Follow us

Τι πίνουμε την Καθαρά Δευτέρα;

Παρ’ ότι τη φετινή Καθαρά Δευτέρα θα την γιορτάσουμε πιο μαζεμένα, θα την τιμήσουμε δεόντως, φροντίζοντας να ανυψώσουμε αν όχι τον χαρταετό μας, τουλάχιστον το ηθικό μας.

Τι πίνουμε την Καθαρά Δευτέρα;

Από τη Βάσω Κουτσοβούλου

Η λαγάνα, τα θαλασσινά, τα όσπρια, η ταραμοσαλάτα και γενικά ό,τι είναι νηστίσιμο, έχουν όλα την τιμητική τους την Καθαρά Δευτέρα. Παρόλο που η παράδοση προστάζει και το πέταγμα του χαρταετού και τον «ανταγωνισμό» μεταξύ ομάδων για το ποιος είναι ο πιο εντυπωσιακός, ποιος έχει την μεγαλύτερη ουρά και τελικά ποιος θα πάει πιο ψηλά, φέτος ίσως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να κοιτάξουμε φωτογραφίες χαρταετών περασμένων ετών και να εστιάσουμε την προσοχή μας στα σαρακοστιανά εδέσματα που θα απλώσουμε στο τραπέζι μας - και φυσικά, στα ποτά που σταθούν άξια πλάι τους.

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας στολίζεται με πολλών ειδών μεζέδες, από τα θαλασσινά που αναμφισβήτητα αποτελούν την πιο εκλεκτή κατηγορία των εδεσμάτων του σαρακοστιανού τραπεζιού μέχρι τα νόστιμα όσπρια, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί αλλά και τους τηγανητούς μεζέδες, όπως οι κολοκυθοκεφτέδες κι οι ντοματοκεφτέδες. Στο ίδιο τραπέζι συνυπάρχουν και τα συνοδευτικά όπως τουρσί, ελιές, μελιτζανοσαλάτα και φυσικά η ταραμοσαλάτα, ενώ γλυκό φινάλε σ’ αυτό το μοναδικό τσιμπούσι, δίνει ο περίφημος χαλβάς, σκέτος, με γεύσεις, ή με ξηρούς καρπούς.

Σε όλα αυτά τα εδέσματα επικρατούν έντονες γεύσεις και αρώματα που «μυρίζουν» Ελλάδα! Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, να βρούμε καλύτερους συνοδούς πέρα από τα ελληνικά, παραδοσιακά μας προϊόντα, για τα οποία είμαστε περήφανοι: την ρετσίνα, το ούζο και το τσίπουρο, αλλά και τα εξαιρετικά κρασιά μας.

Είναι σίγουρα πολύπλευρα αλκοολούχα ποτά. που μπορούν να ταιριάξουν με όλα αυτά τα νηστίσιμα φαγητά.

Ρετσίνα

Τι πίνουμε την Καθαρά Δευτέρα;

Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πολύ η εικόνα της Ρετσίνας και είναι εύκολο να βρούμε ευχάριστες και απολαυστικές εκφράσεις με την διακριτική και ήπια γεύση της ρετσίνας που μπορούν να συνοδεύσουν τα φαγητά. Σας προτείνουμε την «Ρετσίνα Σχινόπευκο» από τους Αμπελώνες Μάρκου που προέρχεται από την Αττική αλλά και το «Δάκρυ του Πεύκου» του Κεχρή που παράγεται στην Βόρεια Ελλάδα. Ακόμη μια ενδιαφέρουσα επιλογή είναι και ο «Ρητινίτης» από το Κτήμα Γαία από την ποικιλία Ροδίτη που παράγεται στην Νεμέα.

Τσίπουρο

Το αγαπημένο μας τσίπουρο, που παράγεται από την απόσταξη των στεμφύλων των σταφυλιών, με αλκοόλ που κυμαίνεται ανάμεσα στο 38-40% και στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε νερό ή πάγο και να το κάνουμε λίγο πιο ελαφρύ, αξίζει μία θέση στο Καθαροδευτεριάτικο τραπέζι. Το τσίπουρο του Τσιλιλή (με ή χωρίς γλυκάνισο), το τσίπουρο από το Lost Lake Distillery και η τσικουδιά Kretaraki είναι επιλογές που θα βρείτε σε όλα σχεδόν τα σημεία πώλησης.

Ούζο

Ένα ποτό με μεγάλη ιστορία και αναγνωρισιμότητα, με το χαρακτηριστικό και κυρίαρχο άρωμα του γλυκάνισου, αλλά και άλλα όπως το μάραθο και η μαστίχα, θα φέρει ελκυστικές μυρωδιές στο τραπέζι και απαλή γλύκα. Το ούζο Πλωμάρι αλλά και το ούζο Βαρβαγιάννη, που παράγονται στην Μυτιλήνη, είναι προτάσεις που θα συνοδεύσουν ευχάριστα όλα τα πιάτα. Το θόλωμα που παρατηρείται καθώς προσθέτετε πάγο ή νερό είναι αυτό που κάνει το αγαπημένο μας απόσταγμα να ξεχωρίζει τόσο!

Κρασί

Για τους λάτρεις των κρασιών δεν θα μείνουμε μόνο στις προτάσεις Ρετσίνας, καθώς μπορούν να επιλέξουν και άλλα λευκά και ροζέ κρασιά με φρεσκάδα, δροσερή γεύση και ευχάριστη επίγευση. Παραδείγματα ποικιλιών που δίνουν αυτού του στυλ κρασιά είναι ο Ροδίτης, το Σαββατιανό και το Μοσχοφίλερο. Επιλέξτε ανάμεσα στο Σαββατιανό του Μυλωνά αλλά και το Μοσχοφίλερο του Ρεπάνη. Εάν υπάρχουν εδέσματα με κόκκινες σάλτσες αλλά και ψητά θαλασσινά τότε μια εξαιρετική επιλογή είναι τα πλούσια ροζέ με χρώμα που πάει πιο πολύ σε κόκκινο κρασί, από τις ερυθρές ποικιλίες Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Grenache και Syrah. Ο Βυσσινόκηπος από το Κτήμα Παλυβού και το ροζέ πολυποικιλιακός από το Κτήμα Χατζημιχάλη είναι τα κρασιά που θα ταιριάξουν απόλυτα. Αν πάλι το τραπέζι μονοπωληθεί από τα θαλασσινά και την ταραμοσαλάτα, τότε σκεφτείτε και την επιλογή του Ασύρτικου όπως η Σαντορίνη Σιγάλα.

Επιδόρπιο

Και έπειτα από όλα τα παραπάνω, θέλουμε και κάτι για επιδόρπιο, που δεν είναι άλλο από τον παραδοσιακό χαλβά! Σκέτος, με βανίλια, σοκολάτα αλλά και ξηρούς καρπούς, υπάρχουν επιλογές για όλες τις γευστικές προτιμήσεις. Απολαύστε το παρέα με ένα γλυκό κρασί από Μοσχάτο, όπως το Μοσχάτο Λήμνου του Χατζηγεωργίου ή ένα λικέρ από μαστίχα όπως το Skinos, για να ολοκληρώσετε μια γευστική εμπειρία που θα σας αφήσει τις πιο γλυκές εντυπώσεις.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.