Follow us

Η γοητεία της μπίρας

Η μπίρα δεν είναι μόνο το δροσερό αναψυκτικό του καλοκαιριού. Είναι πολλά περισσότερα. Διαθέτει οργανοληπτικό χαρακτήρα, διαφορετικούς τύπους, μεγάλη ποικιλία και δυνατότητες για απαιτητικά γαστρονομικά ταιριάσματα. Εμείς πραγματοποιήσαμε μια γευσιγνωστική βουτιά στους αφρούς που κυκλοφορούν και σας προσκαλούμε να μας ακολουθήσετε…

Η γοητεία της μπίρας


Η δοκιμή

Επιλέξαμε πάνω από 25 διαφορετικές ετικέτες, ελληνικές και ξένες, με βασικό κριτήριο την ποικιλία των δειγμάτων. Ποικιλία στο χρώμα της μπίρας, με έμφαση στις ξανθιές, ποικιλία στο τόπο καταγωγής και ποικιλία στον τύπο, με αντιπροσώπους από lager, pilsner, weiss, ale, μέχρι μοναστηριακές.

Η ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι γευτήκαμε πολλές ενδιαφέρουσες διαφορές και ποιοτικές διαβαθμίσεις, ακόμα και σε μπίρες που ανήκαν στην ίδια κατηγορία. Από την άλλη, είναι και μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε, για τους λιγότερο ειδήμονες, τα βασικά χαρακτηριστικά της κάθε κατηγορίας, όπως ότι οι μπίρες τύπου lager έχουν περισσότερο αρώματα κριθαριού και βύνης, ενώ οι ale είναι πιο αρωματικές με νύξεις από φρούτα και μπαχαρικά. Επίσης, ότι μια weiss έχει ως βάση τα τροπικά φρούτα, ενώ μια pilsner είναι πιο φυτική και πιο πικρή…

Το συμπέρασμα που προέκυψε ξεκάθαρα από αυτή την ευχάριστη δοκιμή είναι ότι η αρωματική και γευστική παλέτα της μπίρας είναι απεριόριστη. Όπως και στο κρασί, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα από ανθικές, βοτανικές, φυτικές, φρουτώδεις και μπαχαρένιες νότες, που κάνουν την γνωριμία με τη μπίρα απολαυστική όσο και μαγική.

Οι ετικέτες που ανοίξαμε και τα αποτελέσματα της γευσιγνωσίας

Η γοητεία της μπίρας

Estrella Inedit Damm

Στη μύτη κυριαρχούν λεμονάτες νότες που θυμίζουν limoncello. Στο στόμα συνεχίζει η λεμονάτη αίσθηση να επιβάλλεται, εμπλουτισμένη και από ανθικές πινελιές. Η επίγευση είναι γρήγορη.
Ισπανία 4,8% vol , Ξανθιά
Βαθμός 3,5 Καλή
Τιμή 5,40€

Estrella Damm Barcelona

Τυπική lager που ευωδιάζει κυρίως δημητριακά και ζύμες. Στο στόμα είναι σχετικά γεμάτη και η επίγευση της έχει ικανοποιητική διάρκεια. Γενικά είναι ευχάριστη και ευκολόπιοτη.
Ισπανία 4,6% vol ,
Ξανθιά Βαθμός 3,5 Καλή
Τιμή 1,60€

Maisel Weisse

Το αρωματικό μπουκέτο πλημμυρίζει ευχάριστα με τροπικές νότες μπανάνας, πεπονιού και σύκου. Το στόμα έχει όγκο και ο άσπρος αφρός καλή διάρκεια. Στη γεύση της πρωταγωνιστή το πεπόνι, το οποίο παραμένει και στην επίγευση.
Γερμανία 5,2% vol,
Ξανθιά Βαθμός 3,0 Καλή

Mary Rose

Πολύ ενδιαφέρουσα, πλούσια μύτη με αρώματα καμένης καραμέλας, πικρής σοκολάτας και φρέσκου βύσσινου να εναλλάσσονται. Το στόμα έχει ωραίο πάχος, στη γεύση διατηρούνται τα αρώματα της μύτης και εξελίσσονται. Η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια.
Ελληνική 4,5% vol ,
Κόκκινη Βαθμός 4 Πολύ καλή
Τιμή 1,80€

Pilsner Urquell

Μύτη δροσερή, φινετσάτη και βοτανική. Στο στόμα, τα βότανα μπλέκονται ευγενικά με τα άνθη και το γευστικό τελείωμα είναι αρμονικό. Τσεχία 4,4%vol, Ξανθιά Βαθμός 4,5 Πολύ καλή Τιμή 1,70€

Peroni Nastro Azzurro

Ευχάριστη, ευκολόπιοτη και φρέσκια. Η μύτη και το στόμα της είναι ισορροπημένα, με τα δημητριακά να πρωταγωνιστούν και να δίνουν μια αίσθηση λιπαρότητας. Ιταλία 5,1%vol Ξανθιά Βαθμός 3 Καλή Τιμή 1,50€

Kozel

Έντονες νότες δημητριακών, καμένου ξύλου και καβουρδισμένης βύνης, περνάνε από την μύτη στο στόμα. Γενικά όμως η γεύση της είναι ελαφριά και η επίγευση γρήγορη.
Τσεχία 3,8%vol, Μαύρη
Βαθμός 3,0 καλή

Νήσος

Μπύρα με προσωπικότητα. Εχει ευδιάκριτη μύτη με νότες μελιού, μήλου και φρέσκου αχλαδιού. Στο στόμα έχει σπιρτάδα και συγχρόνως όγκο. Καλή, γλυκόπικρη επίγευση.
Ελλάδα 5%vol , Ξανθιά
Βαθμός 4 Πολύ καλή
Τιμή 2,20 €

Stella Artois

Κριθάρια, βύνες και ζύμες με λίγο "καμένο λάστιχο" συνθέτουν την μύτη και το στόμα. Η γεύση είναι ελαφριά και ευχάριστη.
Βέλγιο 5%vol , Ξανθιά
Βαθμός 3 Καλή
Τιμή 1,10€

Franziskaner

Μύτη με έντονα τροπικά φρούτα, ροδάκινα, μπανάνα, βερίκοκο σε ένα φόντο από δημητριακά. Στο στόμα, τα φρούτα αναμιγνύονται καλά με τις ζύμες και γεμίζουν τις αισθήσεις για αρκετή διάρκεια.
Γερμανία 5%vol , Ξανθιά
Βαθμός 3,5 Καλή
Τιμή 2,20€

Leffe Radieuse

Στη μύτη, υπέροχο βύσσινο περιβάλλεται από νύξεις καραμέλας. Στο στόμα έχει ποιοτική πικράδα και είναι ιδιαίτερα πληθωρική και σύνθετη.
Βέλγιο 8,2%vol , Κόκκινη
Βαθμός 4 Πολύ καλή
Τιμή 2,40€

Volkan Blonde

H σειρά που εμφανίζονται τα αρώματα στην μύτη είναι, κριθάρι, βότανα, λίγο κίτρο και ελαφριές νύξεις από λάστιχο. Το στόμα είναι αρκετά ελαφρύ.
Ελλάδα Ξανθιά Βαθμός 2
Ικανοποιητική
Τιμή 2,00€

Για τη μπίρα Volkan Blonde διαβάστε και εδώ

Volkan Black

Ενδιαφέρουσα μύτη με αρώματα καραμέλας, καφέ, κακάο και σοκολάτας. Στο στόμα κυριαρχεί η έντονη καμένη καραμέλα και ο καφές espresso. Ελλάδα Μαύρη Βαθμός 3 Καλή Τιμή 2,10€

Kaiser Blond

Παιχνιδιάρικοι τόνοι δημητριακών σε στυλ kellog’s ευωδιάζουν στην μύτη, ενώ το στόμα εξελίσσεται από γλυκό σε πικρό. Η γεύση είναι σχετικά γεμάτη με καλή διάρκεια επίγευσης.
Γερμανία 5%vol , Ξανθιά
Βαθμός 3 Καλή
Τιμή 1,60€

Delphi

Μεσογειακά αρώματα με πρώτη την μαστίχα ενώ ακολουθούν το κίτρο, το γιασεμί , το νυχτολούλουδο, το κυπαρίσσι. Στο στόμα, πάλι εμφανίζεται η μαστίχα που επιβεβαιώνει έτσι την παρουσία της. Το στόμα της είναι πλούσιο αλλά η επίγευση γρήγορη.
Ιταλία 4,5%vol, Ξανθιά
Βαθμός 3 Καλή

Weihenstephen

Αρώματα φρέσκου γρασιδιού συναντώνται με ώριμο ανανά και λίτσι. Στο στόμα εμφανίζει πικάντικο χαρακτήρα με τα αρώματα των βοτάνων και την φυτικότητα να έρχονται μπροστά.
Γερμανία 5,4 %vol, Ξανθιά
Βαθμός 3,5 Καλή
Τιμή 2,50€

La trappe puur

Πολύ ωραία μύτη με λουλούδια, όπως το γιασεμί να ενώνονται με εσπεριδοειδή, μήλο και κανέλα. Το στόμα είναι πλούσιο, ζωντανό, ζωηρό, πικρό με μεγάλη ένταση και διάρκεια
Ολλανδία 4,7%vol, Ξανθιά
Βαθμός 4,5 Πολύ καλή

Radeberger

Κομψή μύτη με τον λυκίσκο και τις βοτανικές νότες να προβάλλονται και να ακολουθούν τα κριθάρια. Το στόμα είναι λεπτό με πικρές νότες και ικανοποιητικό όγκο. Γερμανία 4,8%vol, Ξανθιά Βαθμός 3 Καλή Τιμή 1,70€

Jever

Αυστηρή μύτη με δημητριακό και βοτανικό χαρακτήρα. Στο στόμα είναι επίσης αυστηρή και έχει νότες δημητριακών, βοτάνων και μπαχαρικών. Η διάρκεια του στόματος είναι καλή.
Γερμανία 4,9%vol, Ξανθιά
Βαθμός 3,5 Καλή
Τιμή 1,70€

Gouden Carolus

Πλούσιο φρούτο στη μύτη με ένταση και παλέτα που περιλαμβάνει μούρα, σταφίδες, μέλι, δαμάσκηνα και καβουρδισμένη βύνη. Στο στόμα είναι βελούδινη με ελεγχόμενη γλυκύτητα και πικρές νότες. Η επίγευσή της είναι φρουτώδης και έχει μεγάλη διάρκεια.
Βέλγιο, 8,5%vol, Μαύρη
Βαθμός 4,5 Πολύ καλή
Τιμή 3,00€

Fix Dark

Μετρημένη αίσθηση καμένης καραμέλας και νότες καφέ στη μύτη. Στο στόμα είναι ελαφριά, πικρή με ενδιαφέρουσα ένταση αλλά μικρή επίγευση.
Ελλάδα 5,2%vol, Μαύρη
Βαθμός 2,5 ικανοποιητική
Τιμή 1,50€

Fischer Tradition

Ευγενική και εκλεπτυσμένη μύτη, που ξεκινάει από τα δημητριακά και αναπτύσσεται με νότες καρυδιού και καραμέλας. Το στόμα είναι αρκετά γεμάτο και συμπληρώνεται από νύξεις λουλουδιών σε ένα φόντο μπαχαρικών και μελιού. Η επίγευση είναι ωραία αλλά μάλλον γρήγορη.
Γαλλία 6%vol , Ξανθιά
Βαθμός 3,5 Καλή
Τιμή 4,80€

Corfu beer Real ale

To φρούτο της μύτης, που είναι το βύσσινο, παντρεύεται με την καραμέλα. Στο στόμα είναι πικρή με ίχνη δημητριακών, μεσαίο όγκο και καλή διάρκεια.
Ελλάδα Κόκκινη
Βαθμός 3 Καλή
Τιμή 1,95€

Septem Honey Golden ale

Μια μπύρα που σου δίνει την αίσθηση ενός καλού sauvignon blanc . Πράγματι, στη μύτη μια καλή φυτικότητα συνυπάρχει με τροπικά φρούτα και ροδάκινο. Στο στόμα είναι βοτανική, γλυκιά και φουτένια.
Ελλάδα , Ξανθιά
Βαθμός 3,5 Καλή
Τιμή 3,00 €

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.