Follow us

Βιεννέζικο Κέικ με Πορτοκάλι, Σταφίδες και Κουκουνάρι

Ένα κέικ που όλοι υποδέχονται με τεράστιο ενθουσιασμό.

ΒΙΕΝΝΕΖΙΚΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Υλικά

100 γρ. κουβερτούρα

½ φλιτζ. κονιάκ, ουίσκι ή ρούμι

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου

250 γρ. ζάχαρη

4 αβγά

½ ποτήρι γάλα

50 γρ. ξανθές σταφίδες

100 γρ. πορτοκάλι ή μιξ εσπεριδοειδή κόντιτα

2 κ.σ. κουκουνάρι

βούτυρο και ψιλό σιμιγδάλι για τη φόρμα

Για το γλάσο

2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 βανίλια

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι σε μέτρια φωτιά καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια.

Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο αλκοόλ για ½ ώρα περίπου.

Τρίβουμε τη σοκολάτα στον τρίφτη του κρεμμυδιού: θα τριφτεί πανεύκολα αν την έχετε κρύα από το ψυγείο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και με το μίξερ χειρός χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.

Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά.

Προσθέτουμε τη σοκολάτα, 3 κ.σ. από το ρούμι που μουλιάζουν οι σταφίδες, το γάλα και, μόλις ομογενοποιηθούν, ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, τη βανίλια και το μπέικιν.

Όταν το μίγμα γίνει ομοιογενές, προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες (στυμμένες) και τα κόντιτα (θα τα βρείτε σε όλα τα σουπερμάρκετ, στα είδη ζαχαροπλαστικής) και ανακατεύουμε με κουτάλι.

Βουτυρώνουμε μια φόρμα 26 εκ. με τρύπα στη μέση, την πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι και μεταφέρουμε εκεί το μίγμα. Ψήνουμε για 1 ώρα.

Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο χτυπώντας με ένα κουτάλι τη ζάχαρη με τη βανίλια και το λεμόνι.

Αφήνουμε το γλάσο στο ψυγείο.

Σβήνουμε τον φούρνο, αφήνουμε το κέικ άλλα 5', το αφήνουμε στη συνέχεια να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Το στολίζουμε με το γλάσο.

Tip

Μην αντικαταστήσετε το αληθινό αγελαδινό βούτυρο με μαργαρίνη. Αφενός δεν βγαίνει ακριβώς η συνταγή, αφετέρου δεν συγκρίνεται με το άρωμά του.

Επίσης...

Εύκολο Γλύκισµα µε Κοµµάτια Σοκολάτας

Η συνταγή για ένα εύκολο γλύκισμα με κομμάτια σοκολάτας.

Σοκολατένιο Υγρό Κέικ με Κεράσια

Μοιάζει με μπράουνι, αλλά είναι ακόμα πιο νόστιμο. Υγρή, βελούδινη υφή, έντονη γεύση σοκολάτας και κεράσι, που στο τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μπλακ φόρεστ.

Περισσότερα από

Γλυκά

Φραουλοσοκολατένιο Γλυκό στη Στιγμή

Το τοστ είναι αλμυρή αλλά και γλυκιά ευκολία. Παρέα με λίγη πραλίνα φουντουκιού, ένα φρουτένιο τοστ είναι η στιγμιαία απάντηση στην κάθε κρίση υπογλυκαιμίας.

Σοκολατένιος Κορμός με Κεράσια

Ο κλασικός κορμός της μαμάς αποκτά μια άλλη, ανανεωτική και δροσερή διάσταση αν του προσθέσεις τη χάρη των ώριμων ζουμερών κερασιών.

Σοκολατόπιτα µε Σιρόπι

Πώς θα φτιάξεις σοκολατόπιτα με σιρόπι.

Καρυδόπιτα µε Σοκολάτα

Η συνταγή για καρυδόπιτα με σοκολάτα.

Παγωμένος Κορμός με Φράουλες και Σοκολάτα

Ούτε παγωτό ούτε κρέμα, ένας παγωμένος κορμός είναι το ιδανικό γλυκό.

Μπλακ Φόρεστ στο Ποτήρι

Ένα δύσκολο και απαιτητικό γλυκό μπορεί να γίνει πανεύκολα και σε ελάχιστο χρόνο στο ποτήρι, με μικρές παραλλαγές αλλά με τη γεύση του κλασικού μπλακ φόρεστ.

Μους Λευκής Σοκολάτας με Τσουρέκι

Θα το λατρέψουν όσοι αγαπούν τη λευκή σοκολάτα. Η υφή της βοηθά να γίνει μια βελούδινη μους, που δένει ιδανικά με το τσουρέκι και τα αρώματα των μπαχαρικών.

Γλυκό με Μαρέγκες και Κρέμα Σοκολάτας - Καφέ με Τυρί Κρέμα

Μια εναλλακτική του τιραμισού, χάρη σε μια υπέροχη τυρένια κρέμα, που ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα.

Κρέμα, Σοκολάτα και Σαντιγί

Αφράτη κρέμα βανίλια, υγρή λιωμένη σοκολάτα και σαντιγί: μαγικός συνδυασμός, βελούδινος και κλασικός.

Μπάρες Ενέργειας με Μαύρη Σοκολάτα

Πώς θα φτιάξεις μπάρες ενέργειας με μαύρη σοκολάτα.