ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Ξύγαλο Σητείας Π.Ο.Π. Κουβαράκη, το κρητικό φρέσκο τυρί

Ξύγαλο Σητείας Π.Ο.Π. Κουβαράκη, το κρητικό φρέσκο τυρί

Ανάμεσα στα μαλακά φρέσκα τυριά, το ξύγαλο Σητείας ξεχωρίζει για τη φρέσκια γεύση του, την ευχάριστη οξύτητα, μια ισορροπημένη αλμύρα και την ελαφρά κοκκώδη, ανάλαφρη υφή. Τυρί με ρίζες στην αρχαιότητα, παρασκευάζεται αποκλειστικά στη Σητεία της Κρήτης και καταχωρήθηκε ως τυρί Π.Ο.Π. το 2010. Το παρασκευάζει το τυροκομείο Κουβαράκης & Σια στο Χαμέζι της Σητείας από αιγοπρόβειο, πρόβειο ελαφρώς αποβουτυρωμένο ή σκέτο γίδινο γάλα, από τα ζώα της περιοχής.

Το ξύγαλο είναι ένα από τα πιο νόστιμα μαλακά ελληνικά τυριά, ιδανικό για πολλές χρήσεις, μια αυθεντική ελληνική απάντηση στα εισαγόμενα φρέσκα τυριά που συχνά χρησιμοποιούμε καθημερινά. Σκέτο στο ψωμί, σαν συνοδεία σε λαδερά φαγητά, πλάι σε ντολμαδάκια, επάνω σε ντάκο, στη χωριάτικη σαλάτα, σε μπρουσκέτες και ένα σωρό χρήσεις ακόμα. Στα προσόντα του, τα χαμηλά λιπαρά (κάτω από 12%), η πλούσια μικροχλωρίδα και το χαμηλό ποσοστό λακτόζης, που οφείλονται στον τρόπο τυροκόμησης.

Το βρίσκουμε σε πολλά σημεία πώλησης στην Αθήνα. Μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Επίσης...

10+1 νηστίσιμες συνταγές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Επιλέξαμε τις αγαπημένες μας παραδοσιακές (και μη) συνταγές για ορεκτικά, κυρίως και γλυκά

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

Περισσότερα από

Τυρινή, η εβδομάδα που γιορτάζει το τυρί!

H τρίτη εβδομάδα των Απόκρεω ονομάζεται Τυροφάγος ή Τυρινή ή Μακαρονού.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…

Η Καθαρά Δευτέρα και τα φαγητά της

Συυνταγές που προτείνουμε στο πνεύμα της Καθαράς Δευτέρας, «ένα κι ένα» για ουζάκι και τσίπουρο!

Θρακιώτικες γαρδούμπες

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη κουζίνα» το μάτι μας έπεσε στις "θρακιώτικες γαρδούμπες", ως μια καλή πρόταση για ορεκτικό στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και όλης της Aποκριάς.