ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Old Fashioned

Το δημοφιλές αμερικανικό κοκτέιλ είναι μία από τις πρώτες μείξεις στην ιστορία του bartending, ενώ αποδεικνύει μέχρι και σήμερα το μεγαλείο της απλότητας των κλασικών συνταγών.

Old Fashioned

Bourbon ή rye whiskey, λίγη ζάχαρη και μερικές σταγόνες αρωματικά bitters είναι τα τρία συστατικά που χρειαζόμαστε για ένα καλό Old fashioned, το φινετσάτο κοκτέιλ που σερβίρεται ακατάπαυστα στα μπαρ του κόσμου εδώ και δύο αιώνες. Η πρώτη γραπτή αναφορά ως Whiskey Cocktail έγινε το 1862 από τον Jerry Tomas στο βιβλίο του «Bartender’s Guide», ενώ η συνταγή του με ένα κύβο ζάχαρης, τον οποίο βρέχουμε με μερικές σταγόνες αρωματικά bitters και συμπληρώνουμε με αμερικανικό whiskey και πάγο, παραμένει πολύ κοντά σε αυτό που απολαμβάνουμε σήμερα.

Η συνταγή του, μάλιστα, ήταν τόσο απλή, που χαρακτηρίστηκε περισσότερο ως τρόπος να απολαύσεις το ποτό σου, παρά ως κοκτέιλ. Αυτό, βέβαια, άλλαξε το 1880, όταν η «Chicago Tribune» τύπωσε τη συνταγή δίνοντας το σημερινό του όνομα Old fashioned, το οποίο εμπνεύστηκε από τους κλασικούς πότες που επέμεναν να παραγγέλνουν το ποτό τους με το «old fashioned» στυλ, δηλαδή: ένα σκούρο απόσταγμα, ζάχαρη, νερό και bitters.

Την εποχή της ποτοαπαγόρευσης ήταν από τις must συνταγές που επιστρατεύονταν οι bartenders για να δώσουν γλύκα και άρωμα στα κακής ποιότητας whiskey, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν, οι bartenders βάλθηκαν να διαφοροποιήσουν την κλασική συνταγή προσθέτοντας ζάχαρη άχνη, σόδα και μια μείξη από πορτοκάλι, κεράσια και ανανά. Το νέο «Old fashioned» δεν είχε καμία σχέση με την original συνταγή, ωστόσο ακόμα και αυτή του η εκδοχή, έγινε εξαιρετικά δημοφιλής για αρκετές δεκαετίες.

Το δυνατό comeback της αυθεντικής συνταγής έγινε στις αρχές του 2000, όταν οι bartenders ανά τον κόσμο άρχισαν να στρέφουν την προσοχή τους στις ποιοτικές μείξεις και ιδιαιτέρως στην αναβίωση των κλασικών συνταγών. Για καλή μας τύχη, η κλασική συνταγή του Old fashioned επέστρεψε χωρίς την περιττή γλύκα, τη σόδα και τα φρούτα.

Η συνταγή

60ml Bourbon ή Rye whiskey
10ml σιρόπι ζάχαρης
2 σταγόνες angostura bitters
1 σταγόνα orange bitters
Γαρνιτούρα φλούδα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι ζάχαρης
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική

Τα χτυπάμε στο blender μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Εναλλακτικά, τοποθετούμε το νέρο και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε, αφαιρούμε πριν πάρει βράση. Τοποθετούμε το σιρόπι ζάχαρης σε ένα δοχείο και διατηρούμε στο ψυγείο για 10 μέρες.

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα δοχείο, προσθέτουμε πάγο και αναδεύουμε καλά. Σουρώνουμε το ποτό μας σε ένα ποτήρι για whiskey, προσθέτουμε ένα μεγάλο κομμάτι πάγου και γαρνίρουμε με μία φλούδα πορτοκαλιού.

Tips: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το whiskey με παλαιωμένο ρούμι και να φτιάξουμε ένα καλό Rum fashioned. Αν δεν διαθέτουμε bitters, μπορούμε να προσθέσουμε στο ποτό μας, όσο το αναδεύουμε, μία φλούδα πορτοκαλιού και ένα γαρύφαλλο, για να πάρουμε το άρωμα και την πικράδα που μας δίνουν τα bitters.

Επίσης...

Περισσότερα από

Ποτό