Follow us

Αποστάγματα φτιάξτο-μόνος-σου

Ανήκετε στο όλο και πιο δυναμικό fan club του τσίπουρου και φλερτάρετε με την ιδέα να φτιάξετε το δικό σας; Πάμε να γνωρίσουμε βήμα – βήμα τη διαδικασία.

Αποστάγματα φτιάξτο-μόνος-σου

«Τσίπουρο μην πάρετε φέτος, θα σας δώσουμε απ’ το δικό μας.» Ενώ το τσίπουρο γνωρίζει δόξες στα μεζεδοπωλεία και αποκτά όλο και περισσότερους και ηλιακά νεότερους fans (δείτε εδώ παλιότερό μας άρθρο για τη μόδα του τσίπουρου και το know-how του), όλο και πιο συχνά ακούμε τελευταία φίλους, παρασυρμένους από τη χαρά του do it yourself και το παιχνίδι της επιστροφής στην παράδοση, να ετοιμάζονται να μεταμορφώσουν τις κουζίνες τους σε ερασιτεχνικά αποστακτήρια, να ανασύρουν μνήμες από τα ρακοκάζανα στο χωριό και να μοιράζονται tips. Αν θέλετε κι εσείς να πειραματιστείτε παρασκευάζοντας μια σειρά αποσταγμάτων σε μικρές ποσότητες δεν χρειάζεστε ιδιαίτερο χώρο ούτε να αγοράσετε κάποια συσκευή απόσταξης. Αρκεί να μετατρέψετε προσωρινά μια χύτρα ταχύτητας σε αποστακτική συσκευή. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να δημιουργήσετε απόσταγμα κρασιού και στη συνέχεια από αυτό λικέρ πορτοκάλι ή καφέ, να κάνετε τσίπουρο ή ούζο και να μετατρέψετε οποιοδήποτε φρούτο σε απόσταγμα. Πάμε να γνωρίσουμε βήμα – βήμα τη διαδικασία.

Μετατρέποντας μια χύτρα ταχύτητας σε συσκευή απόσταξης

Θα χρειαστείτε μια χύτρα ταχύτητας για μαγειρική (βλ. Νο 1 στο σκίτσο). Κατάλληλες είναι μόνο αυτές που έχουν ρυθμιστή πίεσης με βαλβίδα (βλ. Νο 2) που μπορεί να αφαιρεθεί και να τοποθετηθεί ξανά. Όταν αφαιρέσετε αυτή τη βαλβίδα αποκαλύπτεται ένας μικρός σωλήνας μήκους 1 περίπου ένα εκατοστού. Σε αυτόν θα τοποθετήσετε ένα σωλήνα από τεφλόν για τρόφιμα (βλ. Νο 3) μήκους 5 εκατοστών. Σφίξτε την ένωση με ένα μικρό κολάρο ή με σύρμα. Στη συνέχεια βυθίστε την άλλη άκρη του πλαστικού σωλήνα στο εσωτερικό ένας χάλκινου σωλήνα (βλ. Νο 4) μήκους ενός μέτρου. Θα βρείτε να τον αγοράσετε στα καταστήματα υδραυλικών ειδών. Πρέπει να έχει εσωτερική διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από την εξωτερική διάμετρο του πλαστικού σωλήνα. Τον χάλκινο σωλήνα θα τον περάσετε μέσα από ένα πλαστικό κουβά (βλ. Νο 5) χρησιμοποιώντας σαν έξοδο μια τρύπα που θα κάνετε λίγο πάνω από τον πυθμένα. Στο μέρος του χάλκινου σωλήνα που είναι μέσα στον κουβά δώστε σπειροειδές σχήμα ώστε αν αυξήσετε την επαφή του σωλήνα με το νερό. Εάν δεν είναι τελείως στεγανή η επαφή του κουβά με τον χάλκινο σωλήνα, δεν πειράζει, αρκεί να τοποθετήσετε τον κουβά κοντά στον νεροχύτη ώστε να τρέχουν εκεί τα νερά. Ούτως ή άλλος είναι καλύτερα να έχετε τον κουβά κοντά στον νεροχύτη, αφού το νερό θα θερμαίνεται σταδιακά καθώς θα υγροποιεί τους ατμούς και καλό είναι να το ανανεώνετε με πιο κρύο από τη βρύση.

Μια πρώτη δοκιμή

Τώρα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την απόσταξη. Γεμίστε τον κουβά με νερό. Κάνετε την πρώτη δόκιμη τοποθετώντας 5 περίπου λίτρα νερό μέσα στην χύτρα ταχύτητας (των 8 λίτρων). Ανοίξτε το μάτι της κουζίνας και περιμένετε. Σε 15 περίπου λεπτά, εάν όλα τα έχετε τοποθετήσει καλά ώστε να μην διαφεύγουν ατμοί, αυτοί θα περάσουν διαδοχικά από την βαλβίδα, από τον πλαστικό σωλήνα, από τον χάλκινο σωλήνα, όπου θα κρυώσουν και θα υγροποιηθούν, και θα αρχίσουν να στάζουν (αποστάζουν) σε μορφή υγρού. Φροντίστε στην έξοδο να έχετε ένα ανοιχτό δοχείο (βλ. Νο 6) λίγο πιο κάτω από την έξοδο του σωλήνα που θα υποδεχθεί το αποσταγμένο υγρό (είναι κατάλληλο και για σιδέρωμα). Είναι σημαντικό να τρέχει ελευθέρα το απόσταγμα ώστε να μην δημιουργηθεί υπερπίεση μέσα στην χύτρα ταχύτητας. Επίσης δεν πρέπει η άκρη του σωλήνα να είναι βυθισμένη μέσα στο απόσταγμα.

Η πρώτη απόσταξη

Όταν διαπιστώστε ότι όλα πάνε καλά στη δοκιμή σας με νερό κλείστε το μάτι και περιμένετε να κρυώσει η χύτρα. Ανοίξτε την, αδειάστε την από το νερό και στη θέση του βάλτε 5 λίτρα φτηνό φρέσκο λευκό κρασί. Βάλετε τη χύτρα πάνω στο μάτι της κουζίνας, κλείστε το καπάκι και ξεκινήστε ξανά την απόσταξη. Εάν μαζί με το απόσταγμα βγαίνουν και ατμοί χαμηλώστε την ένταση θέρμανσης στην κουζίνα. Σταματήστε την όταν έχετε πάρει 3 λίτρα απόσταγμα. Θα είναι 20 περίπου βαθμών.

Η δεύτερη απόσταξη

Αφού περιμένετε να κρυώσει ανοίξτε το καπάκι και πέταξε το υγρό που έχει απομείνει στην χύτρα. Το απόσταγμα που πήρατε μπορείτε να το καταναλώστε αυτούσιο ή να το αποστάξετε ξανά, αλλά με πολύ μεγαλύτερη προσοχή γιατί, αντίθετα με το κρασί, είναι αρκετά εύφλεκτο. Εάν αποστάξετε 5 λίτρα 20 βαθμών και συλλέξετε 3 λίτρα απόσταγμα, αυτά θα είναι 30 βαθμών περίπου.

Δημιουργώντας μια ποικιλία αποσταγμάτων

Εάν σας άρεσε η όλη διαδικασία τώρα αρχίζει η αληθινή διασκέδαση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την χύτρα ταχύτητας για να ζυμώσετε κάθε είδους φρέσκο φρούτο που είναι διαθέσιμο εποχιακά, από ακτινίδιο μέχρι αχλάδι, με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και από σταφύλια. Χρησιμοποιήστε τον αποχυμωτή για να πάρετε τον χυμό. Για κάθε 5 λίτρα χυμού ρίξτε μισό φακελάκι μαγιάς ψωμιού και περιμένετε μια εβδομάδα ώστε να έχετε ένα είδος κρασιού. Στη συνέχεια αποστάξτε. Μέσα σε μια χρονιά θα αποκτήσετε μια ανεκτίμητη συλλογή σπιτικών αποταγμένων φρούτων.

Το αποστάγματα κρασιού (το οποίο όταν παλιώσει σε δρύινο βαρέλι δίνει το μπράντι) είναι το πιο απλό σε γεύση. Σκέτο μοιάζει αρκετά με το τσίπουρο. Εάν στη δεύτερη απόσταξη προσθέστε λίγο γλυκάνισο θα το μετατρέψετε σε ένα αλκοολούχο ποτό που θα μοιάζει με ούζο. Για να κάνετε τσίπουρο θα πρέπει να ζυμώσετε σταφύλια μαζί με τα στέμφυλα και να τα αποστάξετε μαζί με το κρασί που θα δημιουργηθεί. Καλή διασκέδαση!

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.