ιστορία και δικαίως έχει κατακτήσει τη θέση του στον κόσμο των κλασικών.

O Hemingway μπορεί να έχει αποχαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο, ωστόσο το El Floridita εξακολουθεί μέχρι σήμερα να σερβίρει καλοφτιαγμένα Daiquiris, αποτελώντας παράλληλα ένα σημείο προσκυνήματος για κάθε αυθεντικό afficionado του ποτού στην πρωτεύουσα της Κούβας.

Οι απαρχές του Daiquiri βρίσκονται πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο Αμερικανός μηχανικός Jennings Cox ταξίδεψε στην Κούβα για την αποπεράτωση κάποιων έργων υποδομής. Εκεί, έβλεπε τους ντόπιους εργάτες να αναμιγνύουν το ρούμι με διάφορα υλικά (μεταξύ των οποίων και καφέ) και αποφάσισε να πειραματιστεί και ο ίδιος, ξεκινώντας από το πάντρεμα με εσπεριδοειδή. Η πρώτη του επιτυχημένη συνταγή αποτελούνταν από ρούμι, λεμόνι και ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.

Το ποτό του Cox "βαφτίστηκε" από το όνομα ενός ορυχείου κοντά στο Σαντιάγο, όπου συνήθιζε να εργάζεται. Έκτοτε, το αρχικό τρίπτυχο ρούμι-λεμόνι-ζάχαρη έχει υποστεί πολλές διαφοροποιήσεις από bartenders σε κάθε γωνιά του πλανήτη -κάτι που συνηθίζεται για τις κλασικότερες των κλασικών συνταγές- και πλέον μπορείς να συναντήσεις αμέτρητες εκδοχές του Daiquiri. Η αυθεντική όμως είναι εκείνη που πάντοτε θα κάνει τη διαφορά.

Υλικά

2 μεζούρες λευκό ρούμι

1/2 κ.γ. ζάχαρη

1/2 μεζούρα χυμός lime

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται.

Σουρώνεις σε ποτήρι cocktail και γαρνίρεις με μία φλούδα lime.

Επίσης...

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Old Pal

Η συνταγή για το κοκτέιλ Old Pal.

Περισσότερα από

Ποτό

Πώς θα φτιάξεις το Torino-Milano

Η συνταγή για το κοκτέιλ Torino-Milano.

Πώς θα φτιάξεις το Old Fashioned

Η συνταγή για το πιο κλασικό cocktail με ουίσκι.

Πώς θα φτιάξεις το Pisco Sour

H συνταγή για το εθνικό cocktail του Περού.

Πώς θα φτιάξεις το Tom Collins

Η συνταγή για το κλασικό gin cocktail.

Πώς θα φτιάξεις το Rob Roy

Η συνταγή για την ιδανικότερη εκδοχή του σκωτσέζικου Manhattan.

Πώς θα φτιάξεις το Coquito

Η συνταγή για ένα από τα κλασικότερα χριστουγεννιάτικα cocktails.

Πώς θα φτιάξεις το Rojito

Ένα γιορτινό κοκτέιλ με ροζέ κρασί.

Πώς θα φτιάξεις το Honey & Spice

Η συνταγή για ένα απροσδόκητα νόστιμο χριστουγεννιάτικο -και όχι μόνο- cocktail.

Πώς θα φτιάξεις Whisky Cola με Χριστουγεννιάτικο Τwist

Η συνταγή για ένα εύκολο όσο και θαυμάσιο festive cocktail.

Ζεστό Κρασί με Μπαχαρικά

Πώς θα φτιάξετε ζεστό κρασί με μπαχαρικά.