Υλικά
300γρ. καστανή, μαλακή ζάχαρηΥλικά για 8-10 κομμάτια
250γρ. ανάλατο βούτυρο
250γρ. κουβερτούρα 70%
3 μεγάλα αβγά + 1 επιπλέον κρόκο
60γρ. αλεύρι
60γρ. σκόνη κακάο πολύ καλής ποιότητας (κατά προτίμηση Valrhona)
7 ml εκχύλισμα βανίλιας Μαδαγασκάρης
½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Θα χρειαστούμε επίσης ένα βαθύ ταψί 23x23 εκ., κατά προτίμηση αντικολλητικό, στρωμένο με λαδόκολλα ή μια στρογγυλή φόρμα με έλασμα, που ανοίγει, με τη βάση στρωμένη με λαδόκολλα.
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, βγάζουμε στην άκρη 50 γρ.
και λειώνουμε την υπόλοιπη σε μπαιν μαρί.
Μόλις η κουβερτούρα λειώσει την απομακρύνουμε από τη φωτιά.
Ψιλοκόβουμε τα 50 γρ.
που περίσσεψαν σε σχήμα χαλικιού.
Χτυπάμε τη ζάχαρη και το βούτυρο στο χέρι με μια ξύλινη κουτάλα ή χρησιμοποιώντας ένα μίξερ ή ένα μίξερ χειρός για μερικά λεπτά, ώσπου το μείγμα μας να είναι λευκό και αφράτο.
Σπάμε τα αβγά σε ένα μικρό μπολ και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν λεία.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα μίξερ χειρός για αυτό.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε μια μεγάλη πρέζα αλάτι και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Χρησιμοποιώντας το μίξερ ή το μίξερ χειρός προσθέτουμε το αβγό στο μείγμα βουτύρου και ζάχαρης, ρίχνοντας κάθε φορά το 1/4 του μείγματος στο μπολ, έτσι, ώστε να μην αφήσουμε το μείγμα να διαχωριστεί.
Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας.Αφαιρούμε το μπολ από το μίξερ και το ακουμπάμε στην επιφάνεια εργασίας.
Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε τη λειωμένη και ψιλοκομμένη κουβερτούρα στο μείγμα βουτύρου / ζάχαρης με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Τέλος, χρησιμοποιώντας σπάτουλα, ενσωματώνουμε το αλεύρι και το κακάο απαλά, χωρίς να απελευθερώσουμε τον αέρα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει, στρώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 30-40 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.
Ελέγχουμε μετά τα 30 λεπτά.
Η επιφάνεια θα έχει φουσκώσει ελαφρώς και το κέικ θα είναι ελαφρώς πιο μαλακό στη μέση, από ό,τι στις άκρες του.
Τρυπάμε το κέντρο με ένα καλαμάκι – θα πρέπει να βγει ελαφρώς κολλώδες, αλλά χωρίς κολλημένο μείγμα επάνω του.
Αν μας συμβεί αυτό, τότε ξαναβάζουμε το μπράουνι στο φούρνο για άλλα 3 λεπτά.
Αξίζει να θυμόμαστε ότι θα σταθεροποιηθεί λίγο μόλις κρυώσει, οπότε αν βγει ελαφρώς νωπό δεν χρειάζεται να ανησυχούμε.
Αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί, κόβουμε σε κομμάτια αφού κρυώσει και σερβίρουμε όπως μας αρέσει.
Καλύτερα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή κατευθείαν από το ψυγείο, με παγωτό βανίλια, αλμυρή καραμέλα και σος βατόμουρου.