ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Μπακλαβάς με Ντομάτα και Αμύγδαλα

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Υλικά

1 πακέτο φύλλα κρούστας

5 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 κοφτά κ.γλ. κανέλα

2 κ.γλ. ζάχαρη

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

8 ντομάτες πολύ ώριμες, ξεφλουδισμένες, χωρίς τα σπόρια και ψιλοκομμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

60 γρ. λευκά αμύγδαλα καβουρδισμένα

250 γρ. φέτα θρυμματισμένη

150 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο

αλάτι

Εκτέλεση

Σε φαρδύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με την κανέλα, το αλάτι και 1 κ.σ. ζάχαρη, ανακατεύοντας συχνά, για 6' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.

Προσθέτουμε τον άνηθο, τις ντομάτες, άλλη 1 κ.σ. ζάχαρη και τον πελτέ, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10' ή μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά της ντομάτας.

Παράλληλα, σε ένα μικρό τηγανάκι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν. Τα χοντροσπάμε στο μούλτι.

Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει, προσθέτουμε τη φέτα και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι (20 x 30 εκ.) και στρώνουμε στον πάτο πατσαβουριαστά 4 φύλλα, φροντίζοντας να βουτυρώσουμε το καθένα ξεχωριστά.

Απλώνουμε μια στρώση γέμιση και συνεχίζουμε με άλλα δύο βουτυρωμένα φύλλα. Κρατάμε 4 φύλλα για την επιφάνεια και μοιράζουμε τα υπόλοιπα σε στρώσεις με τη γέμιση. Τελειώνουμε με τα 4 φύλλα, επίσης βουτυρωμένα.

Χαράζουμε μπακλαβαδωτά με μυτερό μαχαίρι, βουτυρώνουμε την επιφάνεια και τη ραντίζουμε με λίγο νεράκι.

Ψήνουμε για 35' περίπου ή μέχρι να ροδίσει ωραία το φύλλο.

Tip

Μπορούμε να βάλουμε καρύδια ή φουντούκια αντί για αμύγδαλα, αλλά και μαϊντανό ή φρέσκο βασιλικό αντί για άνηθο.

Επίσης...

Παστίτσιο με Μανιτάρια

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι όλο και περισσότερο αποφεύγουμε το κρέας. Τα μανιτάρια είναι ένας ιδανικός τρόπος να αντικαταστήσεις το κρέας τόσο στη γεύση όσο και στη θρεπτική αξία. Και κάνουν ένα πεντανόστιμο παστίτσιο.

Αλμυρό Cheesecake με Γεύση Σπανακόπιτα

Σε ένα κάλεσμα μπορεί να αντικαταστήσει με τον πιο ντελικάτο τρόπο τη σπανακόπιτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ρύζι στο Φούρνο με Φιστίκι

Η συνταγή για ρύζι στο φούρνο με φιστίκι.

Σαλάτα Ταμπουλέ με Κινόα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη σαλάτα ταμπουλέ με κινόα.

Κέικ Πατάτας με Σαλάμι

Η συνταγή για αλμυρό κέικ πατάτας με σαλάμι.

Σελινόριζες Νηστίσιμες

Η συνταγή για νηστίσιμες σελινόριζες.

Πατατοσαλάτα με Ρεβίθια και Ψητά Ντοματίνια

Mία κλασική συνταγή της ισπανικής κουζίνας, από τα νότια της χώρας.

Κοτόπουλο με Κονιάκ και Μανιτάρια

Μια συνταγή που μυρίζει Παρίσι και ταιριάζει υπέροχα και σε γιορτινό τραπέζι αν τη συνδυάσεις με ένα ωραίο σουφλέ πατάτας.

Πατατόπιτα με Αυγά

Η συνταγή για την πιο νόστιμη πατατόπιτα με αυγά.

Κροκέτες Κουνουπίδι

Πώς θα φτιάξετε κροκέτες κουνουπιδιού.

Παπαρδέλες με Σπανάκι, Ελιές και Φέτα

Μία μακαρονάδα - "σπανακόπιτα", αφού έχει τα ίδια αρώματα, αλλά και το πικάντικο της μαύρης ζαρωμένης ελιάς, που ξυπνάει τη γεύση και κάνει όλη τη διαφορά.