ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Πώς θα φτιάξεις το Sazerac

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΑΖΕΡΑΚ

Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα. Ένα ταξίδι στην πόλη-σύμβολο του Αμερικάνικου Νότου περιλαμβάνει από τζαζ και μπάρμπεκιου μέχρι βουντού και αλιγάτορες. Το μαγευτικό σταυροδρόμι πολιτισμών όμως φημίζεται και για κάτι άλλο: το Sazerac.

Όταν ο φαρμακοποιός Antoine Peychaud ξεκίνησε κάπου στο 1830 να φτιάχνει ένα τονωτικό φάρμακο με βάση το αλκοόλ, ούτε που είχε στο μυαλό του πως θα συντελούσε με αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία του (ίσως) παλαιότερου cocktail στην Αμερική.

Και όλα, φαντάσου, ξεκίνησαν ένα βράδυ του 1834, όταν ο Peychaud είχε καλέσει μερικούς φίλους του στο πίσω δωμάτιο του φαρμακείου/αρωματοπωλείου που διατηρούσε στον αριθμό 134 της Royal Street, απλά για να τους κεράσει ένα κονιάκ (που το είχε παντρέψει με νερό, λεμόνι, ζάχαρη και τα bitters που ο ίδιος είχε δημιουργήσει), σε τσίγκινες μάλιστα κούπες. Ανάμεσα στους τυχερούς ήταν και ο έμπορος ποτών Sewell T. Taylor, ο οποίος ερωτεύτηκε σχεδόν κεραυνοβόλα το cocktail του Peychaud και αποφάσισε να το βγάλει με κάποιο τρόπο στην αγορά. Η συμφωνία των δύο αντρών περιελάμβανε μάλιστα την αποκλειστική χρήση του κονιάκ Sazerac-du-Fauge et Fils, το οποίο αποκλειστικά εισήγαγε στις ΗΠΑ ο Taylor.

Η συνταγή του Γάλλου μετανάστη Peychaud -κατοικούσε στην γειτονιά του Vieux Carrè, στη γαλλική συνοικία της πόλης και είχε βρεθεί εκεί μέσω Αϊτής- κυκλοφόρησε γρήγορα στα τοπικά bar της Νέας Ορλεάνης, με το ποτό να εξελίσσεται σε τεράστιο hit. Ο μύθος θέλει το όνομά του να προέρχεται από το κονιάκ Sazerac-du-Forge et Fils, ενώ λέγεται πως πρωτοφτιάχτηκε με την σχεδόν σημερινή του μορφή από τον Leon Lamothe στο Sazerac Coffee House. Το Sazerac βέβαια πέρασε τις περιπέτειές του καθώς η καταστροφή στους αμπελώνες της Γαλλίας γύρω στο 1860, οδήγησε στην αντικατάστασή του κονιάκ από rye ουίσκι αλλά και προσθήκη μικρής ποσότητας από αψέντι.

Υλικά

1 κύβος ζάχαρης

2 1/2 μεζούρες rye ουίσκι

2 σταγόνες Peychaud's bitters

1 σταγόνα Angostura Bitters

αψέντι

μια φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

Σε ποτήρι old-fashioned (και όχι σε mixing glass) ανακατεύεις τον κύβο ζάχαρης με λίγες σταγόνες νερό.

Βάζεις μερικά μικρά κομμάτια πάγου και προσθέτεις το rye ουίσκι και τα bitters.

Ανακατεύεις καλά και σουρώνεις σε ένα άλλο, παγωμένο, ποτήρι old-fashioned, το οποίο έχεις περιχύσει με κάποιες σταγόνες αψέντι, σχεδόν σε όλο το εσωτερικό του.

Γαρνίρεις με τη φλούδα λεμονιού.

Επίσης...

Πώς θα φιτάξεις το Rum Swizzle

Η συνταγή για το (ανεπίσημο) εθνικό κοκτέιλ των Βερμούδων.

Πώς θα φτιάξεις το Brain-Duster

Η συνταγή για το ξεχασμένο κοκτέιλ με rye ουίσκι, αψέντι και βερμούτ.

Περισσότερα από

Ποτό

Πώς θα φτιάξεις το Tequila Sunrise

Η συνταγή για το ιδιαίτερο cocktail με τεκίλα.

Πώς θα φτιάξεις το Godfather

Η συνταγή για ένα κοκτέιλ που προφανώς δεν μπορείς να αρνηθείς.

Πώς θα φτιάξεις το Cosmopolitan

Η συνταγή για το κλασικό vodka cocktail.

Πώς θα φτιάξεις το Gold Rush

Η συνταγή για το ασυναγώνιστο whiskey cocktail.

Πώς θα φτιάξεις τη Mimosa

Η συνταγή για το πιο κομψό συνοδευτικό drink του brunch και μία αναβαθμισμένη εκδοχή του.

Πώς θα φτιάξεις τη Manarita

Η συνταγή για το κοκτέιλ με την τεκίλα Teremana.

Πώς θα φτιάξεις το Vodka Gimlet

Η συνταγή για το παγωμένο κλασικό cocktail, με την βότκα να αντικαθιστά το gin.

Πώς θα φτιάξεις το Aperol Spritz

Η συνταγή για το μάλλον πιο δημοφιλές ιταλικό απεριτίφ.

Πώς θα φτιάξεις το Gimlet

Η συνταγή για το κλασικό cocktail με London Dry Gin.

Πώς θα φτιάξεις τη Rosita

Η συνταγή για το Negroni του καλοκαιριού.