Follow us

Σοκολατένια Τάρτα με Καρύδια, Δαμάσκηνα και Κανέλα

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

Υλικά

Για τη ζύμη

100 γρ. ζάχαρη

200 γρ. βούτυρο

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.σ. γάλα ή νερό

1 βανίλια

1 αβγό

ξύσμα από 1 λεμόνι ή 1 πορτοκάλι

Για τη γέμιση

180 γρ. βούτυρο

170 γρ. κουβερτούρα

150 γρ. ζάχαρη άχνη

50 γρ. ζάχαρη κανονική

180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 ασπράδια αβγών

200 γρ. καρύδια

160 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα (βγάλτε το κουκούτσι)

130 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ

1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση

Κόβουμε τα δαμάσκηνα στη μέση και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για ½ ώρα στο ρούμι (προτιμήστε τα ελληνικά δαμάσκηνα, για το άρωμα και τη γεύση τους).

Ζυμώνουμε μαζί όλα τα υλικά της τάρτας μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα. Μόνο να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Είναι έτοιμη όταν ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης.

Την κάνουμε μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15'. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για τάρτα και απλώνουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη ομοιόμορφα στα τοιχώματα και στον πάτο. Εναλλακτικά, βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και την ανοίγουμε σε φύλλο με τον πλάστη.

Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο. Κατεβάζουμε από το μπεν μαρί και, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα, προσθέτουμε το αλεύρι, την άχνη, την κανέλα, τα δαμάσκηνα, τα οποία έχουμε στραγγίξει, και τα καρύδια.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Μόλις σφίξουν, προσθέτουμε την κοινή ζάχαρη και ενσωματώνουμε με σπάτουλα και με απαλές κινήσεις τη μαρέγκα στο μείγμα της σοκολάτας.

Τρυπάμε παντού με πιρούνι τη βάση της τάρτας και ρίχνουμε από πάνω το μίγμα της σοκολάτας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 50'.

Αυτή η τάρτα τρώγεται και κρύα, αλλά ιδανικά η νοστιμιά της αναδεικνύεται όταν είναι χλιαρή.

Tip

H ζύμη δεν χρειάζεται ψήσιμο από πριν. Αν δούμε ότι το γλυκό φουσκώνει σε ορισμένα σημεία όσο ψήνεται, απλώς τρυπάμε τη φουσκάλα με πιρούνι.

Επίσης...

Εύκολο Γλύκισµα µε Κοµµάτια Σοκολάτας

Η συνταγή για ένα εύκολο γλύκισμα με κομμάτια σοκολάτας.

Σοκολατένιο Υγρό Κέικ με Κεράσια

Μοιάζει με μπράουνι, αλλά είναι ακόμα πιο νόστιμο. Υγρή, βελούδινη υφή, έντονη γεύση σοκολάτας και κεράσι, που στο τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μπλακ φόρεστ.

Περισσότερα από

Γλυκά

Φραουλοσοκολατένιο Γλυκό στη Στιγμή

Το τοστ είναι αλμυρή αλλά και γλυκιά ευκολία. Παρέα με λίγη πραλίνα φουντουκιού, ένα φρουτένιο τοστ είναι η στιγμιαία απάντηση στην κάθε κρίση υπογλυκαιμίας.

Σοκολατένιος Κορμός με Κεράσια

Ο κλασικός κορμός της μαμάς αποκτά μια άλλη, ανανεωτική και δροσερή διάσταση αν του προσθέσεις τη χάρη των ώριμων ζουμερών κερασιών.

Σοκολατόπιτα µε Σιρόπι

Πώς θα φτιάξεις σοκολατόπιτα με σιρόπι.

Καρυδόπιτα µε Σοκολάτα

Η συνταγή για καρυδόπιτα με σοκολάτα.

Παγωμένος Κορμός με Φράουλες και Σοκολάτα

Ούτε παγωτό ούτε κρέμα, ένας παγωμένος κορμός είναι το ιδανικό γλυκό.

Μπλακ Φόρεστ στο Ποτήρι

Ένα δύσκολο και απαιτητικό γλυκό μπορεί να γίνει πανεύκολα και σε ελάχιστο χρόνο στο ποτήρι, με μικρές παραλλαγές αλλά με τη γεύση του κλασικού μπλακ φόρεστ.

Μους Λευκής Σοκολάτας με Τσουρέκι

Θα το λατρέψουν όσοι αγαπούν τη λευκή σοκολάτα. Η υφή της βοηθά να γίνει μια βελούδινη μους, που δένει ιδανικά με το τσουρέκι και τα αρώματα των μπαχαρικών.

Γλυκό με Μαρέγκες και Κρέμα Σοκολάτας - Καφέ με Τυρί Κρέμα

Μια εναλλακτική του τιραμισού, χάρη σε μια υπέροχη τυρένια κρέμα, που ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα.

Κρέμα, Σοκολάτα και Σαντιγί

Αφράτη κρέμα βανίλια, υγρή λιωμένη σοκολάτα και σαντιγί: μαγικός συνδυασμός, βελούδινος και κλασικός.

Μπάρες Ενέργειας με Μαύρη Σοκολάτα

Πώς θα φτιάξεις μπάρες ενέργειας με μαύρη σοκολάτα.