ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Μελιτζανόπιτα με Γραβιέρα

Η μελιτζανόπιτα είναι η ίσως πιο νόστιμη πίτα του καλοκαιριού. Αν βιάζεσαι, γίνεται και στο τηγάνι, το ίδιο νόστιμη και ακόμα πιο τραγανή από το ταψί.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

Υλικά

3 μελιτζάνες φλάσκες σε πολύ ψιλά κυβάκια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.γλ. ρίγανη

200 γρ. γραβιέρα τριμμένη

1½ φλιτζ. ελαιόλαδο

4-8 χωριάτικα φύλλα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε περίπου 1 φλιτζ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε μέχρι οι μελιτζάνες να μαλακώσουν και να λιώσουν.

Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τη ρίγανη, πιπέρι και το τυρί και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε λίγο τη γέμιση να κρυώσει.

Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι και απλώνουμε στον πάτο πατσαβουριαστά 2 φύλλα. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει η κάτω τους πλευρά.

Με μια φαρδιά σπάτουλα γυρίζουμε το φύλλο από την άλλη μεριά. Απλώνουμε τη μισή γέμιση και σκεπάζουμε πατσαβουριαστά με άλλα 2 φύλλα. Με τη σπάτουλα σπρώχνουμε γύρω γύρω τα φύλλα προς τα κάτω, ώστε να καλυφθεί το γείσο και να κλείσει η γέμιση μέσα σε αυτά. Τα λαδώνουμε.

Ελέγχουμε ανασηκώνοντας ελαφρά να δούμε αν ρόδισε το φύλλο στον πάτο. Με τη βοήθεια ενός πιάτου, όπως στην ομελέτα, γυρίζουμε την πίτα και ψήνουμε και την κάτω πλευρά της.

Συνεχίζουμε φτιάχνοντας πιτούλες μέχρι να τελειώσουν η γέμιση και τα φύλλα.

Τip

Την κάνουμε και με φύλλο κρούστας. Στη μελιτζάνα ταιριάζουν όλα τα κίτρινα τυριά. Έτσι, ανακυκλώνουμε διάφορα τυριά που περισσεύουν στο ψυγείο.

Επίσης...

Τάρτα Μελιτζάνα με Καπνιστό Τυρί

Τα μικρά όψιμα μελιτζανάκια με την έντονη γεύση ή οποιαδήποτε μελιτζάνα βρείτε στην αγορά γίνεται καταπληκτική τάρτα.

Τάρτα Κολοκύθι με Δυόσμο και Γιαούρτι

Η τάρτα κολοκύθι είναι μία από τις αγαπημένες μου και τις πιο κλασικές. Και αυτό γιατί ωραίο κολοκυθάκι βρίσκεις εύκολα όλες τις εποχές του χρόνου.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τάρτα με Σπιτική Ζύμη, Κολοκύθα και Λουκάνικο

Η κολοκύθα ταιριάζει μαγικά στις τάρτες, είτε σκέτη με φρέσκο δυόσμο είτε μαζί με τυριά, λευκά και απαλά ή πικάντικα και καπνιστά.

Τάρτα Μπριάμ

Τα όψιμα δε συγκρίνονται σε νοστιμιά. Τώρα γίνονται τα νοστιμότερα μπριάμ και ιμάμ, αλλά και οι καλύτεροι μουσακάδες.

Τάρτα με Ντοματίνια, Πιπεριές και Φέτα

Μια τάρτα με γεύση και άρωμα από ελληνικό καλοκαίρι, αλλά και μια άκρως ελληνική, σπιτική, υπέροχη ζύμη.

Μακαρονάδα με Τόνο

Γίνεται γρήγορα, με απλά υλικά που πάντα μας βρίσκονται στο ντουλάπι ή στο ψυγείο, τρώγεται ζεστή με ένα παγωμένο λευκό κρασί, αλλά και κρύα αν περισσέψει.

Κοχυλάκι με Λαχανικά στο Φούρνο

Τα ζυμαρικά στον φούρνο είναι μια πολύ καλή ιδέα για μακαρονάδα όταν έχεις καλεσμένους.

Σουφλέ με Καρότο και Πορτοκάλι

Φινετσάτο και αέρινο, αξίζει να το φας μόλις βγει από τον φούρνο, πριν ξεφουσκώσει.

Η Ντοματόσουπα

Ταιριάζει το δροσερό και το ζεστό με το μαγικό άρωμα της ντομάτας.

Πουρές Φούρνου με Λαχανικά

Η συνταγή για πουρέ φούρνου με λαχανικά.

Η Καλύτερη Σάλτσα Ντομάτα σε Βαζάκι

Η σύγχρονη σάλτσα μπορεί να γίνει σε κάθε κουζίνα, ελαφριά και μυρωδάτη, για να δώσει το άρωμα του ήλιου στα μαγειρέματα του χειμώνα.

Κολοκυθάκια-Βαρκούλες Γεμιστά με Κιμά

Μια παραλλαγή στα κολοκυθάκια-παπουτσάκια, τόσο ελαφριά και νόστιμη, που μπορείς χωρίς πρόβλημα να φας ολόκληρο το ταψί.